Close

Strona 11 z 33 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 330

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez plusfoto Zobacz posta
    Aja mam nietypową prośbę - zrób to zdjęcie właśnie w jpg i bez żadnej obróbki złącz i wstaw. Ciekaw jestem efektów. Poza tym zgadzam się z kolegą że nie wszystko robi się w rawach.
    No i gdyby jeszcze ktoś coś takiego zrobił na 700 i markII to by było super
    Po pierwsze - nie mam pod ręką ani jakiegokolwiek Canona, ani Nikon D3/700.
    Po drugie - w jpegach oczywiście wyjdzie to zupełnie inaczej, bo puszki zastosują swoje własne profile odwzorowania barw, oraz dobiorą punkt bieli według swojego widzimisię. Totalną kontrolę nad sposobem odwzorowania barw zdjęć mamy tylko w konwerterze RAW (choć oczywiście nie znaczy to, że jpegów nie da się skorygować).

Domyślnie

Zgadzam się z prz3mo w 100% też mam styczność z obiema puszkami i obiema można robić fajne zdjęcia i obiema można spierrr. i to równo poza tym niewidziałem jakichś strasznych cudów z 5dm2 w jpg`u...
    sporo gratów

Domyślnie

Aja mam nietypową prośbę - zrób to zdjęcie właśnie w jpg i bez żadnej obróbki złącz i wstaw. Ciekaw jestem efektów. Poza tym zgadzam się z kolegą że nie wszystko robi się w rawach.
    No i gdyby jeszcze ktoś coś takiego zrobił na 700 i markII to by było super
    ale jaki jest sens tego porownania? jak sie komus canon podoba, to kupuje canona, oczywiste jesty ze canon i nikon nie moze miec tak samo wygladajacych jpg. w koncu sa to inne firmy, na dodatek konkurujace ze soba.
    ja na d200 wpadlem w robienie wszytskiego w raw i dzieki d700 odzyskalem wiare w jpg.
    Andrzej

Domyślnie

Koledzy...ale się rozwinął temat dzięki mojemu często wyśmiewanemu fioletowemu kwiatkowi...
    Tak długi zastój w dyskusji a tutaj nagle takie ożywienie...
    Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za pomoc.
    Dzięki Waszej pomocy zbliżyłem się do tego stanu, który zapewnił mi spokój i przekonanie, że nie wydałem na próżno pieniędzy na D700.
    Tym razem biały kwiatek, trochę źle wykadrowany ale z fajnym rozmyciem.
    Znak rozpoznawczy
    Fioletowy kwiatek

Thumbs up

To znaczy przechodzisz do zadowolonych!
    Pozdrawiam-Rajmund
    Dwie puszki, dwie lampy i trochę szkła
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

grunt to zachowac zdrowe proporcje miedzy kombinowaniem (5%) i fotografowaniem (95%). gwarantuje to generalne zadowolenie ze sprzetu
    tak wiec... do nastepnego razu
    Andrzej

Domyślnie

To znaczy przechodzisz do zadowolonych!
    Raczej tak...chyba za dużo wymagałem od sprzętu co nie oznacza, że w pewnych sytuacjach tęsknię za Fuji S5Pro...
    Znak rozpoznawczy
    Fioletowy kwiatek

Domyślnie

Miałem nic nie pisać ale jak widzę te przykłady echh.. Każde zdjęcie też mogę upodobnić z jednej puszki do drugiej w procesie obróbki to żaden argument chodzi o to na ile matryca oddaje kolory , co podoba się klientom…i ile się nad tym ślęczy

ale jeśli potraficie Nikonem w prosty sposób dwoma klikami uzyskać takie kolory z N-efa to chyle czoła...pierwsza z brzegu fotka

www.iv.pl/viewer.php?file=91527dpcufg3i55nd.jpg
    Ostatnio edytowane przez ddarc ; 28-07-2009 o 22:43

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ddarc Zobacz posta
    chodzi o to na ile matryca oddaje kolory
    Zasadniczo mi się zdaje, że matryca jako taka nie może oddać kolorów. To kwesta filtrów, oprogramowania, przetwarzania danych, algorytmów. I jak widać matryca nie do końca ma tu znaczenie a obróbka danych - impulsów elektrycznych, które powstały na skutek światła padające na matrycę poprzez filtr RGB na matrycę. Mówienie, że matryca "oddaje" kolory chyba jest mega uproszczeniem.

ale jeśli potraficie Nikonem w prosty sposób dwoma klikami uzyskać takie kolory z N-efa to chyle czoła...pierwsza z brzegu fotka

Że niby to ma być ok? Bo nie rozumiem...
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

jeśli potraficie Nikonem w prosty sposób dwoma klikami uzyskać takie kolory z N-efa to chyle czoła...pierwsza z brzegu fotka

Mam wrzucić jeszcze gorszą? To nie problem. Wybierz system: Canon, Nikon czy Olympus ...
    Uwierz - a piszę to bardzo łagodnie, bo zaraz Cię zjedzą - jeżeli ta żółtaczka ma być przykładem super zdjęć z systemu Canona, to system leży

Strona 11 z 33 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów