Close

Strona 7 z 33 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 330

Domyślnie

Mój znajomy, człowiek, który zawodowo wykonuje masę packshotów, twierdzi, że generalnie Nikon ma problem z oddawaniem fioletu, nawet w warunkach oświetlenia studyjnego o stałej temperaturze barwowej. Dla odmiany podobno Canon ma taki problem z czerwonym. Trudno mi oceniać na ile to prawda.
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    Czy aby na pewno? Weź do ręki instrukcję (wiem, że to ostateczność) i poczytaj o profilach odwzorowania barw w posiadanym przez Ciebie aparacie. Skoro już nie chcesz nikogo słuchać i tylko się użalasz, to może to Ci pomoże.
    No widzisz... jedynie Czornyj postanowił mi pomóc jeżeli popełniam błędy i taka postawa mi się podoba. Brawo!
    Tak powinno być na tym forum a nie pouczanie polegające jedynie na wskazaniu instrukcji. Każdy z nas kupując aparat zaczyna od wertowania instrukcji nawet pobieżnie a jeżeli chodzi o profile to przećwiczyłem ich kilkanaście nie tylko firmowych ze strony Nikona ale również opracowanych przez innych kolegów posiadających D700.
    Co to jest za wymiana spostrzeżeń i poglądów na temat sprzętu fotograficznego jeżeli nie można liczyć na poradę i pomoc a spotyka się człowiek jedynie z wyśmiewaniem.
    Czornyj jeżeli faktycznie popełniłem błędy w ustawieniach aparatu to przyznam się do tego na forum bez uników...
    Znak rozpoznawczy
    Fioletowy kwiatek

Domyślnie

nadzorca2 jeżeli użwywasz ACR pod PSem lub LRa i jesteś skłonny trochę poeksperymentować i wydać $$$ na taką kartę to polecam przeprowadzić procedurę "ukręcenia" (tak to chyba nazywa Czornyj ) własnego profilu zgodnie z tym artykułem.
    PS Polecam przejrzeć cały artykuł skałdający się z 3 części.
    alexanderkozłowski ::: Nasza... Strona

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nadzorca2 Zobacz posta
    No widzisz... jedynie Czornyj postanowił mi pomóc jeżeli popełniam błędy i taka postawa mi się podoba. Brawo!
    Tak powinno być na tym forum a nie pouczanie polegające jedynie na wskazaniu instrukcji. Każdy z nas kupując aparat zaczyna od wertowania instrukcji nawet pobieżnie a jeżeli chodzi o profile to przećwiczyłem ich kilkanaście nie tylko firmowych ze strony Nikona ale również opracowanych przez innych kolegów posiadających D700.
    Co to jest za wymiana spostrzeżeń i poglądów na temat sprzętu fotograficznego jeżeli nie można liczyć na poradę i pomoc a spotyka się człowiek jedynie z wyśmiewaniem.
    Czornyj jeżeli faktycznie popełniłem błędy w ustawieniach aparatu to przyznam się do tego na forum bez uników...
    Powiedz - czy ja Cię wyśmiewałem? Napisałem Ci o profilach, napisałem przykład z irysami, a Ty uważasz, że Ci nikt nie pomaga? To jak sobie wyobrażasz pomoc? Ma ktoś do Ciebie przyjechać i ustawić Ci aparat?
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alexkoz Zobacz posta
    nadzorca2 jeżeli użwywasz ACR pod PSem lub LRa i jesteś skłonny trochę poeksperymentować i wydać $$$ na taką kartę to polecam przeprowadzić procedurę "ukręcenia" (tak to chyba nazywa Czornyj ) własnego profilu zgodnie z tym artykułem.
    PS Polecam przejrzeć cały artykuł skałdający się z 3 części.
    Dzięki za podpowiedź. Chyba właśnie Popi1612 zaczynający ten wątek poszedł tą drogą. Muszę się jego zapytać jak mu to eksperymentowanie poszło.
    Znak rozpoznawczy
    Fioletowy kwiatek

Domyślnie

Najprawdopodobniej w przypadku zdjęcia nadzorcy2 zawinił standardowy profil Adobe w konwerterze ACR, który faktycznie ma tendencje do błękitnego odwzorowania fioletów. Najlepsze efekty przyniosła mz. zmiana profilu na Camera Matching Profile "D2X Mode 3":

Camera Matching Profiles można pobrać tutaj:
    http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles
    po zainstalowaniu zmieniamy je w zakładce Camera Calibration

Analogiczny rendering barw jak w ACR dla profilu "D2X mode 3" można uzyskać w konwerterze Nikon Capture NX, wybierając:
    1. Base Adjustments>Camera Adjustments>Picture Control>D2XMODE3

Thumbs up

Czyli jednak profil do którego nie miałem od razu dostępu. Dziękuję za pomoc Czornyj...
    Znak rozpoznawczy
    Fioletowy kwiatek

Domyślnie

Coś napiszę…. bo szkoda mi kolegi z „ fioletowym kwiatkiem „

Mam teraz Canona ale chcącego kupić Nikona bo uważam że to świetny system dla moich potrzeb. Ma dostęp też do zdjęć z dwóch systemów bo mam też Videofilmowanie i młodzi często przynoszą na płytach zdjęcia pod teledysk

Niestety barwy w portrecie z N też nie są akceptowalne skóra wychodzi żółtawa a kolory jakieś sprane.. I to mnie niestety wstrzymuje przed zakupem D700. ..kwiatki i zieleń dla mnie są mniej ważne ..Szkoda że inni użytkownicy tak besztają tych którym się to nie podoba.. Oczywiście są fachowcy którzy potrafią ustawić lepiej niż inni barwę .

PS. I proszę nie piszcie że można wgrywać profile …kręcić i kręcić, że zawiódł system ACR itp. … Myślicie że po co Nikon zawiązał spółkę z Fuji . Ślepi nie są . Widzą problem i mam nadzieję że coś się ruszy w końcu. A to że jedni użytkownicy widzą kolory tak czy inaczej to już inna sprawa.

Żeby nie było że pisze złośliwie …Canon też mnie wkurza za beznadziejne naświetlanie matrycy i kiepski AF ale co zrobić dla mnie barwa jest ważna. Po prostu w systemie Nikona trzeba się męczyć z kolorami a w Canonie z całą resztą.

PS. Jeśli ktoś nie wierzy to prywatnie prześle liki stron do dwóch najlepszych studiów ślubnych z mojego miasta które znam pracujących w systemach N i C i niech sobie sam porównają kolorki .

Pozdrawiam
    ( w oczekiwaniu na D700x z sofem od Fuji )

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ddarc Zobacz posta
    Coś napiszę…. bo szkoda mi kolegi z „ fioletowym kwiatkiem „

Mam teraz Canona ale chcącego kupić Nikona bo uważam że to świetny system dla moich potrzeb. Ma dostęp też do zdjęć z dwóch systemów bo mam też Videofilmowanie i młodzi często przynoszą na płytach zdjęcia pod teledysk

Niestety barwy w portrecie z N też nie są akceptowalne skóra wychodzi żółtawa a kolory jakieś sprane.. I to mnie niestety wstrzymuje przed zakupem D700. ..kwiatki i zieleń dla mnie są mniej ważne ..Szkoda że inni użytkownicy tak besztają tych którym się to nie podoba.. Oczywiście są fachowcy którzy potrafią ustawić lepiej niż inni barwę .

PS. I proszę nie piszcie że można wgrywać profile …kręcić i kręcić, że zawiódł system ACR itp. … Myślicie że po co Nikon zawiązał spółkę z Fuji . Ślepi nie są . Widzą problem i mam nadzieję że coś się ruszy w końcu. A to że jedni użytkownicy widzą kolory tak czy inaczej to już inna sprawa.

Żeby nie było że pisze złośliwie …Canon też mnie wkurza za beznadziejne naświetlanie matrycy i kiepski AF ale co zrobić dla mnie barwa jest ważna. Po prostu w systemie Nikona trzeba się męczyć z kolorami a w Canonie z całą resztą.

PS. Jeśli ktoś nie wierzy to prywatnie prześle liki stron do dwóch najlepszych studiów ślubnych z mojego miasta które znam pracujących w systemach N i C i niech sobie sam porównają kolorki .

Pozdrawiam
    ( w oczekiwaniu na D700x z sofem od Fuji )
    Problem "kolegi z kwiatkiem" wogóle nie miał nic wspólnego z Nikonem, to była kwestia profilu Adobe, a wogóle to został rozwiązany.

Obrobiłem sporo sesji modowych z takich i śmakich Canonów, Nikonów a nawet Haselbladów - i jeśli o mnie chodzi, to problem barwy skóry NIE ISTNIEJE. Miałem materiał zrobiony naprzemiennie D200 i 5D, D700 i 1Ds3, H3D i D3x i qrv przysięgam - wedle własnego widzimisię uzyskałem takie same barwy skóry ze wszystkich tych sprzętów. ACR jest mym sprzymierzeńcem i potężnym sprzymierzeńcem on jest, dzięki niemu kolory skóry to mi z ręki jedzą. Naprawdę taniej i szybciej jest nauczyć się sprawnie posługiwać jakimś cywilizowanym konwerterem RAW, niż czekać do usranej śmierci na charakteryzowanego spektralnie Nikofufunona D4xxx z wbudowanym spektroradiometrem i implementacją CIECAM02.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 28-07-2009 o 00:22

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Naprawdę taniej i szybciej jest nauczyć się sprawnie posługiwać jakimś cywilizowanym konwerterem RAW, niż czekać do usranej śmierci na charakteryzowanego spektralnie Nikofufunona D4xxx z wbudowanym spektroradiometrem i implementacją CIECAM02.
    Otóż to. Powinno to być podsumowanie tego tematu.

Strona 7 z 33 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów