Kurcze, przez dłuzsza chwile z przyjemnością czytałem ten wątek, bo były konkrety ( profile, suwaczkowanie itp), a teraz tylko klapanie.. Czystka? Komu by sie chciało?
.
Szukaj
Kurcze, przez dłuzsza chwile z przyjemnością czytałem ten wątek, bo były konkrety ( profile, suwaczkowanie itp), a teraz tylko klapanie.. Czystka? Komu by sie chciało?
.
. . . - - - . . .
Bla, bla, bla
Myślę że można temat podsumować i zamknąć. Spróbuję to zrobić.
1. Nikon ma skopany soft pod względem AWB
2. Jest doskonałym sprzętem do pewnych zastosowań natomiast do niektorych właśnie przez ten soft się nie nadaje
I to tyle na ten temat - co dalej niech zdecyduje moderator
Pozdrawiam-Rajmund
Dwie puszki, dwie lampy i trochę szkła
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
Na forach jest od groma głosów oceniających zdjęcia innych jak to balans skopany, suknia (np ślubne) nie biała tylko zażółcona, itp.
Poszedłem do małego Kościółka i kliknąłem parę zdjęć. Tkanina na Ołtarzu była biała, ale zdjęcia, właśnie z białym "obrusikiem" wcale mi się nie spodobały. Czemu? Bo przez bajecznie kolorowe witraże światło wpadające do wnętrza Sakrum utworzyło tak piękną mozaikę i gamę kolorów, że właśnie taki żółto-niebiesko-ziolono-czerwony odcień białej tkaniny był fantastyczny!
Przypomniała mi się też historia jak to jeden fotograf poszedł do labu wywołać widoczki z gór. "-Panie, coś pan zrobił z tym śniegiem, przecież on jest nie biały a niebieski! -No widzi pan, ale śnieg odbijał kolor nieba i nie mógł mieć innego odcienia."
I w tym właśnie, m.in., twki ponadczasowość fotografii: zatrzymuje chwile, które właśnie bez takiego a nie innego światła w tym właśnie a nie innym momencie byłyby...tylko białym, nudnym śniegiem.
A wyobrażacie sobie co by to było gdyby wszystkie instrumenty muzyczne miały jadnakową barwę dźwięku? Nie byłoby np. skrzypiec Stradivariusa, uważanych za największe osiągnięcie lutnicze ze względu na niepowtarzalny dźwięk!
Pawle, tu nie chodzi o to żeby wszystkie zdjęcia oddawały idealne AWB a raczej o to, żeby to fotograf mógł, w sposób świadomy, sam o tym zadecydować (a jak na razie to aparat, b.często w sposób nieprzewidywalny, decyduje za niego; i nie chodzi tu tylko o D700 ale o wszystkie syfraki).
Pzdr, Piotr
PS. A sam wątek faktycznie już "przechodzony", założę chyba nowy pt. "CBL Lens - fakty czy mity"![]()
Ostatnio edytowane przez popi ; 07-08-2009 o 17:37
"Któż jak BÓG!" - Św.Michał
Pozdrawiam-Rajmund
Dwie puszki, dwie lampy i trochę szkła
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
Ciekawe jak hohoho... pierdoły takie że uszy więdną, i wiem co mówię robiłem w tym roku 2 komunie razem z Mariuszem pracując w sumie na 4ry puszki C5D C5DmkII D300 i D700 i żadna z nich nie robiła takich "gupot"....Mało tego po ostatnich komuniach całkowicie się załamałem nikonem - obrabiałem zdjęcia kilku zawodowcom i w trakcie przyjmowania komunii przy golcach każde zdjęcie było praktycznie inne i nie mówię tylko o balansie gdzie rozjazd był od zupełnie czerwonych do całkiem zielonych ale i o naświetleniu gdzie rozjazd był od -1,5 do +1,5 na przykład przy 5 chłopcach w ciemnych garniturkach podchodzących kolejno do komunii ...
Tego typu pierdołkowe dyskusje przypominają mi jedną dawną dyskusje o wpływie kondensatorów w zasialaczu (ich marki) na oddanie dołu pasma przez wzmacniacz... na końcu ktoś zapytał tylko "czy towarzystwo zdaje sobie sprawę o ile większy wpływ na odbiór dźwięku ma wizyta u laryngologa i wyczyszczenie sobie uszu niz zmiana na najbardziej wyuzdane kondziole baterii w zasialczu".
ale faktem jest, kupił ktoś aparat za circa 7kPLN i on mu sam z siebie "dobrze nie robi" - dramat.
Amen.
TymancjO /Tomasz Tomanek/
głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|"...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson
Tymancjo i jaki wniosek z porównania tych 4ech puszek?
Pozdrawiam,
Grzegorz Tadych
Skontaktuj się z nami