Close

Strona 5 z 23 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 226

Wątek: D90 vs. D5000

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez smokwaw Zobacz posta
    Co do wyświetlacza LCD na górze to uważam, że jest to całkowicie zbędne (ważne paramatry mają być w wizjerze a nie na górnym/tylnym LCD) a ilość 2 pokręteł to naprawdę wydaje mi się to tylko i wyłącznie przydatna w trybie M.
    Co do górnego LCD to kwestia przyzwyczajenia. Ale drugie pokrętło przydaje się nie tylko do M. Można sobie ustawić tak, że np. w trybie A pod przednim masz przysłonę a pod tylnym ISO (bez potrzeby naciskania czegokolwiek).

Reasumując D90 ma śrubokręt, CLS i w zasadzie to tyle co jak dla mnie oferuje więcej za 600zł, dużo to czy mało każdy rozsądzi sam.
    Dodaj jeszcze do listy tryb synchonizacji z krótkimi czasami (FP).
    Ostatnio edytowane przez Piotr_ ; 30-09-2009 o 12:22

Domyślnie

hmm przeczytalem wszystkie posty w tym temacie i zastanawia mnie co radzilibyście wybrać osobie trzymającej lustrzanke w rękach kilka razy w życiu? Noszę się z zamiarem kupna lustrzanki juz od dluzszego czasu a im więcej czytam testów i porównań tym większy mam bałagan w głowie. Nie patrzcie na moje pytanie od strony finansowej bo spokojnie jestem w stanie zapłacić więcej za d90 tylko.. czy będzie mi to potrzebne bo i tak nie wykorzystam przez długi czas możliwości jakie daje mi ten aparat (zresztą to się chyba też tyczy d5000). Trochę poczytałem na forum o lustrzankach dla początkujących i proszę mi raczej nie proponować używanej d40 na początek bo takie głosy często się pojawiały Ogółem - brać d90 jeśli mnie na to stać, czy brać d5000 i nie przesadzać?

Domyślnie

Drogi kaluza112

Ja zakupiłem swoją D90 jako zupełny laik. O tym, że chcę lustrzankę wiedziałem jak się pojawiły pierwsze D70. Brak kasy i czasu spowodował, że dopiero w maju padło na D90. Potem pożyczyłem lub zakupiłem kilka obiektywów, statyw, lampę filtry etc. Dla mnie to była frajda przeczytać 2 książki o fotografowaniu i instrukcję. Teraz się bardzo cieszę, że mam to co mam. Bo jest to 'proste' jak się chce i można to ( czytaj wszystkie możliwości) bezproblemowo opanować. A za parę lat będzie pewnie D400 który pewnie kupię. Więc ja również należę do grupy osób trzymającej lustrzankę w ręku kilka razy w życiu ( nie licząc Zenita). Nie wiem czy pomogłem ;-0
    Na razie D90 i D7100, S150 Macro, T116, N35, S50 1,4 S50-150, S900 i statyw całkiem dobry Fajne hobby i tyle
    http://pawelmeszynski.flog.pl/

Domyślnie

kaluza112 - jeśli masz kasę to bierz D90. D5000 nie ma śrubokręta - patrz nie użyjesz żadnego obiektywu bez silnika a to bardzo poważny minus! A jak szkoda ci wydawać kasy bo nie wiesz czy wykorzystasz funkcje itd to poszukaj używanej w dobrym stanie D80. Na pierwsze lustro będzie git.
    Z5II; Z5; N17-28; N50Z; T28-75G2; Lampy; Statywy; Torby; Plecaki itd.itp.

Domyślnie

Co więcej - używanie obiektywów 100% manualnych (np.M42) również jest łatwiejsze z D90, bo wizjer jakby większy i jaśniejszy... Generalnie, jak dla mnie, takie przewagi D90 nad D5000 jak górny LCD, drugie pokrętło, podgląd głębi ostrości być może nie są warte tych kilkuset złotych. Ale śrubokręt i lepszy wizjer - ooo, to już tak!
    D40, N35 G, N18-105 VR
    Moje wypociny

Domyślnie

J
    Co do wyświetlacza LCD na górze to uważam, że jest to całkowicie zbędne (ważne paramatry mają być w wizjerze a nie na górnym/tylnym LCD) a ilość 2 pokręteł to naprawdę wydaje mi się to tylko i wyłącznie przydatna w trybie M.
    Ale wszystkie ważne parametry w wizjerze widoczne nie są. Górny wyświetlacz poza wygodą, ma ten plus że bateria schodzi o wiele wolniej (u siebie zauważyłem, że to ile zdjęć zrobię ma małe znaczenie, dużo większe ile w tym czasie miałem załączony główny wyświetlacz). W D60 nie miałem górnego wyświetlacza i wydawało mi się to OK. Dopiero po przesiadce na D90 widzę jaka to była wada.

Domyślnie

A jak to jest z "silent mode" w d5000? Ktoś sprawdzał, czy faktycznie aparat jest zauważalnie cichszy?

Domyślnie

heh widzę szybką reakcje na forum! dzięki chłopaki za odpowiedz bo takie konkretne sugestie jakie mi przedstawiliście przekonują mnie o tym ze zakup d90 nie będzie przesadą jak na moje obecne umiejętności. pawelpiotrm - szczególnie Twój post mnie przekonuje bo jak zrozumiałem jeszcze niedawno byłes podobnym laikiem do mnie i myśle ze podobnie jak Tobie zapału mi nie zabraknie bo długo juz interesuje się tym tematem i "zapala" mnie on mimo że jeszcze lustra nie posiadam! hmmm.. a co dopiero bedzie jak sobie kupię

Domyślnie

bardzo polecam D90 sam go ma dopiero od 5 dni ale jestem "Happy" mialem wczesniej D40 i bardzo fajnym dodatkiem byla ksiazka "Radosc Fotografowania", mozna bylo wiele spraw zrozumiec i nieco dzieki temu nauczyc W pierwszym dniu posiadania D90 troszke byl szok po co mi taki sprzet , poniewaz myslalem wczesniej nad D5000 i by mi wystarczyl , ale w koncu po zapoznaniu sie dokladniej instrukcji i opanowaniu wkoncu aparatu to bylo tylko wielkie WOOOW Rewelacja sprzecik wart swej ceny i godny polecenia )

Domyślnie

byłem wczoraj w kilku sklepach i udało mi się wziąć do ręki i d5000 i d90 i powiem Wam że jak dla mnie różnica jest powalająca. d90 pięknie leży w dłoni, a d5000 jakoś w niej ginie. d90 oczywiście cięższy ale jak dla mnie na plus bo lubie czuć ze cos w ręku trzymam! pozdro

Strona 5 z 23 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów