Close

Strona 2 z 15 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 149

Wątek: Filmy z D90

Domyślnie

Jak dla mnie kręcenie filmów w D90 to jakieś nieporozumienie.
    Zniechęciłem się za pierwszym razem i tak mi już zostało...Kręciłem w domu przy sztucznym świetle i na całym filmie przesuwają się ciemne pasy (bo żarówka tak naprawdę nie świeci stałym światłem). Jak muszę nagrać jakieś video to używam Canona S5. Jakość / komfort kręcenia filmów na D90 jak dla mnie nie umywa się do niego (Canon ma stabilizację, autofocus,brak ciemnych pasów przy sztucznym świetle, dowolnie wykręcany ekran i rozdzielczość spokojnie wystarczającą do oglądania na 32' LCD). Kamera Sony miniDV też poszła w odstawkę bo jak dla mnie również ma gorszą jakość od tego Canona

Na jakimś anglojęzycznym forum ktoś kiedyś stwierdził: jeśli Nikon uważa że D90 kręci takie wspaniałe filmy (w końcu przecież HD !) to dlaczego nie kręcił nim swoich materiałów promocyjnych ? W zasadzie skoro jest to takie wspaniałe narzędzie to wszystkie materiały promocyjne Nikona (np. reklamy w TV) powinny być kręcone D90, nie ?

Tak czy inaczej filmów w D90 na razie nie używam. Może jak kupię jakieś obiektywy z VR to będzie lepiej ale na przesuwające się pasy one i tak nie poradzą...

Domyślnie

jesli chodzi o filmy z d90 to polecam stronke http://www.vimeo.com/videos/search:d90

moim zdaniem wyglada to niezle

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shane27 Zobacz posta
    jesli chodzi o filmy z d90 to polecam stronke http://www.vimeo.com/videos/search:d90

moim zdaniem wyglada to niezle
    A nie da się ściągnąć tych filmów na dysk ?
    D80+18-105 VR | Nissin Di 622 | Velbon 600R | Akcesoria (Hoya, Hama, Lowepro)
    www.fotoryzacja.pl
    TOTAL BEGINNER

Oszczędny w słowach Awatar JacKill
    Miasto
    Okolice Kielc

Domyślnie

"Please join Vimeo or log in to download the original file. It only takes a few seconds."

albo: http://keepvid.com/

Domyślnie

D90 zamiast kamery nie polecam, bo po prostu tam nie ma autofocusa. Co z tego ze ustawimy sobie (po kilku sek zreszta) focus tuz przed uruchomieniem nagrywania, skoro przy kazdej zmianie ogniskowej (albo diametralnej zmianie kadru) trzeba zaprzyjaznic sie z przelacznikiem MF/AF i pierscieniem ostrosci. "Kreci" sie w ten sposob 'na zoombii' przez LCD - nie mozna kadrowac via vizjer, vo oczywiscie powoduje brak stabilnosci kadru.
    A kazda 'glupia' kamery miniDV za tysiaka potrafi to bez problemu i jest do tego mniejsza, nagrywa stereo, umozliwia edycje nieliniowa (nie testowalem jeszcze filmow z D90 w programach edycyjnych).
    Tak wiec filmy w D90 - tak, ale tylko w ostatecznosci.
    Nie oznacza, to ze inzynierowie Nikona maja jakies problemy ze soba - po prostu jest to pierwsza lustrzanka z ta opcja i technologia przez najblizsze lata musi sie poprawic. Ja osobiscie bym wolal, by panowie w bialych kitlach pomysleli o uchylnych ekranie LCD, co umozliwialoby np. robienie zdjec znad glowy :)
    D370s | F70 | N 35 | N 50 | N 70-200 VRII | N 18-200 VR | N 18-70 | T 55-200 | SB-x00 | SB-28 | akcesorium różnej maści

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Domis Zobacz posta
    umozliwia edycje nieliniowa (nie testowalem jeszcze filmow z D90 w programach edycyjnych).
    A co ma "piernik do wiatraka" ? Czyli kamera do edycji??
    Pozdrawiam
    Marcin

Blasius.G
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micher Zobacz posta
    Jak dla mnie kręcenie filmów w D90 to jakieś nieporozumienie.
    Zniechęciłem się za pierwszym razem i tak mi już zostało...Kręciłem w domu przy sztucznym świetle i na całym filmie przesuwają się ciemne pasy (bo żarówka tak naprawdę nie świeci stałym światłem). Jak muszę nagrać jakieś video to używam Canona S5. Jakość / komfort kręcenia filmów na D90 jak dla mnie nie umywa się do niego (Canon ma stabilizację, autofocus,brak ciemnych pasów przy sztucznym świetle, dowolnie wykręcany ekran i rozdzielczość spokojnie wystarczającą do oglądania na 32' LCD). Kamera Sony miniDV też poszła w odstawkę bo jak dla mnie również ma gorszą jakość od tego Canona

Na jakimś anglojęzycznym forum ktoś kiedyś stwierdził: jeśli Nikon uważa że D90 kręci takie wspaniałe filmy (w końcu przecież HD !) to dlaczego nie kręcił nim swoich materiałów promocyjnych ? W zasadzie skoro jest to takie wspaniałe narzędzie to wszystkie materiały promocyjne Nikona (np. reklamy w TV) powinny być kręcone D90, nie ?

Tak czy inaczej filmów w D90 na razie nie używam. Może jak kupię jakieś obiektywy z VR to będzie lepiej ale na przesuwające się pasy one i tak nie poradzą...
    Mysle, ze wsrod kompaktow mozna, tansze modele, nie canonowskie znalezc, ktore ladne video rejestruja. Pozatym zgadzam sie, ze rewelacji w filmach d90 nie ma (choc tragicznie nie jest) ale ja nie kupowalem go pod tym katem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A co ma "piernik do wiatraka" ? Czyli kamera do edycji??
    Ma to, ze rozne kamery produkuja rozny material. W kamerach mDV masz dv-avi, ktory po exporcie via FW do PC mozesz obrabiac nieliniowo w ulatwiony sposob. Mianowicie nagrywa sie na tasmie kod czasowy, ktory umozliwia podzielenie automatycznie kazdego ujecia (czas pomiedzy dwoma nacisnieciami REC) na osobny clip.
    Jak kamera ci zrobi mpeg (tak jest zdaje sie w kamerach z dvd), to tez mozna to edytowac w kompie, ale wtedy trzeba poszczegolne ujecia (jesli tylko program ma taka opcje) rozpoznac "optycznie", czyli prawie że "rzezbienie w g*".
    Wracajac do D90, to oczywiscie nie pomyslalem, bo przeciez kazde ujecie to osobny plik. Wystarczy tylko sprawdzic jakie programy do edycji łykaja ten format.
    D370s | F70 | N 35 | N 50 | N 70-200 VRII | N 18-200 VR | N 18-70 | T 55-200 | SB-x00 | SB-28 | akcesorium różnej maści

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Domis Zobacz posta
    Ma to, ze rozne kamery produkuja rozny material. W kamerach mDV masz dv-avi, ktory po exporcie via FW do PC mozesz obrabiac nieliniowo w ulatwiony sposob. Mianowicie nagrywa sie na tasmie kod czasowy, ktory umozliwia podzielenie automatycznie kazdego ujecia (czas pomiedzy dwoma nacisnieciami REC) na osobny clip.
    Jak kamera ci zrobi mpeg (tak jest zdaje sie w kamerach z dvd), to tez mozna to edytowac w kompie, ale wtedy trzeba poszczegolne ujecia (jesli tylko program ma taka opcje) rozpoznac "optycznie", czyli prawie że "rzezbienie w g*".
    Wracajac do D90, to oczywiscie nie pomyslalem, bo przeciez kazde ujecie to osobny plik. Wystarczy tylko sprawdzic jakie programy do edycji łykaja ten format.
    A cóż to ma do rzeczy? Każdy materiał który jesteś w stanie w jakiś sposób zgrać do kompa możesz później edytować. Ile do tego zużyjesz prądu to już zupełnie inna kwestia. Dlatego to co napisałeś, że cyt.: "A kazda 'glupia' kamery miniDV za tysiaka potrafi to bez problemu [...], umozliwia edycje nieliniowa" - jest po prostu bzdurą nie mającą związku z rzeczywistością .

BTW: jak masz mpga -to bez problemu możesz z niego zrobić avi (np. programem TMPeg) i dalej jest tak samo jak z kazdym innym avi.
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Koledze chodziło o wykrywanie scen w programie do obróbki video. No ale w przypadku aparatu to wygląda zupełnie inaczej bo każde ujęcie to osobny plik, natomiast przy zgrywaniu materiału video z kamery DV mamy jeden lub też kilka ale ograniczone rozmiarami pojedynczego pliku (4gb w przypadku FAT32) czyli dosyć ogromne pliki w których znajdują się dziesiątki scen i może być ciężko ręcznie wychwycić początek i koniec każdej z nich.
    Sony a6000, SEL20F28, SEL50F18

Strona 2 z 15 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów