Close

Strona 8 z 16 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 154

Wątek: d200 czy d90?

Domyślnie

Dokładnie co komu potrzeba.
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

d200

Oszczędny w słowach Awatar grzesiok
    Miasto
    Kłodzko/Wrocław

Domyślnie

zależy do czego potrzebujesz puszkę na d200 wydasz mniej i zostanie Ci jeszcze na jakieś znośne szkło ja osobiście gdybym stał przed takim wyborem zdecydowałbym się na d200 choć jak to ma być pierwszy korpus może być za ciężki i się w nim nie odnajdziesz

Domyślnie

kazdy magluje i magluje.
    pozwole sie podpisac i wyrazic swoja subiektywna ocene.

d90 - bardzo lekki, na poczatek sam raz, lepsze wysokie iso w porownaniu do d200
    d200 - kolory, lekki(jak dla mnie), tanszy

wybralem d200 i nie zaluje

Domyślnie

każdy magluje bo ma wątpliwości
    jak dla mnie to wybór: lepsza matryca czy pewniejszy korpus o większych możliwościach
    D700 | S15-30mm f/3.5-4.5 | N50 f/1.4D | N105VR | N70-300VR

Domyślnie

kazdy lubi to czego potrzebuje.
    mysle,ze wszystko zostalo juz w tym temacie wyjasnione : )

Domyślnie

witam,
    mam 2 pytania:
    1. często tu pada argument o wierności oddania kolorów (niby d200 ma lepsze od d90). czy to przypadkiem nie zależy od wgranego profilu kolorów? może w d90 wystarczy pomyśleć, wgrać d2x i po krzyku?
    2. co do kwestii 'to lepsze od tamtego' może ma ktoś oba body (d200 i d90), byłby tak dobry i zrobił kilka sampli na obu w tych samych warunkach na identycznym słoiku, w różnych iso? to rozwiało by wszystkie dyskusje. zakładam że istotą aparatu jest zdjęcie (a nie np LV ). może na tym forum to ekstremalne założenie ale ja sie go będę trzymał.
    najpierw się naucz, potem coś zrób, a na końcu kozacz. odwrotna kolejność jest zła.
    Nikon/ Bowens/ Adobe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez totek Zobacz posta
    w różnych iso? to rozwiało by wszystkie dyskusje.
    na wyższych ISO D90 będzie mniej szumiał, to bezdyskusyjne.
    Kolor, profile to inny temat. Bardzo, ale to bardzo się starając da się osiagnąć takie same kolory nawet i prosto z puszki. Tylko w normalnej fotografii nikt tego nie będzie robił. Łatwiej już osiągnąć porónywalny kolor wywołując RAWa.
    czyli odpowiedź jest bardziej skomplikowana. Kolor z body, praca w jpg - D200. Wywoływanie RAW - obojetne, o ile ktos jest pracusiem, bo przy D90 czasami więcej się napracuje.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Alcor
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez totek Zobacz posta
    witam,
    mam 2 pytania:
    1. często tu pada argument o wierności oddania kolorów (niby d200 ma lepsze od d90). czy to przypadkiem nie zależy od wgranego profilu kolorów? może w d90 wystarczy pomyśleć, wgrać d2x i po krzyku?
    Moim zdaniem różnica w kolorach zależy raczej od rodzaju matrycy (D200 -CCD , D90 - CMOS).

Strona 8 z 16 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów