Szukaj
Skorzystałem z promocji i kupiłem (na weekend) w Electroworldzie D5000 - po 3 dniach można oddać. Polecam taki test innym niezdecydowanym lub planującym nowy zakup. Niestety nie mieli D90 ale następną wezmę jakąś dużą puszkę Canona i porównam ergonomię. Na ten moment widzę, że do dwóch najważniejszych funkcji - przesłony i czasu - jest dostęp w manualu i bez odrywania oka od wizjera.
Mam oba modele i powiem Ci, że D5000 w porównaniu z D90 to "mały pikuś"!!
D90 to uboższa wersja D300
D5000 to trochę lepsza wersja D60.
Czyli bierz D90 !!
Pozdrawiam.
Nikon System
bez dwóch zdań d90
brak silnika, mniejszy (czytaj mniej wygodny) korpus, jedno pokrętło zamiast dwóch do zmiany parametrów, brak górnego wyświetlacza....echhhhhh
Jeśli komus odpowiadała ergonomia d40/d60 to i d5000 polubi. Tyle że ja się tak przywiązałem do mojej d80, że jak biorę coś mniejszego do ręki, to nawet jakośc obrazka z d5000 na iso 1600 do mnie nie przemawia.;p
Jestem już szczęśliwym użytkownikiem D90- dziękuję za pomoc
Ja jestem użytkownikiem d40x i trochę jest za mały uchwyt dla mnie, odczuwa się to zwłaszcza przy dłuższych szkiełkach. Miałem w sklepie w rękach D5000 i muszę przyznać, że pod względem trzymania w dłoni poprawiło się to sporo bo aparat jest na oko jakiś 1 cm wyższy, dzięki czemu zwiększył (wydłużył) się też uchwyt na dłoń. W tym body już mi palec mały nie spada gdy je trzymam - właściwie jest to optymalna dla mnie wielkość body.
Co do wyświetlacza LCD na górze to uważam, że jest to całkowicie zbędne (ważne paramatry mają być w wizjerze a nie na górnym/tylnym LCD) a ilość 2 pokręteł to naprawdę wydaje mi się to tylko i wyłącznie przydatna w trybie M.
Reasumując D90 ma śrubokręt, CLS i w zasadzie to tyle co jak dla mnie oferuje więcej za 600zł, dużo to czy mało każdy rozsądzi sam.
Ps.
Zakładam, że już żadnych d5000 z wadą zasilania nie ma w dobrych sklepach a jak sie kupuje to każdy czytający o aparacie powinien wiedzieć o żółtej czy złotej naklejce na opakowaniu śwaidczącej o aparacie bez wad.
Powyższa wypowiedź to moją opinia w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani dziś ani w dniach następnych. Zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
Skontaktuj się z nami