Close

Strona 21 z 33 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 330

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Z całym szacunkiem dla wszystkich, ale temat robi się powoli komiczny...
    Czyżby kolega został czymś dotknięty...
    Znak rozpoznawczy
    Fioletowy kwiatek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nadzorca2 Zobacz posta
    stwierdzasz ? czy pytasz ?
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Absolutnie nie. Daleki jestem od tego by czuć się dotkniętym, gdy ktoś pisze o posiadanym także przeze mnie sprzęcie RTV, Foto czy AGD

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    stwierdzasz ? czy pytasz ?
    Jedno i drugie, ponieważ takie podsumowanie skłania do zadania takiego pytania.

Koledzy nie chcę żebyście mnie odbierali jako Waszego wroga i w ogóle przeciwnika systemu Nikona...nie jestem przeciwnikiem a wręcz przeciwnie zwolennikiem system na którym pracuję od około 20 lat.
    Po prostu D700 mi nie odpowiada, zaś innym tak i nie wynika to ze złej woli czy braku poznania aparatu.

Ktoś na forum porównywał podczas tej dyskusji użytkowanie D700 z Porsche dlatego przytoczę przykład z zakresu motoryzacji.
    Ja dla przykładu od 4 lat jeżdżę Toyotą Camry 3.0 V6 w najbogatszej wersji jaką wtedy kupiłem w salonie u Wiśniewskich. Dla jednych jest to szczyt osiągnięć niezawodności a dla mnie po kilku latach eksploatacji jest samochodem do d...y. Ma beznadziejne hamulce, kiepskie wytłumienie podłogi i źle filtruje poprzeczne garby.
    Ktoś może powiedzieć, czego ten gościu oczekuje od tego samochodu, no właśnie...tego co będzie sprawiało mi przyjemność z jazdy prawie w 100%.
    To samo jest z D700. Jeszcze ktoś odpowiedział: nie męcz się z D700 sprzedaj go w diabły...". Owszem mógłbym zaryzykować i kupić inny model Nikona ale jeżeli stwierdzę, że nie odpowiada mi ta stajnia Nikona tak samo jak w motoryzacji stajnia Toyoty to co dalej...

Właśnie po to jest forum, żeby wymieniać się opiniami i nigdy żaden wątek nie będzie śmieszny, jeżeli będzie można komuś pomóc.

Pozdrawiam
    Znak rozpoznawczy
    Fioletowy kwiatek

Domyślnie

To samo jest z D700. Jeszcze ktoś odpowiedział: nie męcz się z D700 sprzedaj go w diabły...". Owszem mógłbym zaryzykować i kupić inny model Nikona ale jeżeli stwierdzę, że nie odpowiada mi ta stajnia Nikona tak samo jak w motoryzacji stajnia Toyoty to co dalej...
    D700 jest świetny - poza jednym (no, takim jednym poważniejszym ). AWB dla pracujących w jpg z body. Jeśli dla kogos taki sposób pracy to podstawa to niech nie wybiera D700. Proste. Do tego sobie można kupić stara piątkę canona, bo pod kątem AWB jest lepsza.
    Gorzej, że każde body ma jakieś plusy i minusy. Ze względu na kilka plusów kupuje się dany model, ale potem ten minus nas uwiera i plusów się już nie docenia...

Stajnie można zmienić. Nie to, żebym zachęcał, bo mozna wpaść z deszczu pod rynnę. I to trzeba brać mocno pod uwagę.
    A oprócz Toyoty są Lexusy (D3x ma lepszy AWB (skóra - porównywałem jpg) - to gdy się chce pozostać koniecznie w wybranej stajni to to kosztuje)
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 06-08-2009 o 16:10
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

nadzorca2, przecież nikt Cię nie bierze za wroga. Z stary jestem na takie rzecz, żeby brać za wroga kogoś kto jeździ autem innej marki niż ja, używa innej pralki, czy w końcu aparatu. Ja sprawy traktuję przedmiotowo. Aparat to rzecz, nie czuję miłości do tej kupy plastiku, szkła, metalu i gumy... i jak napiszesz, że D700 to kupa gówna to wcale się nie obrażę, ale raczej zaśmieję. Jarzysz?

Chodzi jednak o to, że temat ten zatacza koło i przypomina bicie piany.
    Zaczęło się od tego, że D700 przy określonych ustawieniach pokazuje inne kolory niż choćby Canon czy Fuji.
    Doszliśmy (doszliście) do tego, że trzeba poustawiać co nieco w puszce, inaczej obrabiać nefy, jeśli ktoś miał wcześniej do czynienia z rawami z innych puszek.
    Potem przyszła kolej na AWB, że jest z dupy. Potwierdzam w D700 AWB jest słabiutki i w mojej ocenie lepiej działa w drugim moim aparacie - D80. Po kilku dniach obcowania z D700 wiedziałem, że przy trudnym świetle AWB w D700 jest do dupy i że należy ustawiać go najlepiej w K. W dobrym świetle nie mam zastrzeżen i często zostawiam AWB. Zostało już o tym wiele napisane na forum, po co przy każdej nadarzającej okazji o tym pisać?
    Na łopatki położył mnie tekst, jakoby D700 różnie naświetlał fotki - UWAGA- w trybie A w kościele, podczas focenia ślubu. Geeezzz... Tu chyba komentarz jest naprawdę zbędny...

Ja rozumiem, że jak się wydaje kupę kasy chciałoby się mieć sprzęt idealny, bez wad... Tyle tylko, że takowego nie ma. Ale jeśli w kwestii kolorków Canon odpowiada Ci bardziej to nad czym się zastanawiasz? Co da, że każdego kolejnego dnia będziesz szukał dziury w całym i zadręczał się jaki to masz ułomny i dziadowski sprzęt, a kolesie obok świetne, wypluwające plastyczne zdjęcia z 5dmk2... Szkoda zdrowia, naprawdę

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    D700 jest świetny - poza jednym. AWB dla pracujących w jpg z body.
    Moim zdaniem w "łatwym" świetle daje radę. Problemy są głównie gdy światło mało i wymieszane (co wymusza też podniesienie do wysokiego ISO). Wtedy rzeczywiście jest lipa.
    Ostatnio edytowane przez prz3mo ; 06-08-2009 o 16:13

Domyślnie

w kwestii dzialania AWB na jednym z obcojezycznych forow wyczytalem cos takiego, ze Nikon nie zalezca uzywania AWB przy swietle o temp ponizej 3500K, a i piszacy tamte slowa stwierdzal, ze ponizej 4000K AWB nie dziala dokladnie

jako wytlumaczenie tego zjawiska podawanego cos takiego

that's partially because the blue sensors receive very little information at these so called warm color temperatures, so the minute amount of blue wavelengths being seen by the sensor becomes a factor

i dalej

one novel way of coping with the problem of getting good AWB with indoor light is to simply use an 80B filter, which shift the 2900K color temperature of a 100-watt bulb up to about 4300-4400K putting in within the range the camera handles well

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    one novel way of coping with the problem of getting good AWB with indoor light is to simply use an 80B filter, which shift the 2900K color temperature of a 100-watt bulb up to about 4300-4400K putting in within the range the camera handles well
    O. Nie wiedziałem o tym, albo inaczej -- nie wpadło mi to do głowy.
    To może być dość sensowny patent, jeśli rzeczywiśce jest tak, że 4k K to granica sensowności używania AWB.
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

widac, nie bez powodu nikon podaje, ze AWB w d700 dziala dopiero od 3500K...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Moim zdaniem w "łatwym" świetle daje radę. Problemy są głównie gdy światło mało i wymieszane (co wymusza też podniesienie do wysokiego ISO).
    Niekoniecznie. Wczorajsza moja sesja - pochmurno, modelka nad wodą, za nią las. Same zimne kolory, a skóra w AWB czerwonawa lub sina. Światła było dużo. Zupełnie inaczej gdy jest słońce, wtedy AWB proponuje dość sensowne ustawienia.

Co do AWB w sztucznym świetle - na to jest nagonka, a ja się do niej nie podłącze. Miałem kiedyś idealnie !!! dobrane WB (auto) przy oświetleniu w nocy od wystaw sklepowych (dominowały jarzeniówki pomieszane z lampami sodowymi - normalnie to tragedia).
    Zapewne przypadek. To był mój test D700 (wtedy gdy dostałem aparat z fotopolis) i jednocześnie robiłem D200 w którym to AWB zaproponował coś "słabszego". Generalnie w sztucznym słabym świetle wszystkie aparaty sie wykładają. Zresztą specyfikacje body podają zakres działania AWB np na minimum 3000K, a światła przy których przychodzi pracowac mają mniej, więc body nie powinno !!! dać dobrego wyniku. Nie oczekujmy cudów (choc ja go doświadczyłem i to właśnie paradoksalnie z D700 !!!)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 21 z 33 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów