Close

Strona 35 z 51 PierwszyPierwszy ... 25333435363745 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 506

Wątek: Canon 7D

Domyślnie

wiesz nowart, kilka lat temu byłem świeżu upeczonym posiadaczem D70. trafiłem na to forum i zamieściłem kilak gniotów z pierwszej sesji. Jedna z osób która się wypowiedziała zjechała je na maksa w sposób mało wybredny. zanim odpisałem zajrzałem w jego portfolio i zatkało mnie... Pełen pokory wyciągnałem wnioski z tej ktrytyki i potraktowałem to jako dobrą monetę. Od tego czasu jak zaczynam z kimś rozmawiać o fotgorafii (nie tylko aspektach technicznych), chcę zobaczyć jego zdjęcia - żebym wiedział z kim mam doczynienia i jak powaznie traktować jego wypowiedzi.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    kij ma dwa konce, wszyscy sie cieszyli na cene 7D, a tu sie nagle okaze, ze np. ktos bedzie musial wymienic polowe szklarni, jesli sie na nia zdecyduje no i kupowac raczej ten wyzszy segment
    przecież to nie ma znaczenia, nawet najgorszymi szklami na rynku mozesz robić zdjęcia matrycą 1 piksel do setek milinów. Najwyżej nie wykorzystasz w pełni rozdzielczości matrycy, ale za to masz gwarancje wykorzystania w pełni możliwości obiektywu.

Jeżeli przy powiększeniach 100% widzisz mydło i uważasz, że obiektyw nie wyrabia to zmniejsz do srawa (dodatkowo zyskasz na mniejszych szumach), albo przy wywołaniu rawa zmniejsz rozdzielczość pliku. Większy raw daje znacznie większe pole manewru.
    _______

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    ... Od tego czasu jak zaczynam z kimś rozmawiać o fotgorafii (nie tylko aspektach technicznych), chcę zobaczyć jego zdjęcia - żebym wiedział z kim mam doczynienia i jak powaznie traktować jego wypowiedzi.
    O mój dorobek fotograficzny się nie martw - jeśli będę miał potrzebę uzewnętrznienia swojej fotograficznej płodności na tym forum to zrobię to bez Twoich usilnych próśb. Póki co nie komentuję niczyich - w tym Twoich - zdjęć nie oczekując przy tym dyskusji nad swoimi - czy to tak trudne do zrozumienia?
    Mistrzu zmiany tematu - my nie rozmawiamy o zdjęciach tylko o matrycach Canona 7D i Nikona D300. To wątek dotyczący Canona 7D a nie moich czy Twoich zdjęć. Przyjmuję, iż kontynuując tego offtopa nie masz nic do powiedzenia w kontekście zadanego przeze mnie zapytania więc pozostaje mi podziękować za dyskusję...
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Mistrzu zmiany tematu - my nie rozmawiamy o zdjęciach tylko o matrycach Canona 7D i Nikona D300
    No to czego w tym wątku mogliśmy się dowiedzieć o tej matrycy od Ciebie MISTRZU ? Może jakieś konkrety ?
    Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 09-10-2009 o 16:07
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Główną zaletą 7D jest chyba AF, który w półprofesjonalnych puszkach był do tej pory w canonie słabszy niz to do czego jesteśmy przyzwyczajeni w nikonach począwszy od D200.
    Chyba od D300?

Gęstość upakowania pikseli powoduje to, że sa narzekania na ostrość zdjęć. Nie wszystkie obiektywy juz wyrabiają.
    Najwyżej nie będzie dodatkowego zysku z gęstszej matrycy, gorzej przecież nie będzie, nie ma prawa. Chyba, że mówimy o ostrości per piksel. Ale czy to ma sens w ogóle?

Landszafciarze jak mocno przymkną to zamiast ostrości mogą dostać mydełko.
    Uuk? Rozwiniesz?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Uuk? Rozwiniesz?
    Dyfrakcja.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    Dyfrakcja.
    Tak, domyśliłem się, ale matryca jest fizycznie tej samej wielkości co np. w 8 Mpix 30D.

Domyślnie

Tak, domyśliłem się, ale matryca jest fizycznie tej samej wielkości co np. w 8 Mpix 30D.
    Ważne jest upakowanie pix na matrycy. Im większe tym szybciej dyfrakcja zaczyna zabijać ostrość przy przymykaniu przysłony. Popatrz na testy obiektywów Olka. Tam już przymykanie powyżej 5,6 powoduje spadek rozdzielczości. W 7D upakowanie jest nawet trochę większe niż u Olka przy 12 Mpix więc będzie to samo.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_ Zobacz posta
    Ważne jest upakowanie pix na matrycy. Im większe tym szybciej dyfrakcja zaczyna zabijać ostrość przy przymykaniu przysłony.
    Per piksel, czy przy odbitce tej samej wielkości?

Popatrz na testy obiektywów Olka. Tam już przymykanie powyżej 5,6 powoduje spadek rozdzielczości.
    Olki mają jeszcze mniejszą (fizycznie, w mm) matrycę.

Domyślnie

Per piksel, czy przy odbitce tej samej wielkości?
    Per pix. W ostatecznym efekcie będzie tak, że po przymknięciu do f8 czy f 11 nie uzyskasz większej rozdzielczości niż na matrycy np. 12 czy 14 Mpix. Czyli odpada zysk z Mpix dla krajobrazów bo tam przeważnie się przymyka.

Olki mają jeszcze mniejszą (fizycznie, w mm) matrycę.
    Ale tu wielkość matrycy nie ma znaczenia. Liczy się upakowanie a to wygląda następująco 7D - 5,4Mpix/cm^2 i E-30 - 5,1Mpix/cm^2

Strona 35 z 51 PierwszyPierwszy ... 25333435363745 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów