Close

Strona 6 z 16 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 154

Wątek: d200 czy d90?

Domyślnie

co do odbitek to szkoda mi kasy mówię po prostu, że wlazł klient, starałem się w miarę takie same ustawienia mieć w obu puszkach i użyty był do tego ten sam obiektyw......
    ja nie forsuje swojego stanowiska że ma i już,: )
    miałem na to dosłownie góra 2-3 minuty, żeby zrobić na różnych czułościach na d80 i d90
    mam te jpgi, ale od razu zaznaczam, że było to robione szybko.......

kto chce to mogę wysłać na maila

może coś z exifa się wyłapie, i będzie wszystko jasne
    Ostatnio edytowane przez Antonioo ; 09-11-2009 o 10:27

Domyślnie

A ja powiem jeszcze tak...
    Czasami biorę swoją D80 do ręki (Total Number Shutter=244 ). Jeśli D90 ma body wykonane podobnie jak D80 (a podobno ma), to niech on sobie obrazuje pięknie nawet na ISO xxx, wolę pozostać z D200.
    Dla mnie ważna jest przyjemność focenia. Z D200 w ręku mam ją zdecydowanie większą niż z D80. Dodam tylko, że od ćwierć wieku nie potrzebowałem ISO większego niż 400.
    Pozdr.
    Ostatnio edytowane przez stachmuszel ; 09-11-2009 o 14:05
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek s Zobacz posta
    Dokładnie, powalają też konkretne fakty , niestety rawy z D80/D90 są kompresowane (dla przykładu, raw z D200 ma około 15mb, a D80 poniżej 10mb) co niestety ma spore znaczenie przy dalszej obróbce. Antonioo zrób sobie jeszcze porównanie na odbitkach
    pzdr
    Tomku!
    NEF-y w D80/90 są kompresowane bezstratnie (nie ginie żadna część informacji), także nie ma to znaczenie podczas obróbki i na końcowy efekt.
    Pozdr.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Skąd zatem taka rozbieżność w wielkości pliku, przy praktycznie tej samej matrycy?
    Moim zdaniem fizyki się nie da oszukać, mniejsza waga pliku = mniej danych, porównaj nefy z S5 pro ile zajmują miejsca i co można z nimi zrobić.
    pzdr
    było żółto i czerwono
    był też FUJI, ale wykończyła go czerwona zaraza
    fotografie Stankiewicz Tomasz

Domyślnie

Wydaje mi się że stachumuszel ma racje, obrazy kompresują się dość dobrze, można sprawdzić na BMP. To tylko moje domysły, mogę się mylić
    D700 | S15-30mm f/3.5-4.5 | N50 f/1.4D | N105VR | N70-300VR

Domyślnie

W sobotę na spacerze z maluchami moim D90 pierwsze zdjęcie wykonałem o godz. 16,19 ISO 1100. Ostanie 16,59 ISO 1600. Nie muszę pisać, że oczywiście zdjęcia wyszły w porządku. Miałem D200 i niestety straciłem kilka razy bardzo ważne chwile, a nie mogłem użyć lampy. Naprawdę szanuję D200, bo to dobra puszka, ale na wysokim ISO bez lampy ... nie dziękuję wolę D90.
    Aparat, dwie stałki i lampa.

Domyślnie

No bo to akurat racja - jak ktoś musi robić zdjęcia w ciemnościach - to niech wybiera D90 - BTW ciekawe czy miałeś miękkie światło do tych portretów...
    "Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

Miałem D200 sporo czasu, wspaniały aparat, ergonomia, uszczelnienia, ISO 100 ehh, jednak powyżej ISO 400, niestety ale D200 nie ma szans. Nie wiem jak innym, ale mi chodzi głównie o jakość zdjęć i tutaj w podanym przeze mnie wypadku D90 wygrywa znacznie. I co?? Wracam do D200 w back up-ie z racji uszczelnień i ergonomii, mam spore zlecenie fotografii na najbliższe pół roku gdzie moje D90 nie wytrzyma tych warunków. Reasumując, po prostu w niektórych wypadkach D200 ma wielką przewagę nad D90, a w innych D90 nie ma szans z D200. Tutaj już wybór jest uzależniony od preferencji poszczególnych użytkowników...proste...lepiej wybrać D300 kompromis idealny
    Canon & Nikon

Domyślnie

no niestety, ale wydawanie większych pieniędzy to nie kompromis

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ragnar Zobacz posta
    po prostu w niektórych wypadkach D200 ma wielką przewagę nad D90, a w innych D90 nie ma szans z D200.
    Nie sposób się nie zgodzić z Twoją przewrotną logiką...
    "Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

Strona 6 z 16 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów