Close

Strona 3 z 15 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 149

Wątek: Filmy z D90

Domyślnie

Ale co to ma do rzeczy. W wielu progarmach edcyjnych (szczególnie tych tańszych dzielenie na sceny to jeden przycisk (jak jest to ustawione w opcjach to nawet nic nie trzeba robić - dzieje się to automtycznie).
    4GB - to ogromne pliki - dla video? Chyba mówimy o jakichś różnych światach. W DVCam 40 minut to ok. 13 GB, a to jest zaledwie 720x 576 .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 29-11-2008 o 18:58
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micher Zobacz posta
    Jak dla mnie kręcenie filmów w D90 to jakieś nieporozumienie.
    Zniechęciłem się za pierwszym razem i tak mi już zostało...Kręciłem w domu przy sztucznym świetle i na całym filmie przesuwają się ciemne pasy (bo żarówka tak naprawdę nie świeci stałym światłem). Jak muszę nagrać jakieś video to używam Canona S5. Jakość / komfort kręcenia filmów na D90 jak dla mnie nie umywa się do niego (Canon ma stabilizację, autofocus,brak ciemnych pasów przy sztucznym świetle, dowolnie wykręcany ekran i rozdzielczość spokojnie wystarczającą do oglądania na 32' LCD). Kamera Sony miniDV też poszła w odstawkę bo jak dla mnie również ma gorszą jakość od tego Canona

Na jakimś anglojęzycznym forum ktoś kiedyś stwierdził: jeśli Nikon uważa że D90 kręci takie wspaniałe filmy (w końcu przecież HD !) to dlaczego nie kręcił nim swoich materiałów promocyjnych ? W zasadzie skoro jest to takie wspaniałe narzędzie to wszystkie materiały promocyjne Nikona (np. reklamy w TV) powinny być kręcone D90, nie ?

Tak czy inaczej filmów w D90 na razie nie używam. Może jak kupię jakieś obiektywy z VR to będzie lepiej ale na przesuwające się pasy one i tak nie poradzą...

Na szczęście na "przesuwające się pasy" są inne sposoby -nie twierdzę, ze jest to łatwe, ale możliwe do zrobienia już na poziomie samego aparatu (filmowania) -poniżej przykładzik gdzie widać, że na części scen jest "rolling shutter na światłach" a na części nie ma -film zrobiony własnie dla tego przykładu.......

uwaga plik ma 75MB: http://212.51.209.43/~fatman/d90/mov...-nocne-mp3.avi
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stach2008 Zobacz posta
    Koledze chodziło o wykrywanie scen w programie do obróbki video. No ale w przypadku aparatu to wygląda zupełnie inaczej bo każde ujęcie to osobny plik
    Myslalem tak jak pisze Stach. Edycja nieliniowa jak tylko nasz program łyknie pliki z D90 jest mozliwa.

Natomiast nie moge zgodzic sie z Kolekcjonerem - owszem niektore programy maja "optyczne rozpoznawanie ujęć" - ale ta opcja jest omylna i np. potrafi rozdzielic to co jest jednym ujeciem.

Tym nie mniej nie ma sie tym co podniecac, bo "filmiki" w lustrzance Nikonie to na razie bajer marketingowy.
    D370s | F70 | N 35 | N 50 | N 70-200 VRII | N 18-200 VR | N 18-70 | T 55-200 | SB-x00 | SB-28 | akcesorium różnej maści

Domyślnie

Chcialbym sie dowiedziec jakie sa wasze doswiadczenia w kreceniu filmikow w D90?
    Krecil ktos z 50mm 1.8? Jak wygada kontrola glebii ostrosci? Czy przyslone mozna ustawic przed filmowaniem, czy aparat i tak kreci na pelnej dziurze? Czy mozna ustawic wyzsza przyslone na sztywno manualnie w celu uzyskania wiekszej glebii ostrosci?
    Jakie parametry mozna kontrolowac przy kreceniu filmow? zmiana ISO ma wplyw czy aparat i tak nagrywa na sztywno?

Domyślnie

znalazlem odpowiedz wiec sam sobie odpowiem a moze komus sie przyda kiedys...

Oczywiscie przyslone mozna zmieniac i ma ona wplyw na glebie ostrosci tylko trzeba ja ustawic przed wejscie w tryb LV
    W trybie filmowania, D90 sam koryguje expozycje, sciemnianie i rozjasnianie odbywa sie skokowo co czasem moze przeszkadzac ale mozna to obejsc blokujac expozycje.

Domyślnie

Okej. Posiadam D90, wiec moge coś tam o kreceniu filmów nim powiedzieć.

Dużego doświadczenia nie mam - zrobiłem nim ponad 5k zdjec i nakreciłem 15 min filmów:P. To aparat, nie kamera. No i właśnie.
    Na pewno D90 nie może zastąpić kamery NA STAŁE, jeśli ma sie zamiar czesto cos filmować.

Pozwole sobie pare plusów i minusów wypisać.

- brak AF - w "codziennym" uzytkowaniu nie jest zbyt... yhm... kuszącą cecha filmowania D90
    - brak możliwości zmieniania przysłony podczas nagrywania. Trzeba przerwac nagrywanie, zmienic przyslone i zaczac od nowa (ale nie trzeba wychdozić z trybu LV jak zasugerował shane27)
    - brak możliwości patrzenia przez wizjer. Oczywiście problem raczej nierozwiązywalny (przecież lustro się podnosi, zeby obiektyw mogl rzutować obraz na matryce..). To niby nic takiego, ale D90 nie jest zbyt wygodny w trzymaniu go przed soba i jeszcze ustawianiu ostrosci na bierzaca. Nie ma przeciez tez odchylanego wyswietlacza. Najlepszym rozwiazaniem jest statyw.

+dzieki dużej matrycy- GO wygląda na filmikach naprawde... filmowo:P. Nie znam sie na kamerach, ale smiem watpic, czy przy krotkich ogniskowych da sie w tych amatorskich takie GO wycisnac. Chocby polowe z niego.
    +jakość przy dobrym świetle - jest naprawde okej

Podsumowujac - D90 to aparat z możliwoscia filmowania, majacy pod 2 wzgledami (GO i mozliwosc zmiany obiektywow. Np fisheye. efekt swietny) przewage nad amatorskimi kamerami. NIE MOZE zastapic kamery na dłuższą mete.

Dla mnie spełnia wybitnie swoja role przy nagraniach "koncepcyjnych" - muzycznych. Dzwiek z mono jest tragiczny, ale w niczym mi to nie przeszkadza - i tak nagrywam dzwiek z pelnym "omikrofonowaniem" sprzetem z prawdziwego zdarzenia. Obraz z D90 na statywie. Synchronizacja w Pro Tools i efekt jest naprawde świetny (dzieki GO wlasnie, albo nietypowemu obiektywowi).

Właściwie - to "pro" efekt można wyciągnąć - jeśli sie podepnie jasne szkło/tele/fisza + postawi sprzet na statywie + dzwiek wrzuci z innego zrodla (tu akurat zadna kamera z jakiej dzwiek slyszalem nie zastapi mi moich pojemnosciowek i innych cuduFF )

Ale sie nagryzmoliłem
    ef-ixy, de-ixy plus pare gratow starszych ode mnie.
    tomaszpietrek.carbonmade.com

Domyślnie

dzieki za rozpiske ja D90 dopiero poznaje.
    Oczywiscie tez uwazam ze filmy to tylko dodatek. Jest kilka mankamentow ale z moich obserwacji efekty jakie ludzie wyciskaja z tej mozliwosci D90 sa naprawde niezle...
    pzdr

Domyślnie

Nic mi nie zostaje tylko zgodzić się z kolegą Jarema. D90 nadaje się do kręcenia filmów jak telefon komórkowy do robienia zdjęć. Owszem, można osiągnąć ciekawy efekt, jak się przemyśli cała scenę, wszystko pod nią ustawi i zadba o oświetlenie, ale zazwyczaj to tak się nie da. Do kamery nie ma co porównywać, generalnie LV w D90 to pomyłka, w przypadku filmów brak AF to jakieś nieporozumienie (przecież sam aparat ma AF-C i 3D), jakość przy słabym oświetleniu jest bardziej niż fatalna, nawet przy jasnym obiektywie. Przy dobrym świetle na dworze, jakość 640x480 i w górę wygląda nawet całkiem, przy małej ogniskowej i przymkniętej przysłonie, uwzględniając duże GO (czyli jakby stosowanie tu N50/1.8 mija się z sensem) daje się coś nakręcić. Rozdzielczość mimo, że dobra LCD, nie jest aż tak rewelacyjna, aby ręcznie stroić odległość i aby nie było to widoczne na filmie. Sama procedura rozpoczynania nagrywania i zatrzymywania jakaś nie wygodna. Jak ktoś chce kupić D90 dla filmów, to chyba lepiej niech kupi D80 a za różnice w cenie normalną kamerę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikkorek Zobacz posta
    Niestety nie. Sample z internetu są obiecujące. Ciekawe jak w praktyce. A jakie masz swoje odczucia co do filmów z D90 używalne to to?
    Jakość znośna, ale brak autofokusa sprawia, że to kręcenie filmów HD robi się takim wielkim żartem z klienta.
    Ja nie lubię takich "żartów", obiecanie i nie danie. Z kitem, ktory ma pierścień ostrości mało precyzyjny da się kręcić statyczne sceny i wtedy jest nawet OK, trochę dynamiki i serwus lody, a nie film.
    Piotr

Post Słów parę na temat wagi plików avi

D90 nie męczy się zbytnio z kompresowaniem. Po prostu wrzuca do pliku klatki zdjęte z przetwornika. Czyli mamy MJPEG a więc i znaczną wagę pliku. Bardzo znaczną.

Ale wystarczy jakikolwiek konwerter by przekodować do np: XviD - i już mamy plik znośny. Trzeba tylko uważać z bitratem żebyśmy nie byli za nadto zawiedzeni jakością filmu
    "Optymalna ekspozycja jest kwestią gustu"

Strona 3 z 15 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów