Dokładnie co komu potrzeba.
Szukaj
Dokładnie co komu potrzeba.
zależy do czego potrzebujesz puszkę na d200 wydasz mniej i zostanie Ci jeszcze na jakieś znośne szkło ja osobiście gdybym stał przed takim wyborem zdecydowałbym się na d200 choć jak to ma być pierwszy korpus może być za ciężki i się w nim nie odnajdziesz
kazdy magluje i magluje.
pozwole sie podpisac i wyrazic swoja subiektywna ocene.
d90 - bardzo lekki, na poczatek sam raz, lepsze wysokie iso w porownaniu do d200
d200 - kolory, lekki(jak dla mnie), tanszy
wybralem d200 i nie zaluje
każdy magluje bo ma wątpliwości
jak dla mnie to wybór: lepsza matryca czy pewniejszy korpus o większych możliwościach
D700 | S15-30mm f/3.5-4.5 | N50 f/1.4D | N105VR | N70-300VR
kazdy lubi to czego potrzebuje.
mysle,ze wszystko zostalo juz w tym temacie wyjasnione : )
witam,
mam 2 pytania:
1. często tu pada argument o wierności oddania kolorów (niby d200 ma lepsze od d90). czy to przypadkiem nie zależy od wgranego profilu kolorów? może w d90 wystarczy pomyśleć, wgrać d2x i po krzyku?
2. co do kwestii 'to lepsze od tamtego' może ma ktoś oba body (d200 i d90), byłby tak dobry i zrobił kilka sampli na obu w tych samych warunkach na identycznym słoiku, w różnych iso? to rozwiało by wszystkie dyskusje. zakładam że istotą aparatu jest zdjęcie (a nie np LV). może na tym forum to ekstremalne założenie
ale ja sie go będę trzymał.
najpierw się naucz, potem coś zrób, a na końcu kozacz. odwrotna kolejność jest zła.
Nikon/ Bowens/ Adobe
na wyższych ISO D90 będzie mniej szumiał, to bezdyskusyjne.
Kolor, profile to inny temat. Bardzo, ale to bardzo się starając da się osiagnąć takie same kolory nawet i prosto z puszki. Tylko w normalnej fotografii nikt tego nie będzie robił. Łatwiej już osiągnąć porónywalny kolor wywołując RAWa.
czyli odpowiedź jest bardziej skomplikowana. Kolor z body, praca w jpg - D200. Wywoływanie RAW - obojetne, o ile ktos jest pracusiem, bo przy D90 czasami więcej się napracuje.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami