a NEF-a to niby zinterpretuje poprawnie? Co za różnica?
Szukaj
a NEF-a to niby zinterpretuje poprawnie? Co za różnica?
czornyj, to te 20 mega różnicy pomiędzy RAW a DNG w rozmiarze pliku to co to jest?
możesz coś więcej na temat powstawania tego formatu napisać? gdyby nie LR to bym pewnie o nim nawet nie wiedział...jakie dane są w nim przechowywane a jakie tracone. jesli coś jest w ogóle tracone... rozwiń prosze...
Ostatnio edytowane przez nonnatus ; 07-08-2009 o 10:59
zwierciadlanki: D800 D750 D3 D300 F65
nikkory: 14-24/2.8 20/2.8 28/2.8 50/1.8 70-200/2.8 VR
manual: zenitar 16/2.8 fish, helios 44/2
SB900 frotto cokin lowepro epson L800
DNG pewnie zaproponował kompresję bezstratną, natomiast te 25MB z jak mniemam nikona D300 to NEF bez jakiejkolwiek kompresji, stąd ta pokaźna różnica w wielkości pliku.
Przy okazji mnie nurtuje co innego: jak DNG radzi sobie z 14bitowymi plikami, ma może ktoś jakieś doświadczenia w tej materii?
A w fuji? Fuji ma swoją magiczną matrycę z s-r, czy LR ją wykorzystuje i czy plik dng bedzie taki sam jak raf ?
RAW jest ex definiendi 16-o bitowy, więc siłą rzeczy radzi sobie dobrze
Wielkie mi sztuczki lekko rozjaśnić zdjęcie i wyciągnąć cienie - dwa suwaczki w ACR. Zresztą gdyby zakichany Nikon zaczął wspierać DNG, to w tym formacie są możliwości tagowania tego typu informacji i w CNX dalej by to działało.
Tak, LR wykorzystuje wszystkie informacje zawarte w RAFie i zapisuje je wszystkie do DNG. Z 25 megowego oryginału robi się ok 12-14 mb DNG.
Właściwie jedynym problemem jaki zauważyłem to taki, iż plików dng nie czyta NX w przypadku Nikona oraz FinePix studio w przypadku Fuji. Dlatego czasami warto zachować sobie oryginał.
Być może istnieje jakiś program, który pozwoliłby przekowertować odwrotnie z dng na raf lub z dng na nef, jednak ja na nic takiego nie trafiłem.
Pzdr
.RAF czy .raf jest surowym formatem RAW obowiązujący w stajni Fujifilm tak jak .NEF u Nikona
PS. Dzięki Czornyj za rozwianie wątpliwości
Skontaktuj się z nami