Close

Strona 2 z 21 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 203

Wątek: Canon vs NIKON

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ryszkut Zobacz posta
    canon ma 35/1.4 reporterskie i kilka szkieł których brak w nikonie
    no i jak zawsze temat 35 1.4

Ciekawe ile osób tak pragnących posiadać N35 1.4 faktycznie by go kupiło za 6k PLN.
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Ostatnio zabrałem się za przemyślenia odnośnie systemu canonowego. od samego początku chciał bym powiedzieć żę nie jestem sprzętowym onanistą, każdym obiektywem da się zrobić zdjęcie życia. jednak zastanawia mnie porównanie obudwu ssytemów.
    Szczerze, to za zakładanie takiego wątku powinno się dostawac napomnienie. Oczywiście za pare stron będzie nieunikniona wojna. Czego autor nie mógł jakby przewidzieć

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    prawda, Nikon ma fajniejsze zoomy w szerokich katach i w srednich ogniskowych.
    natomiast w dlugim koncu, to niestety Canon all the way.

dla odmiany, te rzedy bialych lufek, ktorymi Canon sie do niedawna przechwalal, po ostatniej
    aferze z niebieskimi kropkami (czyt. skopanym AF w 1D mk3) i swietnym D3 Nikona, ustepuja
    solidnie miejsca czarnym Nikkorom.
    Canona białych długich elek widać sporo z powodu "przedwczorajszej" dominacji. Żadne agencje nie wymienią nagle całego sprzętu, nie wyrzucą tego co mają, podobnie jak wolni strzelcy. To jest proces powolny. To nie tylko dzięki lepszemu AF zaczyna być widać więcej czarnych rur, ale także z powodu wyższego uzytecznego ISO, oraz nie gorszym, wbrew temu co piszesz, a lepszym długim tele. Nikkor ma całą gamę zarówno zoomów 2.8 jak i jasnych długich stałek nowszą (i lepszą) od L-ek. Do 600/4 włącznie. Dłuższe - ma canon, fakt, ale to margines potrzeb (takie jak 1200/5.6 )
    Zoomy 2.8 są zdecydowanie lepsze u nikona, jedynie C 70-200/2.8 jakoś się trzyma w porównaniach z nikkorami.
    Zeissy dla Sony Alfa pobiły tez juz L-ki.
    co bedzie za 5-10 lat? czort jeden raczy wiedziec.
    a to prawda
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 25-06-2009 o 02:04
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    no i jak zawsze temat 35 1.4

Ciekawe ile osób tak pragnących posiadać N35 1.4 faktycznie by go kupiło za 6k PLN.
    Jest jeszcze jedno fajne szkiełko - C85/1.2, do którego można sobie powzdychać Nie sądzę jednak, że gdybym przesiadł się na C to bym je kupił... No chyba, żebym w lotto trafił 6

Domyślnie

d300 vs 50d - nikon drożej ale lepiej
    d700 vs 5d - nikon drożej ale lepiej
    24-70 vs 24-70 - nikon drożej ale lepiej
    17-55 vs 17-55 - nikon drożej ale lepiej
    70-200vr vs 70-200is - nikon drożej ale lepiej
    Nie zgadzam się z tym, oj nie.... (przynajmniej czesciowo)

Niby w czym 24-70 N jest lepszy od C? Bo wg mnie różnice sa marginalne (mialem doczynienia i z tym i z tym). A różnica w cenie marginalna już nie jest. Że niby czesto slychac o padach zooma C? A ja czytam na forum o czestych padach zooma firmy N

Tak samo 17-55- canon znacznie tanszy, do tego ma stabilizacje (prosze mi nie pisac ze przy takich ogniskowych nie przydaje sie...), a optycznie gorszy nie jest ani troche. N 17-55 robilem zdjecia, oglądalem surowe zdjecia z canona i różnica predzej na korzysc C.

70-200- obie konstrukcje maja już swoje lata. Niektózy znajomi chwalą szkło N, niektózy konkurencyjne. Robiłem zdjęcia i tym i tym. Różnica w zdjęciach zadna, a w cenie- a jakze!

Jak ktoś robi laboratoryjne testy to moze mu wyjdzie ze są jakies różnie na korzysc jedynej słusznej marki
    Dla mnie jednak lepszym wyznacznikiem jest stan mojego konta po zakupach foto.

Zeby nie było ze jestem fanatykiem C- uzywam nikona Ale tylko dlatego ze kolejna zmiana systemu boli finansowo, oj boli.....
    Pozdrawiam, Damian Nowakowski
    1x1
    Bękarty Kolarstwa

Domyślnie

...co bedzie za 5-10 lat? czort jeden raczy wiedziec.
    jak to co? wszędzie Sony
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez superkomornik Zobacz posta
    Zeby nie było ze jestem fanatykiem C- uzywam nikona Ale tylko dlatego ze kolejna zmiana systemu boli finansowo, oj boli.....
    Jak to boli? Przecież Canon tańszy

Domyślnie

Moim zdaniem nie ma co owijać w bawełnę. Canon jest systemem tańszym i oferuje to samo (czasem lepiej lub gorzej) za mniejszą cenę. Nie rozumiem kompletnie polityki cenowej Nikona i już nawet nie staram się zrozumieć....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_ Zobacz posta
    Jak to boli? Przecież Canon tańszy

No dobra, ale sprzedaz starych gratów i kupno nowych to zawszs strata finansowa. I nie pomogą tutaj nizsze ceny C.
    Ale to konkretny przypadek.

Jednak gdybym mial budowac system od początku nie miałbym zadnych watpliwosci co wybrac
    Pozdrawiam, Damian Nowakowski
    1x1
    Bękarty Kolarstwa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_ Zobacz posta
    Przecież Canon tańszy
    Tańszy, gdy nie ma się żadnego systemu. Przy zmianie zawsze będą "plecy". I w sumie dobrze, przynajmniej nie mam dylematów i mimo chorych cen zostanę w N

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez superkomornik Zobacz posta
    No dobra, ale sprzedaz starych gratów i kupno nowych to zawszs strata finansowa. I nie pomogą tutaj nizsze ceny C.
    Ale to konkretny przypadek.

Jednak gdybym mial budowac system od początku nie miałbym zadnych watpliwosci co wybrac
    A co cię zmusza do kupowania nowego. Wymień używany sprzęt Nikona na używane odpowiedniki Canona. A w przyszłości możesz już rozbudowywać i odświeżać system nówkami.

Strona 2 z 21 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów