Jpg
Co do żółci jeśli zauważysz czym był przystrojony sufit…..a błysk lampy pod kontem 45% to nie może wyjść inaczej …czekam dalej…
Szukaj
Jpg
Co do żółci jeśli zauważysz czym był przystrojony sufit…..a błysk lampy pod kontem 45% to nie może wyjść inaczej …czekam dalej…
Ostatnio edytowane przez ddarc ; 28-07-2009 o 23:52
Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5
Nie wiem czy czy o takie coś chodziło i czy takie sample się przydadzą?
Wywołane z RAW w LR... przy kolorach nic dłubałem. Używam profilu D2X Mode2 i mnie taki kolor skóry odpowiada.
Oczywiście chętnie poczytam opinie innych.
1.
By austin110, shot with NIKON D700 at 2009-07-24
2.
3.
Pozwolicie, że jeszcze raz zabiorę głos.
Znowu następny kolega próbuje się czegoś dowiedzieć, prosi o poradę a tutaj docinki uwagi na temat ortografii nie mające istotnego znaczenia w dyskusji, bicie piany chyba tylko w celu złapania następnego posta, ale do rzeczy...
"ddarc" ostatnio na wigilię zrobiłem serię zdjęć dla dużej spółki giełdowej w pomieszczeniu o ścianach lekko różowych, pastelowych z dodatkiem jasnej zieleni i też nie byłem z nich zadowolony. Pomimo tego, że wszystko robiłem prawidłowo, naświetlałem dwiema lampami to też ciężko mi było uzyskać kolory, które można uzyskać w pomieszczeniu o białych ścianach. Musiałem się trochę napracować w PS-ie, żebym był zadowolony, dlatego Ciebie rozumiem...
Faktycznie zdjęcie może wydawać się mocno ocieplone ale warunki mogły nie pozwolić na uzyskanie kolorów zadowalających większość ludzi...
Ostatnio edytowane przez nadzorca2 ; 29-07-2009 o 09:48
Znak rozpoznawczy
Fioletowy kwiatek
"Austin" mnie też takie kolory odpowiadają ale podejrzewam, że miałbyś kłopot z ich uzyskaniem w pomieszczeniu sali balowej wskazanym przez naszego kolegę...
...a może wreszcie kolega "mpwt" pochwali się jakimś zdjęciem...
Ostatnio edytowane przez nadzorca2 ; 29-07-2009 o 09:52
Znak rozpoznawczy
Fioletowy kwiatek
A mnie się zdaje, że kolega nie próbuje się niczego dowiedzieć, a pokazuje idealne zdjęcie zrobione 50D, które nie da rady zrobić D700. Proszę przeczytać ze zrozumieniem:
A co do docinek... to raczej uwaga. Powinniśmy się szanować nawzajem i minimum przyzwoitości ortograficznej warto zachować.
Niestety moje zdjęcia nie spełniają takich wymagań, ponieważ nie robię JPG a RAW. Natomiast w stopce jest adres do mojego fotobloga, gdzie można zobaczyć moje zdjęcia.
Na forum staram się pomagać na tyle na ile moje umiejętności wystarczają. Jeśli komuś to nie odpowiada do trudno. Nic na to nie poradzę.
F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5
"mpwt" właśnie przejrzałem Twojego fotobloga i widać ze zdjęć, że każdy ma inne spojrzenie na świat. Każdemu podoba się co innego, tak samo jak komuś nie spodobała się moja "ciemna pszczółka" i zdjęcie kolegi z sali balowej, tak samo może się nie podobać paleta barw z pleneru ślubnego Marysi i Michała, gdzie na drugim zdjęciu panna młoda (widok z góry) ma skórę mocno siną i bardzo zimną a jest to przecież młoda, zdrowa i ładna kobieta...
Jeżeli uzyskanie takiego koloru skóry było zamierzone to OK a jeżeli nie to ten profil D2Xmode3 bez podciągnięcia nasycenia w pewnych sytuacjach nie jest do końca najlepszy.
Znak rozpoznawczy
Fioletowy kwiatek
Zgadza się.
Tak, tylko tutaj mowa o D700 i o żółtaczce (albo innym złym odwzorowaniu kolorów) na skórze. Nie wiem jakie ty masz spojrzenie na świat ale jeśli D700 ma z tym problem to 50D jeszcze większy.
Sorki, ale właśnie zdjęcie, które kolega ddarc przestawił jest tego zaprzeczeniem.
Te zdjęcia to mój pierwszy plener ślubny jaki robiłem w życiu i się uczyłem. Inna sprawa, że te kolory miały właśnie tak wyglądać. To zdjęcie jest "odsaturowanie". Takie moje "widzenie", które można zobaczyć w innych pracach. Robiłem to nota bene jeszcze D80. Wyszło jak wyszło. Ale nie ma tu na pewno problemu z żółtaczką...![]()
Ostatnio edytowane przez mpwt ; 29-07-2009 o 10:38
Z profilami sprawa nie jest prosta. Problem polega na tym, że w przypadku fotografii praktycznie niemożliwe jest uzyskanie "wiernych barw", dlatego stosuje się profile, które zamiast "wiernych barw" odwzorowują "przyjemne barwy" - takie, by nam się spodobały. I w tym miejscu pojawia się problem wynikający z szeregu czynników
- matematyczne modele barwy wykorzystywane do przeprowadzenia tego typu odwzorowań nie nadają się do tego najlepiej, bo zostały opracowane w 1931 i 1976, a więc w czasach, więc siłą rzeczy nie optymalizowano ich pod kątem cyfrowego przetwarzania obrazów.
- profile konstruowane są w taki sposób, by uzyskać barwy przyjemne w odbiorze - niestety, to co dla jednego jest przyjemne, dla drugiego jest do d...
- profile liczone są dla standardowych iluminantów, więc im bardziej światło w scenie odbiega od standardu, tym gorzej się sprawdzają.
- profile sprawdzają się przy poprawnie dobranym balansie bieli, aparatom zaś sporo brakuje do nieomylności w kwestii automatycznego ustawiania tego ostatniego.
Podam przykład, jak wygląda profesjonalny zestaw do reprodukcji dzieł sztuki, optymalizowany pod kątem wiernego odwzorowania barw:
1) zestaw złożony z kamery wielkoformatowej z konkretnym obiektywem, filtrem i przystawką skanującą "Betterlight", dla całości precyzyjnie oblicza się funkcję uczulenia spektralnego
2) odpowiednio dobrane światła HMI do oświetlania fotografowanych dzieł sztuki
3) spektrofotometr z kartą białą do pomiaru widma świateł z punktu 2.
4) oprogramowanie, które wyciąga z tego wszystkiego konstruktywne wnioski
Jak widać - posługując się lustrzankami jesteśmy skazani na rezultaty, które niekoniecznie będą nam odpowiadały. Na szczęście dysponujemy obecnie coraz doskonalszymi narzędziami, które pozwalają nam sobie radzić w zaistniałej sytuacji.
Skontaktuj się z nami