Close

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 48 z 48

Wątek: RAW a DNG...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BlackRoger Zobacz posta
    Dla Nikona z pewnością taki jest priorytet, w Canonie odnoszę inne wrażenie - tam proporcje pojemności bufora i prędkości procesora jakby były odwrotne patrząc na specyfikacje.
    To pewnie zależne jest od prędkości podzespołów, procesora, pamięci, przepustowości magistrali itp. Patrząc na ilość zdjęć w buforze widzę, że kompresja jednak jest robiona przed zapisem do niego, czyli procesor Nikona jest diabelsko szybki

Domyślnie

Bez dwóch zdań Canon nie dorównuje tutaj Nikonowi - ale coś za coś. My mamy super szybkie puchy oni więcej pikseli (dla każdego inne priorytety). Zdecydowanie filozofia Nikona mi bardziej odpowiada
    Ostatnio edytowane przez BlackRoger ; 25-08-2009 o 15:44
    Nikon Z6 III, Nikkor Z 14-24/2.8 S, Nikkor Z 105/2.8 mc S, Viltrox 35/1.2 LAB, Leofoto Ranger LS-254C + LH-30

Domyślnie

chłopaki odświeżę trochę temat... minęło kilka lat pojawiły sie nowsze wersje programów nowe puszki itd

pytanie moje brzmi: wyrzucać RAWy po obróbce i zapisie na DNG czy nie? kilka osób w tym wątku rożnie radziło więc wole spytać przy obecnej wiedzy i nowych programach/pluginach. Nawet po zapisie DNG z pełnym podglądem i tak zajmuje 2-3x mniej niż obrobiony RAW...

Druga sprawa do Ifranview jest plugin, żeby czytał dng, a jak zrobić, żeby pod winXP było widać miniaturki DNG? znalazłem DNG codec, ale jakaś wersja trial?!?!
    brak sygnatury

Domyślnie

Ja z DNG zrezygnowałem. W sumie niezbyt świadomie, ale ze zwykłej niekonsekwencji. Jedna rzecz mi przyszła do głowy teraz. Oprogramowanie Adobe to jedno, ale niekoniecznie najlepsze. Z używaniem DNG w innych edytorach może być już różnie. Dodatkowo to programy Nikona ładnie i trafnie prezentują oryginalne zdjęcia. Dając pewne unikalne możliwości prezentacji specyficznych danych oraz obsługi A-DL. Zatem konwersja do DNG to pewien kompromis i trochę większe zaufanie Adobe.

Nie za bardzo rozumiem pojęcie, że DNG zajmuje mniej miejsca niż obrobiony RAW. Przecież NAFów nie ma potrzeby nadpisywać - wystarczy, że będą w jednej oryginalnej skompresowanej postaci. Obróbkę lepiej zapisać w pliku XMP chociażby. Albo już w JPEG (TIFF), kiedy idzie do publikacji.

Domyślnie

"to wytłumacz mi dlaczego np włączenie opcji odszumiania zmniejsza bufor?"

Poza tym, co już napisano, musi być jeszcze w buforze (przez chwilę)
    plik przed odszumianiem i po. Wszelkie operacje przebiegają
    w buforze i dopiero potem ich wyniki zapisuje się na kartę.
    Tak jest szybciej.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Nie za bardzo rozumiem pojęcie, że DNG zajmuje mniej miejsca niż obrobiony RAW. Przecież NAFów nie ma potrzeby nadpisywać - wystarczy, że będą w jednej oryginalnej skompresowanej postaci. Obróbkę lepiej zapisać w pliku XMP chociażby. Albo już w JPEG (TIFF), kiedy idzie do publikacji.
    czyli wywołać RAWa w LR a następnie eksportować JPG i plik xmp? Surowy RAW+xmp wystarczy, przy otwieraniu LR, żeby wczytały się wszystkie wprowadzone wcześniej zmiany? Bo trochę się pogubiłem

DNG podobno ma w sobie zaszyty xmp więc np ACR powinien otworzyć ten plik razem ze zmianami??
    brak sygnatury

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotopstryczek Zobacz posta
    Surowy RAW+xmp wystarczy, przy otwieraniu LR, żeby wczytały się wszystkie wprowadzone wcześniej zmiany? Bo trochę się pogubiłem

DNG podobno ma w sobie zaszyty xmp więc np ACR powinien otworzyć ten plik razem ze zmianami??
    Tak, xmp przechowuje dane o modyfikacjach zrobionych przez ACR, a DNG ma to samo w środku.

Notabene, tak mnie naszło, bo przez chwilę nawet myślałem o przejściu na DNG (bo i pliki mniejsze, i jest ich mniej - nie ma xmp), ale... mam jakieś nieodparte uczucie, że jak się pozbawię NEFów, to przyjdzie taka chwila, że tego pożałuję - akurat okaże się, że jakiś efekt mogę uzyskać tylko w CNX/VNX z NEFa, a tu lipa, tylko DNG... Jestem może dziwny, ale posiadając NEFy czuję się po prostu jakoś tak pewniej

Domyślnie

"przekonwertowalem ponad 14GB NEFow uzywajac Adobe DNG Converter i... zaoszczedzilem 2GB. Zostaje przy NEFach"

I przy okazji pozbyłeś się podglądu JPG w pełnym rozmiarze (o ile dobrze pamiętam).
    Pobawiłem się chwilę tym konwerterem i zostałem przy NEF.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów