Close

Strona 14 z 23 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 226

Wątek: D90 vs. D5000

Domyślnie

No to jak już mi zwracasz uwagę to bądź łaskaw wytłumaczyć mi i innym niedouczonym fotoamatorom co to jest CLS
    Tak (przepraszam za wyrażenie) pieprzyć bez konkretów to każdy potrafi

Albo nie bo znowu zrobi się głupi temat
    Więc tłumaczę łopatologicznie jak krowie na granicy CHODZIŁO MI O TO ŻE D5000 NIE OBSŁUGUJE JEDNEGO Z ELEMENTÓW CLS A MIANOWICIE STEROWANIA INNYMI LAMPAMI ZA POMOCĄ WBUDOWANEJ LAMPY W TRYBIE STEROWNIKA BŁYSKU.

Wystarczy czy mam rozrysować piktogramami?
    Ostatnio edytowane przez Jatin ; 30-10-2009 o 00:37
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jatin Zobacz posta
    No to jak już mi zwracasz uwagę to bądź łaskaw wytłumaczyć mi i innym niedouczonym fotoamatorom co to jest CLS
    Sluzacego poszukaj gdzie indziej.

A wariata ze mnie nie rob:

Przede wszystkim D5000 nie obsługuje CLS
    Ja wiem co to jest CLS i może lampa w D5000 ma opcję bez przwodowego sterowania innymi lampami ?
    Zgadzam się ze D5000 obsługuje CLS, jak założysz do niego lampę pełniącą funkcję sterownika SB 800 czy 900 za kupę kasy bądź SU 800 też za kupę kasy
    CHODZIŁO MI O TO ŻE D5000 NIE OBSŁUGUJE JEDNEGO Z ELEMENTÓW CLS
    Ostatnio edytowane przez mpwt ; 30-10-2009 o 00:48
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Dobra nie będę z tobą dyskutował bo wszyscy jesteście wielkimi zakichanym profesjonalistami jeden mądrzejszy od drugiego a jak przyjdzie co do czego to poszukaj gdzie, indziej użyj szukaj, radzę poszukać..... ble ble ble .......
    po prostu mało wiecie dużo krzyczycie żadnej konkretnej pomocy takie to właśnie forum
    a najwięcej pomagają właśnie amatorzy bo wiedzą więcej od was moderatorów wielkich ekspertów od siedmiu boleści!!!!

A swój komentarz o służącym to wsadź sobie w buty i napisz że nie masz pojęcia co to CLS i będzie uczciwie a nie zgrywasz wielkiego znawcę
    który to rzekomo nie będzie plebsowi tłumaczył. To po jaką cholerę tu jesteś idź sobie na piwo więcej pożytku będzie.

A i jeszcze jedno, nie wyrywaj moich wypowiedzi z kontekstu, jak już cytujesz to całość!!!!
    Bo jak ja zacznę cytować fragmenty twoich wypowiedzi to całkiem niezła powieść fantastyczna wyjdzie.
    Ostatnio edytowane przez Jatin ; 30-10-2009 o 00:59
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Domyślnie

Jatin, ja cie proszę, pisz takie rzeczy, których jestes pewien. Dostałem raport z powiadomieniem, że piszesz bzdury i faktycznie, widać, że coś wiesz, ale nie w detalach. A diabeł śpi w szczegółach. Dlatego lepiej nie pisz, niz masz wprowadzać ludzi w błąd. Rozumiem, że masz dobre chęci, ale wiedzy ci brak.
    Takiej informacji udzielili mi panowie w serwisie na postępu
    a w instrukcji jest napisane "migawka szczelinowa sterowana elektronicznie o pionowym przebiegu w płaszczyźnie ogniskowej" co wcale nie wyklucza migawki hybrydowej i nikt nie może się do nikona przyczepić za niezgodność z opisem bo ww migawka się w puszcze znajduje a to czy wszystkie czasy są realizowane mechanicznie czy nie to inny temat
    Żaden czas w żadnym cyfrowym nikonie nie jest realizowany mechanicznie. Żaden! Niewiele jest analogów z mechanicznymi czasami. Większość modeli nikona ma co najwyżej jeden czas realizowany mechanicznie. Jest kilka wyjątków, np FM ma wszystkie czasy mechaniczne.

Nie wiem tego na 100% bo tego nawet w info linii nikona nie wiedzą ale myślę że jednak migawce z D5000 bliżej do D60 (tam na 100% jest hybryda) niż do D90 chyba że nikon w 90 poszedł w dół i też zainstalował hybrydę, a czas synchro to kwestia drugorzędna bo w przypadku hybrydy może być dowolnie krótki od ostatniego czasu mechanicznego w górę
    , ani w D60, ani w D90 nie ma hybrydy

No i wynika z tego że migawka w D5000 jest taka sama jak w D60 tylko zastanawia mnie od jakiegoś czasu czemu ten czas synchro zmniejszyli z 1/500 bo przy migawce elektronicznej może być dowolnie krótki
    przy migawce hybrydowej może być tak krótki, nie przy elektronicznej. Wiem, czepiam się słowa, ale to słowo coś oznacza!
    a w D60 ostatnim czasem realizowanym mechanicznie jest 1/500
    D60 nie realizuje żadnego czasu mechanicznie. Wszystkie elektronicznie i nie ma migawki hybrydowej.

skinny500
    w D60 jest hybryda, potwierdziłem to na infolinii nikona i bezpośredni w serwisie jak mi obiektyw naprawiali.
    mylisz słowa hybryda i elektroniczna.

Z CLS sie tez nie popisałeś, a zarzucasz moderatorowi niewiedzę. Widzę, że będzie z tobą problem. Coś wiesz, ale wyobraź sobie, że są tu lidzie wiedzący 10x więcej niz ty.
    Prośba:
    1. pisz precyzyjnie,
    2. pisz tylko to, czego jesteś pewien.

..wszyscy jesteście wielkimi zakichanym profesjonalistami jeden mądrzejszy od drugiego ... ekspertów od siedmiu boleści!!!!

A swój komentarz o służącym to wsadź sobie w buty....
    To po jaką cholerę tu jesteś idź sobie na piwo więcej pożytku będzie.
    Niestety, nagrody za te słowa nie dostaniesz, tylko na razie napomnienie. Może się opanujesz i najdzie cie jakas refleksja nad swoim zachowaniem. Czego tobie i sobie życzę.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 30-10-2009 o 02:00
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    ani w D60, ani w D90 nie ma hybrydy
    Na dpreview dalej stoi jak byk, ze w D60 jest migawka hybrydowa, a kilka pozycji nizej, w tej samej tabelce pisza, ze synchro z blyskiem 1/200

PS.
    Nie wiem czy pamietasz jeszcze ten watek w ktorym rozkminialismy ta sprawe.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

specyfikacje lepiej sprawdzać na optycznych, nie mają takich błędów
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    specyfikacje lepiej sprawdzać na optycznych, nie mają takich błędów
    Do optycznych tez nie mam zaufania zwlaszca po testach filtrow UV i po przeczytaniu kilku kwiatkow w testach sprzetu, ale to juz inna historia
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

generalnie to informacje powinno sie sprawdzac w paru miejscach (jak dobry dziennikarz ), a najlepiej znać sprzęt osobiście, mieć instrukcję itd

Domyślnie

Czy coś takiego jest dostępne prosto z aparatu w D5000? Tak przy okazji...
    http://www.flickr.com/photos/4060906...83206/sizes/o/
    Dzięki
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Jeśli chodzi o specyfikację to ja raczej ufam fotopolisowi niż optyczne...
    Fotografuję w myśli wszystko, co widzę - czyli moje amatorskie "arcydzieła"

Strona 14 z 23 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów