Close

Strona 4 z 15 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 149

Wątek: Filmy z D90

Domyślnie

Niestety to właśnie kompresja zabija całą jakość filmów z D90. MJPEG ma ustawioną kompresję tak mocną, że po prostu masakruje obraz za dużo traci.
    Główną zaletą filmowania za pomocą lustrzanki miała być możliwość użycia małej GO, dzięki zastosowaniu odpowiedniego obiektywu. Niestety w przypadku Nikona D90, cały efekt szlag trafia............. pierwszy plan, który jest ostry, w rzeczywistości nie jest tak ostry jak być powinien (właśnie przez kompresję), przez co efekt małej GO nie jest tak widoczny.
    Wystarczy porównać klatkę z filmu z D90 z podobnym z Canona 500D, gdzie zastosowano kompresję kodekiem mp4 -różnica jest kolosalna........

poniżej klatka z filmu z D90, użyty obiektyw to Nikkor 105 2.8 VR -jesli by to było zwykłe zdjęcie, zeskalowane do tej rozdzielczości, to efekt GO, byłby o wiele bardziej widoczny (to samo by było jeśli kodekiem użytym do kompresji była by jakaś odmiana h264 a nie MJPEG)

i troszkę większa wersja pod linkiem:

http://212.51.209.43/~fatman/d90/d90/mov/4.jpg
    Ostatnio edytowane przez Fatman ; 03-04-2009 o 19:46
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

kupiłem d90 właściwie tylko ze względu na możliwości wideo, mam go jakieś 3 miesiące i zrobiłem może 20 zdjęć a wideo wykorzystuje cały czas ostatnio robiłem teledysk gdzie mieliśmy profesjonalne oświetlenie i d90 naprawdę dawał rade

nie jest to na pewno sprzęt do kręcenia "urodzin" ale jeśli ktoś chce robić coś ciekawszego i ambitniejszego to uważam że d90 w klasie cenowej do 10 tys to najlepszy wybór, kamery do tej kwoty nie są warte zakupu.

założyłem kilka dni temu forum dla osób zainteresowanych właśnie tym zastosowaniem nikona d90, www.filmowed90.com jeśli ktoś chciałby się aktywnie włączyć w tworzenie społeczności filmowców d90 to zapraszam

Domyślnie

nie, to już przesada żeby kupić aparat fotograficzny aby kręcić filmy ... Podziwiam!
    Ja też kupiłem D90 bo ma filmy, no ale jednak fotografuje 1000 razy częściej niż filmuję
    Świat zwariował
    www.michalbilko.pl - fotografia tatrzańska

Domyślnie

Ja kupiłem D90 głownie z myślą o wykonywaniu fotek, ale i podkusiło mnie zbadać o co tyle szumu z tymi filmami HD. Jakość filmów (a nagrywałem głownie na koncertach w hali Ludowej i Arenie) powiem całkiem ciekawa, zabawa ostrością w roztańczonym tłumie nie jest zbyt łatwa... ale efekty są na serio ciekawe. Natomiast to co mi zmroziło krew w żyłach to jakość rejestrowanego dźwięku. W tej kwestii D90 przebił dno na wylot, bo to co zapisuje ten "gówniany" mikrofon..czujnik (nie wiem jak to określić) nie nadaje się do niczego.
    D90 + N18-105VR + SDV - 10 | Canon 50D + C17-85 + Sherpa 250R
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Na razie na liczniku mojego d90 mam raptem 1000 zdjęć i kilka minut video.
    Nie mamy autofocusa i mikrofonu, w dodatku filmować trzeba na zombie i to najlepiej z dwóch rąk - czyli dokument czy widowisko nakręcić będzie trudno.
    Ale dostępność wielu obiektywów, filtrów i całej reszty fotograficznego szpeju, w połączeniu z ręcznym focusem i blokadą ekspozycji oznacza fajny aparat do kręcenia różnego typu teledysków - od scen sportowych(pod warunkiem że podłożymy muzykę) na ujęciach abstrakcyjnych kończąc.

Domyślnie

no właśnie ja go używam do teledysków a w tym tygodniu będę miał steadicam porządny to dopiero zacznie się zabawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotoMichal Zobacz posta
    nie, to już przesada żeby kupić aparat fotograficzny aby kręcić filmy ... Podziwiam!
    Ja też kupiłem D90 bo ma filmy, no ale jednak fotografuje 1000 razy częściej niż filmuję
    Świat zwariował
    podbijam,z tym że ja fotografuje tak mniej wiecej,coby nie sklamać, 2000 razy czesciej niż filmówka...
    pozdrawiam zaslepionych mozliwoscia krecenia filmów w D90

Oszczędny w słowach
    Miasto
    xx

Domyślnie

Oj dajcie juz temu spokoj. Kamery cyfrowe maja mozliwosc robienia zdjec i jakos nikt o tym nie pierdzi Krecenie filmow powinno sie traktowac jako maly bonus, moim zdaniem. Rewelacja zadna ale przy malej wprawie mozna uzyskac niezle efekty. Ale wlasnie - trzeba sie troche wysilic Zreszta w nastepnych lustrzankach zapewne bedzie ta opcja ulepszona i moze ta cala kontrowersja przeminie z wiatrem.
    W kazdym razie najlepsze jest, gdy czasem celuje w jakas osobe i krece film o niej, a ta osoba nie zdajac sobie z tego sprawy pozuje caly czas jak do zdjecia ...dopoki nie przyznam sie co jest grane
    D90D700D800

Domyślnie

witam,
    odswiezam wątek bo wczesniej mialem wątpliwosci co do krecenie filmow... Zakupilem D90 przed narodzinami synka ,wole zdjecia ale w tym wypadku fajnie czasem uwiecznic cos w ruchu a nie chcialem kupowac specjalnie kamery, wiec D90 z bonusem w postaci filmow wydal mi sie najlepszym zakupem. I nie zawiodlem sie... zreszta sami ocencie...
    Maly ma setki fajnych zdjec ale mysle ze taki filmik to tez wyjatkowa pamiątka. Mozna sie doczepic do jakosci i manualnego ostrzenia ale mysle ze liczy sie koncowy efekt i emocje jakie wywoluje lub wywola po latach...

Domyślnie

Jakość filmów z D90 jest super (można ściągnąć z torrentów przykładowe filmy). Słyszałem że nagrywano reklamy telewizyjne D90 ! Tylko narazie jest problem z ustawianiem ostrości, więc kręcenie filmów jest utrudnione...

Obejrzyj sobie filmy na vimeo albo ściągnij np. azureus (vuze) filmy, sample z d90
    D80+18-105 VR | Nissin Di 622 | Velbon 600R | Akcesoria (Hoya, Hama, Lowepro)
    www.fotoryzacja.pl
    TOTAL BEGINNER

Strona 4 z 15 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów