Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 48

Wątek: RAW a DNG...

Domyślnie

a NEF-a to niby zinterpretuje poprawnie? Co za różnica?

Domyślnie

czornyj, to te 20 mega różnicy pomiędzy RAW a DNG w rozmiarze pliku to co to jest?
    możesz coś więcej na temat powstawania tego formatu napisać? gdyby nie LR to bym pewnie o nim nawet nie wiedział... jakie dane są w nim przechowywane a jakie tracone. jesli coś jest w ogóle tracone... rozwiń prosze...
    Ostatnio edytowane przez nonnatus ; 07-08-2009 o 10:59
    zwierciadlanki: D800 D750 D3 D300 F65
    nikkory: 14-24/2.8 20/2.8 28/2.8 50/1.8 70-200/2.8 VR
    manual: zenitar 16/2.8 fish, helios 44/2
    SB900 frotto cokin lowepro epson L800

Domyślnie

DNG pewnie zaproponował kompresję bezstratną, natomiast te 25MB z jak mniemam nikona D300 to NEF bez jakiejkolwiek kompresji, stąd ta pokaźna różnica w wielkości pliku.
    Przy okazji mnie nurtuje co innego: jak DNG radzi sobie z 14bitowymi plikami, ma może ktoś jakieś doświadczenia w tej materii?
    alexanderkozłowski ::: Nasza... Strona

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    a NEF-a to niby zinterpretuje poprawnie? Co za różnica?
    no wlasnie o tym mowie, jesli mamy robione nefy z uzyciem active d-lighting, to otwieranie ich czymkolwiek innym
    niz CNX daje na wejciu mniej lub bardziej niedoswietlony plik - bo konwerter adobe nie robi tych wszystkich sztuczek
    zwiazanych z ADL

Domyślnie

A w fuji? Fuji ma swoją magiczną matrycę z s-r, czy LR ją wykorzystuje i czy plik dng bedzie taki sam jak raf ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alexkoz Zobacz posta
    DNG pewnie zaproponował kompresję bezstratną, natomiast te 25MB z jak mniemam nikona D300 to NEF bez jakiejkolwiek kompresji, stąd ta pokaźna różnica w wielkości pliku.
    Przy okazji mnie nurtuje co innego: jak DNG radzi sobie z 14bitowymi plikami, ma może ktoś jakieś doświadczenia w tej materii?
    RAW jest ex definiendi 16-o bitowy, więc siłą rzeczy radzi sobie dobrze
    Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    no wlasnie o tym mowie, jesli mamy robione nefy z uzyciem active d-lighting, to otwieranie ich czymkolwiek innym
    niz CNX daje na wejciu mniej lub bardziej niedoswietlony plik - bo konwerter adobe nie robi tych wszystkich sztuczek
    zwiazanych z ADL
    Wielkie mi sztuczki lekko rozjaśnić zdjęcie i wyciągnąć cienie - dwa suwaczki w ACR. Zresztą gdyby zakichany Nikon zaczął wspierać DNG, to w tym formacie są możliwości tagowania tego typu informacji i w CNX dalej by to działało.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafar Zobacz posta
    A w fuji? Fuji ma swoją magiczną matrycę z s-r, czy LR ją wykorzystuje i czy plik dng bedzie taki sam jak raf ?

Tak, LR wykorzystuje wszystkie informacje zawarte w RAFie i zapisuje je wszystkie do DNG. Z 25 megowego oryginału robi się ok 12-14 mb DNG.

Właściwie jedynym problemem jaki zauważyłem to taki, iż plików dng nie czyta NX w przypadku Nikona oraz FinePix studio w przypadku Fuji. Dlatego czasami warto zachować sobie oryginał.

Być może istnieje jakiś program, który pozwoliłby przekowertować odwrotnie z dng na raf lub z dng na nef, jednak ja na nic takiego nie trafiłem.

Pzdr
    www.krainafotografii.pl
    flickr
    F301, 2xS5Pro; 8, 17-50, 35; 50; 85; 105; 80-200; SB800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez viper345 Zobacz posta
    (...) w RAFie (...)
    (...) na raf (...)
    RAW

http://pl.wikipedia.org/wiki/RAW

Domyślnie

.RAF czy .raf jest surowym formatem RAW obowiązujący w stajni Fujifilm tak jak .NEF u Nikona

PS. Dzięki Czornyj za rozwianie wątpliwości
    alexanderkozłowski ::: Nasza... Strona

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alexkoz Zobacz posta
    .RAF czy .raf jest surowym formatem RAW obowiązujący w stajni Fujifilm tak jak .NEF u Nikona
    Yeap, mea culpa. Nawet na stronie Wikipedii, którą sam wkleiłem jest jak byk napisane :P

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów