Close

Strona 1 z 21 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 203

Wątek: Canon vs NIKON

Domyślnie Canon vs NIKON

Ostatnio zabrałem się za przemyślenia odnośnie systemu canonowego. od samego początku chciał bym powiedzieć żę nie jestem sprzętowym onanistą, każdym obiektywem da się zrobić zdjęcie życia. jednak zastanawia mnie porównanie obudwu ssytemów.

w bardzo dużym skrócie

d300 vs 50d - nikon drożej ale lepiej
    d700 vs 5d - nikon drożej ale lepiej
    24-70 vs 24-70 - nikon drożej ale lepiej
    17-55 vs 17-55 - nikon drożej ale lepiej
    70-200vr vs 70-200is - nikon drożej ale lepiej

słyszałem opinie że:
    - canon wychodzi taniej, może to i prawda, kosztem jakości (nieznacznie)
    - canon ma "plastykę" - to można raczej odżucić
    - canon ma 35/1.4 reporterskie i kilka szkieł których brak w nikonie
    - nikon jednakowoż ma lepsze szkiełka pro zoom i chyba wygodniejsze puszki
    - ALE, coś musi w tym być że większość pro ludzi operuje na canonie. czyż nie? oczywiście to nie ma znaczenia na jakim systemie się robi, ale może jednak ma ? :P

pewnie nie bedę zeminiać systemu bo mi się nikon podoba, a jak bym chciał sprzedawać teraz wszystko co mam to wyszło by mi porównywalnie (pewnie) nawet jeśli każdy z wymienionych szekieł canon jest tańszy o jakieś 1k od nikona.

proszę ten wątek traktować poważnie, ale bez przesady - to tylko takie zastanwianie :P

więc jak to w końcu jest ?! :P

Domyślnie

W końcu to jest tak, że decyduje kasa, a potem dysonans poznawczy (kupiłem, więc jest lepszy ). Przy porównywalnych produktach praktycznie zawsze na rynku zwycięża ten tańszy, a droższemu się za to wymyśla nieistniejące wady.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Zależy co focisz. Każdy system ma swoje wady i zalety - temat rzeka i nigdy nie kończąca się wojna. Canon ma 35/1.4L Nikon ma 14-24/2.8 itd....

Domyślnie

to ja troche poodwracam wnioski...

Cytat Zamieszczone przez ryszkut Zobacz posta
    (...)
    d300 vs 50d - nikon drożej ale lepiej
    Canon rowny pod wzgledem jakosci obrazu, a duzo tanszy

d700 vs 5d - nikon drożej ale lepiej
    do granicy ISO 800 (umownie) 5D daje ta sama jakosc obrazu za duuuuuzo mniejsze pieniadze

24-70 vs 24-70 - nikon drożej ale lepiej
    umowmy sie, ze tu nie ma jakiejs kosmicznej roznicy w jakosci. za to jest w cenie.

17-55 vs 17-55 - nikon drożej ale lepiej
    Canon taniej, lepiej optycznie i ze stabilizacja. sorki, ale na tych ogniskowych Canon zdecydowanie lepiej

70-200vr vs 70-200is - nikon drożej ale lepiej
    ale ktory Canon? bo Canon, dla odmiany, ma 4 lensy o tym zakresie.
    z czego najnowszy 70-200/4 IS jest mega ostry. fakt, no nie jest to f/2.8

- canon wychodzi taniej, może to i prawda, kosztem jakości (nieznacznie)
    tak i nie. tak naprawde oferta obu firm sie w pewien sposob zazebia i rozne
    aparaty nie wchodza na swoje podworka. D90 jest ogolnie troche gorszy niz 50D,
    ktory z kolei jest troche gorszy od D300, itd. itp.

Canon ma kilka bardzo sexy jasnych stalek z czerwonym paskiem. to prawda.

- nikon jednakowoż ma lepsze szkiełka pro zoom i chyba wygodniejsze puszki
    prawda, Nikon ma fajniejsze zoomy w szerokich katach i w srednich ogniskowych.
    natomiast w dlugim koncu, to niestety Canon all the way.

inna kwestia jest, ze na polce amatorskiej Nikon ma swietny wybor standardowych
    zoomow. w Canonie wybor jest, delikatnie mowiac, ***owy

a ergonomia jest kwestia bardzo wzgledna. ja wole ergonomie dwucyfrowych
    Canonow, gdzie wszystkie najwazniejsze ustawienia mozna zmieniac jedna reka.

- ALE, coś musi w tym być że większość pro ludzi operuje na canonie. czyż nie? oczywiście to nie ma znaczenia na jakim systemie się robi, ale może jednak ma ? :P
    w skali makro, to to jest zmienna rzecz. jeszcze z 10 lat temu w fotografii przyrodniczej
    Nikon wymiatal wszystko co sie dalo. odkad Canon wypuscil 5D wsrod tej grupy fotografow
    nastapil masowy exodus spod zoltego logo.
    dla odmiany, te rzedy bialych lufek, ktorymi Canon sie do niedawna przechwalal, po ostatniej
    aferze z niebieskimi kropkami (czyt. skopanym AF w 1D mk3) i swietnym D3 Nikona, ustepuja
    solidnie miejsca czarnym Nikkorom.

co bedzie za 5-10 lat? czort jeden raczy wiedziec.

Domyślnie

Zapomniałeś napisać, że Nikon to CLS, czyli przezajebista praca z lampą - precyzyjne doświetlanie (Canon nie jest tutaj precyzyjny IMO), łatwiejszy dobór parametrów (w Canonie to dramat jeżeli chodzi o ograniczenie najdłuższego czasu ekspozycji przy lampie), możliwość łatwego zdalnego wyzwalania kilku lamp. To dla mnie główny powód do pozostania tutaj.

Drugi powód - po posiadaniu Canona cropowego jakoś nie umiałem "łyknąć" zdjęć z niego. Chodzi mi o kolorystykę, oddawanie barw, itp. - niby wszystko można ustawić, ale ja nie umiem. Nawet w RAWach.

Poza tym - I love Nikon. No i to chyba najistotniejszy powód.

Domyślnie

Kurcze, o co chodzi z tym 35/1.4 Canona? Przecież w Nikonie jest fajniejsze szkło 28/1.4D! Chyba, że koniecznie ktoś chce kupić nowe ze sklepu to akurat nikonowskie szkło jest już nieprodukowane, ale dla chcącego nic trudnego
    Zresztą ciekaw jestem czy faktycznie masz ochotę kupić takie szkło, czy tylko cieszy sam fakt, że w systemie, w którym jestem jest taka możliwość
    peace & love

Domyślnie

No właśnie - to często sprowadza się do "bycia tam, gdzie jest możliwość". Kiedyś było "wolę Canona, bo tylko tam jest 5D, którego sobie może kupię". Teraz już tego argumentu nie ma, systemy są porównywalne, natomiast Nikon rzeczywiście jest droższy (w korpusach napewno).

Wybór systemu to złożone zagadnienie i liczba czynników tutaj branych pod uwagę jest na tyle duża, że trudno o jednoznaczną radę.

Domyślnie

Wszyscy Pro pracują na Canonach, bo wszyscy Pro pracują na Canonach. Siła sugestii, a po angielsku nazwałbym to "peer preasure".
    Po prostu wszyscy myślą, tak jak Ty. Skoro Pro ma Canona to coś musi w tym być A my wiemy, że tak nie jest.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Wybór systemu to złożone zagadnienie i liczba czynników tutaj branych pod uwagę jest na tyle duża, że trudno o jednoznaczną radę.
    Myślę tak samo i dodam że oba systemy dają to co najlepsze w obecnej technice fotografii cyfrowej

...jak BMW i Mercedes w motoryzacji

...ale wybór jest jeden NIKON
    Ostatnio edytowane przez horn3t ; 24-06-2009 o 23:11

Domyślnie

Tak najbardziej podobało mi się podsumowanie w jednym z podobnych wątków. Brzmiało to mniej więcej tak:
    Nikon ma gorszą plastykę, gorsze szkła, jest droższy itd. itp. ... dlatego wybrałem ten system, bo to system dla prawdziwych twardzieli
    peace & love

Strona 1 z 21 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów