Close

Strona 16 z 33 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 330

Domyślnie

Poprawny WB nie wystarcza dla prawidłowego oddania fioletu. Robiłem wczoraj fotki modelki m.in. w filetowej i różowej bluzce. WB pre - ustawione bardzo dobrze (sprawdzałem szarości w PS). JPG z body wygląda nie tak jak trzeba. Pracowałem w sRGB, a w body profil PORTRET. Mam NEFa i będę go musiał inaczej wywołać (sądzę, że w AdobeRGB). Tylko klientka musi sie zdecydowac które zdjęcia bierze, bo nie chce mi się obrabiać wszystkiego. Inne kolory są oddane bardzo dobrze - szarości, biele, czernie, a nawet skóra.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Wysłałem jedną z fotografii (bardzo prawdopodobne, że klientka wybierze inne ujęcie)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Ciekawostka - u mnie jest fioletowe... Nie obrabiasz tego aby na notebooku?

Domyślnie

tak, ale ten fiolecik jest trochę bardziej fioletowy, nawet na laptopie powinien być trochę inny. Widzę różnicę w kolorze - np kwiatkach nadzorcy2. Klienta też będzie chciała, by ten kolor wyglądał dobrze u wszystkich internautów, potencjalnych klientów sklepu (a statystycznie mało kto ma skalibrowane Eizo). Wiem, że będzie ciężko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    tak, ale ten fiolecik jest trochę bardziej fioletowy, nawet na laptopie powinien być trochę inny. Widzę różnicę w kolorze - np kwiatkach nadzorcy2. Klienta też będzie chciała, by ten kolor wyglądał dobrze u wszystkich internautów, potencjalnych klientów sklepu (a statystycznie mało kto ma skalibrowane Eizo). Wiem, że będzie ciężko
    Acha, jednym słowem ma być "Deep Purple" - w ACR zakładka HSL/Hue przesuń sobie suwaczek Purple w prawo...

Domyślnie

Dzięki. Chyba tak będzie prościej, a co najważniejsze uniwersalniej w wyświetlaniu na różnych monitorach niż to co przemyśliwałem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Poprawny WB nie wystarcza dla prawidłowego oddania fioletu. Robiłem wczoraj fotki modelki m.in. w filetowej i różowej bluzce. WB pre - ustawione bardzo dobrze (sprawdzałem szarości w PS). JPG z body wygląda nie tak jak trzeba. Pracowałem w sRGB, a w body profil PORTRET. Mam NEFa i będę go musiał inaczej wywołać (sądzę, że w AdobeRGB). Tylko klientka musi sie zdecydowac które zdjęcia bierze, bo nie chce mi się obrabiać wszystkiego. Inne kolory są oddane bardzo dobrze - szarości, biele, czernie, a nawet skóra.
    Ten fiolet to był przypadek ale często występuje jako jeden z podstawowych kolorów w sukniach u naszych Pań na weselach. Poza takimi przypadkami kolor skóry i inne detale wychodzą idealnie.

Z uwagi na to, że nie chcę się już bawić głównie w RAW-ach a jedynie w szczególnych przypadkach, przesyłam dwie fotki (JPG) strzelone dzisiaj z przypadku po przebudzeniu S5Pro i D700. Które jest od której skrzynki ???

Znak rozpoznawczy
    Fioletowy kwiatek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Austin Zobacz posta
    Ja również robię RAW
    Zatem pokaże inne.
    Z restauracji, gdzie ściany też miały tonację mogącą wprowadzać zamieszanie w WB... dodatkowo jeszcze 2 sample z kościoła.
    Wszystkie wołane w LR z D2XMODE2 ? I najważniejsze, czy bez żadnej korekty (nawet kontrastu czy nasycenia) ? Bo jeśli tak, to chyba będę musiał spróbować tego tworu adobe
    duzy brzydki nikon i mala ladna sigma dp1

Domyślnie

Jako ze D700 to FF i widzi szerzej to jeśli zdjęcia wykonałeś z tej samej odległości tym samym szkłem i na tej samej ogniskowej to obstawiam że po lewej Fuji po prawej Nikon

Strona 16 z 33 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów