Close

Strona 14 z 33 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 330

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    ...Niestety moje zdjęcia nie spełniają takich wymagań, ponieważ nie robię JPG a RAW...
    Ja również robię RAW

Cytat Zamieszczone przez nadzorca2 Zobacz posta
    "Austin" mnie też takie kolory odpowiadają ale podejrzewam, że miałbyś kłopot z ich uzyskaniem w pomieszczeniu sali balowej wskazanym przez naszego kolegę...
    Zatem pokaże inne.
    Z restauracji, gdzie ściany też miały tonację mogącą wprowadzać zamieszanie w WB... dodatkowo jeszcze 2 sample z kościoła.

4.
    By austin110, shot with NIKON D700 at 2009-07-29

5.

6. - tu jeszcze są widoczne światełka z lamp DJ'a

7.

8.

9.
    By austin110 at 2009-07-29
    Ostatnio edytowane przez Austin ; 29-07-2009 o 11:43

Domyślnie

Panowie chodzi koledze ddark zupełnie o coś innego. Zdjęcie ktore wstawił przygotował pod konkretnego laba. I widocznie tam tak trzeba. Ściągnołem to do siebie i powiem że praktycznie wystarczył autobalans i fotka wróciła do normalności. Są kolory a żólć szlak trafił.

Austin jestem pod wrażeniem. Myślę że twoje fotki to jest mniej więcej to o co chodzi.

Szkoda że exifa szlak trafił
    Ostatnio edytowane przez plusfoto ; 29-07-2009 o 11:56
    Pozdrawiam-Rajmund
    Dwie puszki, dwie lampy i trochę szkła
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Z profilami sprawa nie jest prosta. Problem polega na tym, że w przypadku fotografii praktycznie niemożliwe jest uzyskanie "wiernych barw", dlatego stosuje się profile, które zamiast "wiernych barw" odwzorowują "przyjemne barwy" - takie, by nam się spodobały. I w tym miejscu pojawia się problem wynikający z szeregu czynników
    - matematyczne modele barwy wykorzystywane do przeprowadzenia tego typu odwzorowań nie nadają się do tego najlepiej, bo zostały opracowane w 1931 i 1976, a więc w czasach, więc siłą rzeczy nie optymalizowano ich pod kątem cyfrowego przetwarzania obrazów.
    - profile konstruowane są w taki sposób, by uzyskać barwy przyjemne w odbiorze - niestety, to co dla jednego jest przyjemne, dla drugiego jest do d...
    - profile liczone są dla standardowych iluminantów, więc im bardziej światło w scenie odbiega od standardu, tym gorzej się sprawdzają.
    - profile sprawdzają się przy poprawnie dobranym balansie bieli, aparatom zaś sporo brakuje do nieomylności w kwestii automatycznego ustawiania tego ostatniego.

Podam przykład, jak wygląda profesjonalny zestaw do reprodukcji dzieł sztuki, optymalizowany pod kątem wiernego odwzorowania barw:
    1) zestaw złożony z kamery wielkoformatowej z konkretnym obiektywem, filtrem i przystawką skanującą "Betterlight", dla całości precyzyjnie oblicza się funkcję uczulenia spektralnego
    2) odpowiednio dobrane światła HMI do oświetlania fotografowanych dzieł sztuki
    3) spektrofotometr z kartą białą do pomiaru widma świateł z punktu 2.
    4) oprogramowanie, które wyciąga z tego wszystkiego konstruktywne wnioski

Jak widać - posługując się lustrzankami jesteśmy skazani na rezultaty, które niekoniecznie będą nam odpowiadały. Na szczęście dysponujemy obecnie coraz doskonalszymi narzędziami, które pozwalają nam sobie radzić w zaistniałej sytuacji.
    Dlatego dziękuję koledze "Czornyj" za konkretne informacje wyjaśniające do końca problem kolorów czy oprogramowania aparatów.
    Jak już wcześniej wspomniałem, za dużo chciałem wymagać od swojej lustrzanki będąc pod wrażeniem zdjęć "technicznych" wykonanych aparatami średnioformatowymi lub też idealnie naświetlonymi (często przypadkowo) poprzednim aparatem Fuji S5 Pro.
    Znak rozpoznawczy
    Fioletowy kwiatek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez plusfoto Zobacz posta
    Panowie chodzi koledze ddark zupełnie o coś innego. Zdjęcie ktore wstawił przygotował pod konkretnego laba. I widocznie tam tak trzeba. Ściągnołem to do siebie i powiem że praktycznie wystarczył autobalans i fotka wróciła do normalności. Są kolory a żólć szlak trafił.

Austin jestem pod wrażeniem. Myślę że twoje fotki to jest mniej więcej to o co chodzi.

Szkoda że exifa szlak trafił
    Ja tez jestem Austin pod wrażeniem, robisz dużo ciekawych i ładnych zdjęć, bez tworzenia wokół siebie zbędnej otoczki znawcy tematu jak to niektórzy robią mając xxxxxxxx postów na koncie.
    Znak rozpoznawczy
    Fioletowy kwiatek

Domyślnie

Cieszę się że temat odżył . Zapaliło mi się światełko odnośnie zakupu D700

„Austin „ dzięki za wstawienie fotek. kolorki masz bardzo ładne w plenerze . Dzięki tobie dowiedziałem się ze da się wywołać Nefy z D700 w LR z profilami i mieć ładne portrety . Możesz mi powiedzieć skąd wziąć profil do D700 i jak go wgrać do LR ?. chciałbym trochę powalczyć z Nefami z D700 zobaczę co z tego mi wyjdzie.

Co do mojego zdjęcia , może kolorki i są bardzo ocieplone i trochę nienaturalne , ale ja wole już takie niż wybladzone jak to często obserwuje z matrycy Nikona

Do Austina . Właśnie to co mi się nie podoba to fotki z wnętrz od razu bez podpisu poznaje fotki z nikona . brak takiej ciepłoty kolorów najbardziej widoczne na zdjęciu nr 1,4,9 ..Oczywiście fotki są fajne jasne itd…ale . Czy wywoływałeś też z profilem ?

Moje z kościoła 30D + 24-105 , Wywołane w Dpp bez żadnych profili, balans bieli łapie najczęściej klikając 2-3 x w kołnierzyk pana młodego

PS. Ktoś wie czemu podaje mi link do fotki zamiast ją odrazu wkleić na forum ?
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 29-07-2009 o 14:07

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Austin Zobacz posta
    Ja również robię RAW
    No tak. Ja też i podobne (może nie świetne jak twoje) przykłady bym znalazł. Ale... ale tu się rozchodziło też o to, żeby te kolory były prosto z puszki (JPG), nie z RAWa. Oczywiście dla mnie to jest bez znaczenia (bo ja nie widzę problemu), ale przykłady z RAW są bez sensu w tej dyskusji, bo...

Cytat Zamieszczone przez ddarc Zobacz posta
    Dyskusja o kolorach bezpośrednio z puszki nie poparta przykładami jest bez sensu
    Nie pokazywałem swoich zdjęć, bo takowych, spełniających takie warunki, nie mam.

P.S. na moim "fotoblogu" również są fotki nie bezpośrednie z puszki.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

PS. Ktoś wie czemu podaje mi link do fotki zamiast ją odrazu wkleić na forum ?
    pisz odpowiedz, klikasz na symbol obrazeczka nad polem w ktorym piszesz, wklejasz link i wszystko dziala

Domyślnie

Jakoś nie dział..

Domyślnie

Jakoś nie dział..
    wiecj zerknij tu:
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=1358

Domyślnie

Dzięki

Strona 14 z 33 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów