Szukaj
Niestety spotkała mnie podobna sytuacja, także z zestawem Sigma 70-200 II i D300.
2 tygodnie temu przestał działać AF podczas sesji, po wykonaniu kilkunastu zdjęć. Warunki nie były specjalnie niekorzystne - koło 10 st.C, sucho. Próbowałem wypinać obiektyw, wyłączać body, wyjmować baterię itp. - żadnego rezultatu. Czasem szkło potrafiło wyostrzyć (pomagało kręcenie pierścieniem ostrości przy naciśniętym AF-ON), ale były to pojedyncze reakcje i całkiem losowe. Podpinałem w międzyczasie inne obiektywy (sigma 10-20, nikkor 70-300, tamron 17-50) i wszystkie działały bez zarzutu. Resztę sesji wykonałem na pozostałych obiektywach, a po powrocie do domu ponownie sprawdziłem 70-200 i... wszystko działa jak należy. Kilka dni później zrobiłem ok. 300 zdjęć na meczu hokejowym i obiektyw działał bez zarzutu.
W ten weekend poleciałem na 2 dniowe zawody i po zrobieniu ok. 150 zdjęć Sigma postanowiła zastrajkować, dzięki czemu zostałem na cały dzień bez obiektywu. Objawy dokładnie taki same jak wcześniej - brak AF, czasem ostrzy przy kręceniu pierścieniem ostrości, szczególnie na środkowym zakresie ostrości. Tym razem jednak po powrocie do hotelu obiektyw nie zaczął działać jak należy i także przez całą niedzielę mogłem zapomnieć o zdjęciach. Żadne próby reanimacji nie pomogły. Dziś wróciłem do domu, podpiąłem obiektyw do sprawdzenia i.... AF działa jak należy.
Soko - u Ciebie objawy są podobne? Pomaga kręcenie pierścieniem ostrości? Mój obiektyw jest niewiele starszy od Twojego, konkretnie z maja 2008r.
dokładnie to samo,
1 raz nie ostrzył, z innym obiektywem body działało, podpięty do D300 u przypadkowo spotkanej osoby też nie działa, wróciłem do domu, przepinałem go z D300 do D50 i spowrotem i odżył, innym razem znów zaczął strajkować, tym razem przy kilku stopniach na zewnątrz (1 raz jak zaczął foszyć siedziałem od 45 min w pomieszczeniu). Kolejny raz który pamiętam to również mecz hokejowy... ciężko się robi zdjęcia w takich warunkach bez AF.
Zauważyłem również, że w momencie kiedy sam z siebie nie chce ostrzyć, podobnie jak u Ciebie pomagało przybliżenie odpowiedniej ostrości pierścieniem ostrości, to czasem w takim wypadku 'doostrzył' sobie. Ale sam z siebie z drugiego końca zakresu nie chciał reagować.
Popołudniu działał normalnie. Dziś zrobiłem nim raptem kilka klatek ale działał. W sobote byłem na futsalu działał... ciekawe kiedy znowu zastrajkuje.
Ostatnio edytowane przez Adam001 ; 28-10-2009 o 00:01
D80+18-55VR+Jupiter135+N85/1.8AF+N50/1.8AF+S28/1.8MF+Sonnar180/2.8MF+S150/2.8, YM124...
A jest to gdzieś do kupienia?![]()
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
Ostatnio edytowane przez Adam001 ; 28-10-2009 o 17:36
D80+18-55VR+Jupiter135+N85/1.8AF+N50/1.8AF+S28/1.8MF+Sonnar180/2.8MF+S150/2.8, YM124...
schwepes - i jak tam? dalej to samo? mi ostatnio ostrzy... ale nie wiadomo kiedy znów przestanie ;/
słyszałem o podobnym przypadku z D80 szkło w serwisie się znalazło a potem jak Żyleta
no mi w dniu dziesiejszym znów niedomogło podczas pracy... jutro chyba też skocze do firmy kurierskiej...
Skontaktuj się z nami