Close

Strona 6 z 33 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 330

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nadzorca2 Zobacz posta
    Ja w przeciwieństwie do Ciebie wymagam a nie toleruję to co jest uważając, że jeżeli kupiłem puszkę za 8000zł to musi być ideał.
    A gdzie ja napisałem, że nie wymagam?
    Moi klienci też wymagają, więc ja poniekąd nie mam wyjścia.
    D700 spełnia te wymagania w 100%.
    Może masz uszkodzony egzemplarz? Błąd w sofcie danego egzemplarza?
    Nie wiem.
    Ja uzyskuję prawidłowe kolory.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

No widzisz...używam prawie rok tego Nikona D700 i do prawidłowego wywołania zdjęcia z RAW-a nie wystarczy jeden suwaczek w PS-ie. PS-a używam od 3-lat.
    Ja nie dotykałem problemu "prawidłowego" wywołania a jedynie poprawienia koloru, który Cię tak denerwuje.

Twierdzę nadal, że D700 ma problemy z kolorami pośrednimi, czyli fioletem, bordo oraz częściowo zielenią ale tutaj zaniżając ekspozycję o 0,3EV można błędy w zieleni zlikwidować. Mówimy cały czas o NEF-ach (RAW).
    Nadal podtrzymuję tezę o rocznym intensywnym używaniu...
    Wiem o tym, że fotografia jest formą artystycznego przekazu ale niekiedy ma też rejestrować rzeczywistość możliwie najwierniej jak może.
    Co znaczy "ma też... " ?
    To Ty decydujesz co będzie rejestrować !

Jeszcze jedno...co to za tajemniczy suwaczek, którym wszystko załatwiasz. Od kiedy tak naprawdę intensywnie używasz PS-a ???
    JPG-ów w puszce D700 nigdy nie ustawisz, żeby prawidłowo oddany został kolor fioletowy nawet po roku intensywnego użytkowania.
    Przestaję dyskutować, bo zaczynasz przytaczać nerwowe argumenty a nie logiczne...

Przytoczyłem ten suwaczek w kontekście zmiany koloru, który Cię denerwuje a nie w całkowitym wywołaniu RAW-a. Ale Ty przecież tylko tak udajesz, że tego nie zauważyłeś ? Prawda ?

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Ja również się wyłączam z dyskusji, ponieważ tyle będzie różnych opinii argumentowanych na różne sposoby ilu jest uczestników dyskusji. Najlepszym sposobem na wymianę tego typu spostrzeżeń są warsztaty fotograficzne, gdzie można na gorąco wymienić się doświadczeniami i własnymi opiniami.
    Pozdrawiam wszystkich i życzę zadowolenia z posiadanego sprzętu.
    Znak rozpoznawczy
    Fioletowy kwiatek

Domyślnie

Ja również się wyłączam z dyskusji, ponieważ tyle będzie różnych opinii argumentowanych na różne sposoby ilu jest uczestników dyskusji. Najlepszym sposobem na wymianę tego typu spostrzeżeń są warsztaty fotograficzne, gdzie można na gorąco wymienić się doświadczeniami i własnymi opiniami.
    Pozdrawiam wszystkich i życzę zadowolenia z posiadanego sprzętu.
    Wyłączaj się lub nie - ale weź do serca dobrą radę i pogrzeb trochę w profilach.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Wyłączaj się lub nie - ale weź do serca dobrą radę i pogrzeb trochę w profilach.
    Widzisz kolego mam już 47 lat i trochę się otarłem o fotografię w dużej części analogową ale najgorsze to co widzę na forum dyskusyjnym to brak tolerancji i otwartego umysłu na pytania zadawane nawet przez amatorów. Popadacie w rutynę i nie dostrzegacie pewnych problemów wskazywanych przez osobę, która zapoczątkowała temat.
    Mam wrażenie, że co niektórzy zachowują się jak koń z klapkami na oczach ciągnący wóz z węglem...
    To, że Panowie zawodowcy zdjęcia, które robicie znajdują nabywców i na nich zarabiacie nie oznacza, że nie pojawiają się problemy w oprogramowaniu w pewnych aparatach o których pisze Popi1612
    Jeżeli chodzi o profile to sam sobie pogrzeb, chętnie prześlę Tobie NEF-a i zrób coś w profilach-życzę powodzenia.
    Ostatnio edytowane przez nadzorca2 ; 27-07-2009 o 11:58
    Znak rozpoznawczy
    Fioletowy kwiatek

Domyślnie

Widzisz kolego mam już 47 lat i trochę się otarłem o fotografię w dużej części analogową ale najgorsze to co widzę na forum dyskusyjnym to brak tolerancji i otwartego umysłu na pytania zadawane nawet przez amatorów. Popadacie w rutynę i nie dostrzegacie pewnych problemów wskazywanych przez osobę, która zapoczątkowała temat.
    Mam wrażenie, że co niektórzy zachowują się jak koń z klapkami na oczach ciągnący wóz z węglem...
    To, że Panowie zawodowcy zdjęcia, które robicie znajdują nabywców i na nich zarabiacie nie oznacza, że nie pojawiają się problemy w oprogramowaniu w pewnych aparatach o których pisze Popi1612
    Jeżeli chodzi o profile to sam sobie pogrzeb, chętnie prześlę Tobie NEF-a i zrób coś w profilach-życzę powodzenia.
    Tu się z tobą w 100% zgadzam, osoby mające problem z nowoczesną techniką są na forum niestety dość często wyszydzane. Trochę jednak sam sobie byłeś winien zaczynając od krytyki aparatu, a forumowicze są drażliwi na punkcie swoich zabawek:
    No to zobaczcie jakie badziewie robi D700:
    Ale nie zmienia to faktu, że twój problem jest prozaiczny i da się łatwo rozwiązać za pomocą zmiany jednego parametru w menu aparatu. Jeśli chcesz, chętnie pomogę.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 27-07-2009 o 12:04

Domyślnie

Nadzorco, nie jest ważne ile masz lat - 10, 40, 100 czy 1000. Ważne jest to czy chcesz się czegoś nauczyć czy nie. Czornyj i nie tylko podpowiada Ci, że w aparacie masz 9 trybów (profili) odwzorowania barw przez aparat. Może warto skorzystać z tych porad i użyć ich? Masz tez parę różnych trybów działania balansu bieli (predefiniowanych ustawień pod słoneczko, chmurki, żaróweczkę itd.). Z tego też nie będziesz korzystał tylko narzekał na aparat, że w AUTO źle robi?

Na cholerę zatem wydałeś tyle kasy na sprzęt który pozwala na bardzo dużo, skoro Ci to niepotrzebne?
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 27-07-2009 o 14:26 Powód: lit.
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Widzisz kolego mam już 47 lat i trochę się otarłem o fotografię w dużej części analogową ale najgorsze to co widzę na forum dyskusyjnym to brak tolerancji i otwartego umysłu na pytania zadawane nawet przez amatorów....
    O to kolega z prawie tej samej półki
    Niestety nam półkowiczom bliżej do łatwej fotografii analogowej niż do cyfrowej. Cyfrowa to domena ludzi młodych bo z tym wzrastali i jest im po prostu łatwiej. Fotografia analogowa to bajka przy cyfrowej. Z tym trzeba sie pogodzić, a także z tym, że plik z D700 łatwy nie jest, no powiedzmy dla analogowców łatwy nie jest Dla mnie trudny jak cholera ale daję jakoś daje radę. Proponuję koledze trochę powalczyć na sofcie LR jest do opanowania dla nas
    Choć podobno NX daje lepsze efekty. A zgodzę się bez dwóch zdań, że z tolerancją na forum dla starej braci fotograficznej cienko jest człowiek się starzeje, a chęć robienia zdjęć go nie odstępuje i co począć, jak uczyć się coraz trudniej na inne sprawy są niebieskie tabletki, a na to może tabletki w kolorze B&W
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 27-07-2009 o 14:25 Powód: pis. (Im->im)

Smile

Tu się z tobą w 100% zgadzam, osoby mające problem z nowoczesną techniką są na forum niestety dość często wyszydzane. Trochę jednak sam sobie byłeś winien zaczynając od krytyki aparatu, a forumowicze są drażliwi na punkcie swoich zabawek:

Ale nie zmienia to faktu, że twój problem jest prozaiczny i da się łatwo rozwiązać za pomocą zmiany jednego parametru w menu aparatu. Jeśli chcesz, chętnie pomogę.
    Jestem otwarty na Toją pomoc: podaj adres na który mam przesłać NEF-a...

Akurat pierwszy kierunek studiów kończyłem co prawda ponad 20 lat temu, ale ostatnio zmuszony byłem zaocznie uzupełnić studia w innym kierunku i nie zauważyłem, żeby osoby starsze (ja) miały problemy z nowoczesną technika a wręcz przeciwnie młodzi studenci mocno odstawali...
    Koledzy są drażliwi ponieważ tutaj czepiłem się szczegółu związanego z odwzorowaniem fioletu, którego sami nie są w stanie rozwiązać poprzez ustawienia aparatu a jedynie w oprogramowaniu zewnętrznym np. PS, LR, CNX, Cap.One itd. dlatego chętnie przyjmuję pomoc jednego z kolegów...

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    Nadzorco, nie jest ważne ile masz lat - 10, 40, 100 czy 1000. Ważne jest to czy chcesz się czegoś nauczyć czy nie. Czornyj i nie tylko podpowiada Ci, że w aparacie masz 9 trybów (profili) odwzorowania barw przez aparat. Może warto skorzystać z tych porad i użyć ich? Masz tez parę równcyh trybów działania balansu bieli (predefiniowanych ustawień pod słoneczko, chmurki, żaróweczkę itd.). Z tego też nie będziesz korzystał tylko narzekał na aparat, że w AUTO źle robi?

Na cholerę zatem wydałeś tyle kasy na sprzęt który pozwala na bardzo dużo, skoro Ci to niepotrzebne?
    Chyba nadajemy na innych falach...
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 27-07-2009 o 14:24 Powód: proszę używać multicytatów.
    Znak rozpoznawczy
    Fioletowy kwiatek

Domyślnie

Chyba nadajemy na innych falach...
    Czy aby na pewno? Weź do ręki instrukcję (wiem, że to ostateczność) i poczytaj o profilach odwzorowania barw w posiadanym przez Ciebie aparacie. Skoro już nie chcesz nikogo słuchać i tylko się użalasz, to może to Ci pomoże.
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Strona 6 z 33 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów