Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Domyślnie

witam, ja mam z kolei trochę inny problem z zestawem D300+Sigma 70-200 2,8.......... a dokładnie dotyczy on ostrzenia na 200mm przy pełnej dziurze. Jak tylko dostałem szkło zacząłem testować je na linijce i przy 200mm obiektyw ostrzy wydaje się być wszystko w porządku ale na zrobionym zdjęciu celowany punkt jest w ogóle nie ostry. Zmiana ogniskowej na np 180mm zupełnie zmienia postać rzeczy. czy jest jakiś inny sposób na sprawdzenie celności AF-u?? czy kalibracja pomoże?? czy za długo się tu nie zastanawiać i od razu oddawać do sigmy żeby coś z tym zrobili?! wdzięczny będę za pomoc. pozdrawiam

Domyślnie

Muszę przyznać, że serwis znów uwinął się ekspresowo. Kurier odebrał ode mnie paczkę 03.11, a 10.11 miałem obiektyw z powrotem w domu. Został wymieniony moduł AF oraz wyczyszczony silnik HSM. Pierwszy poważniejszy test w niedzielę, ale na razie wszystko działa bez zarzutu.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Na początek możesz spróbować wyczyścić styki w obiektywie i korpusie (np. spirytusem salicylowym).
    [...]
    Nigdy i pod żadnym pozorem nie należy używać do czyszczenia spirytusu salicylowego! Spirytus salicylowy, to alkoholowy roztwór kwasu salicylowego, mniejsza o szczegóły ale po odparowaniu alkoholu pozostają kryształki kwasu salicylowego, a tego byśmy chyba nie chcieli
    Do czyszczenia należy używac wyłącznie czystych rozpuszczalników!
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Nigdy i pod żadnym pozorem nie należy używać do czyszczenia spirytusu salicylowego! Spirytus salicylowy, to alkoholowy roztwór kwasu salicylowego, mniejsza o szczegóły ale po odparowaniu alkoholu pozostają kryształki kwasu salicylowego, a tego byśmy chyba nie chcieli
    Do czyszczenia należy używac wyłącznie czystych rozpuszczalników!
    Spoko, już ktoś o tym mi wcześniej napisał, że salicylowy się nie nadaje. Nie wiedziałem...

BTW
    Swego czasu czyściłem salicylowym styki w szkle , czy mam się bać, że za jakiś czas metal się rozpuści?
    Ostatnio edytowane przez prz3mo ; 12-11-2009 o 20:55

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

[...]Swego czasu czyściłem salicylowym styki w szkle , czy mam się bać, że za jakiś czas metal się rozpuści?
    Nie ale czyscimy po to, by było czyste

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Nie ale czyscimy po to, by było czyste
    hmm... No, ale salicylowy spiryt chyba jest czysty. Używany w kosmetyce choćby... To już nic nie kumam

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

hmm... No, ale salicylowy spiryt chyba jest czysty. Używany w kosmetyce choćby... To już nic nie kumam
    To takie małe porównanie:
    Mamy 100ccm wody destylowanej, oraz 100ccm alkoholu etylowego. W wodzie rozpuszczamy 1g soli kuchennej, a w alkoholu 1g kwasu salicylowego.
    Co otrzymujemy?
    Odpowiednio roztwór soli kuchennej w wodzie, oraz kwasu salicylowego w alkoholu etylowym. Po odparowaniu wody/alkoholu w obu przypadkach pozostają białe kryształki soli/kwasu salicylowego.

Alkohol etylowy (spirytus) użyty do produkcji "spirytusu salicylowego" jest oczywiście czysty (nawet bardzo), jednak pod nazwą "spirytus salicylowy" nalezy rozumieć: roztwór kwasu salicylowego w alkoholu etylowym.
    Podobnie jest i pozostałymi specyfikami na bazie "spirytusu": "Acnosan", "woda toaletowa" itd. Są to roztwory róznych substancji w rozpuszczalniku, natomiast do czyszczenia musimy używać czystego rozpuszczalnika.
    Może byc to spożywczy "spirytus", w przypadku innych warto zrobić zakupy w sklepie z odczynnikami chemicznymi.
    Przy okazji najczęściej spotykane oznaczenia na etykietach dotyczące czystości:
    tech. - techniczny
    cz. - czysty
    czda. - czysty do analiz
    Do naszych zastosowań "czysty" będzie zupełnie wystarczający, "czda." może być już dość drogi (ze względu na stopień czystości), techniczny nadaje się w ostateczności.

Domyślnie

OK, czyli do czyszczenia styków lepiej użyć choćby zwykłego spirytu niż salicylowego, tak?
    A i przy okazji można się posilić

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

OK, czyli do czyszczenia styków lepiej użyć choćby zwykłego spirytu niż salicylowego, tak?
    A i przy okazji można się posilić
    Dokładnie Spożywczy "spirytus" to 99,8% alkoholu etylowego, pozostałe 0,2% woda. Całość szybko odparuje nie pozostawiając osadu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez schwepes Zobacz posta
    Muszę przyznać, że serwis znów uwinął się ekspresowo. Kurier odebrał ode mnie paczkę 03.11, a 10.11 miałem obiektyw z powrotem w domu. Został wymieniony moduł AF oraz wyczyszczony silnik HSM. Pierwszy poważniejszy test w niedzielę, ale na razie wszystko działa bez zarzutu.
    Ku mojemu zdziwieniu mój obiektyw też już do mnie wrócił. Czy zniknęła występująca usterka - nie wiem, kilkoma klatkami tego nie sprawdzę, ale wierze że będzie OK. To jest wręcz jak 'pstryk i światło' w stosunku do serwisu z postępu.
    U mnie wpis do karty gwarancyjnej - naprawa napędu AF
    Ostatnio edytowane przez soko ; 18-11-2009 o 16:40

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów