Close

Strona 12 z 21 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 203

Wątek: Canon vs NIKON

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Wow! Ale wojenka! Jako użytkownik 5D mam wrażenie, że użytkownicy nikona mają więcej szczęścia do ładnych modelek Co jest grane? Macie jakiś patent?
    A co do modelek... sorry chłopaki, ale obiecałem, że nie będę publikował w net'cie więc nie pokażę, później nie będą chciały współpracować, ale wierz mi na słowo... marka sprzętu nie ma tu żadnego znaczenia... Pozdrawiam, photolo.

Cytat Zamieszczone przez ryszkut Zobacz posta
    ostatnio zabrałem się za przemyślenia odnośnie systemu canonowego. Od samego początku chciał bym powiedzieć żę nie jestem sprzętowym onanistą, każdym obiektywem da się zrobić zdjęcie życia. Jednak zastanawia mnie porównanie obudwu ssytemów.

W bardzo dużym skrócie

d300 vs 50d - nikon drożej ale lepiej zgoda!
    d700 vs 5d - nikon drożej ale lepiej to zależy... Moim zadniem matryca lepsza jest w 5d, reszta ok. W d700
    24-70 vs 24-70 - nikon drożej ale lepiej zgoda
    17-55 vs 17-55 - nikon drożej ale lepiej zgoda choć nie do końca, stabilizacja w canon'ie przy kadrach statycznych pozwala cuda czynić bez statywu, to tak jakbyś miał zoom'a z jasnością 1,2 robi wrażenie nie?70-200vr vs 70-200is - nikon drożej ale lepiej nie zgadzam się w tym temacie akurat lepszy jest canon

słyszałem opinie że:
    - canon wychodzi taniej, może to i prawda, kosztem jakości (nieznacznie)
    - canon ma "plastykę" - to można raczej odżucić "odżucić" można, ale odrzucić raczej nie )) - canon ma 35/1.4 reporterskie i kilka szkieł których brak w nikonie
    - nikon jednakowoż ma lepsze szkiełka pro zoom i chyba wygodniejsze puszki kwestia ręki, weź do ręki d700 i 5d, wg. Mnie d700 trzyma się fatalnie, zwłaszcza z 24-70, bez mb-d10 nie podchodź - ale, coś musi w tym być że większość pro ludzi operuje na canonie. Czyż nie? Oczywiście to nie ma znaczenia na jakim systemie się robi, ale może jednak ma ?

pewnie nie bedę zeminiać systemu bo mi się nikon podoba, a jak bym chciał sprzedawać teraz wszystko co mam to wyszło by mi porównywalnie (pewnie) nawet jeśli każdy z wymienionych szekieł canon jest tańszy o jakieś 1k od nikona.

Proszę ten wątek traktować poważnie, ale bez przesady - to tylko takie zastanwianie

więc jak to w końcu jest ?!
    w końcu to jest tak, że co komu pasuje to to kupuje )) pozdrawiam, photolo
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 01-07-2009 o 21:25

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    Mi się wydaje że radiowe sterowanie nikona przez body jest lepsze
    W nikonie nie ma radiowego sterowania lampami, zresztą w canonie system tez nie jest oparty na radiu. To są systemy oparte na sterowaniu przedbłyskami.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

jak czytam że 5D ma "lepszą" matrcę niż D700 tzn, że albo osoba głosząca taką tezę nie wie o czym pisze, albo nie potrafi precyzyjnie dobierać słów.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photolo2 Zobacz posta
    . co do 70-200 spierałbym się bo skoro jesteś takim wrogiem winiety (35/1,4) to jakim cudem akceptujesz ją w 70-200VR?, Canon ma mniejszą ))
    1. winieta w nikonie jest usuwana w body.
    2. winieta jest widoczna w zakresie, który mało używam (200 mm i 2.8 ) i jest ona mała, robi się widoczna na gładkich obszarach zdjęcia. Zupełnie nie to co w 35/1.4.
    3. Nikkor jest minimalnie ostrzejszy (ale przyznam to najmniejsza różnica z zoomów)

.. jeżeli ktoś mi powie, że takie szkła jak 70-200VR .. są rzeczywiście szczelne to powiem mu, że to są jego tudzież projektantów Nikon'a li tylko i wyłącznie pobożne życzenia, te szkła tak łapią syf do środka, że głowa boli i płakać się chce, u Canon'a pod tym względem jest znacznie, ale to znacznie lepiej...
    70-200 VR to moje najchętniej używane szkiełko, od paru lat i nic mi się do środka nie dostało.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    hm. http://canon-board.info/showthread.php?t=46140
    nie ma to jak autosugestia.
    Co do Samyang'a nie będę się wypowiadał bo nigdy nim nie fociłem, ba nawet nigdy go w ręku nie miałem, a nie lubię mówić o czymś czego nie znam z autopsji... tak jak napisałem, nazwa nie ma dla mnie żadnego znaczenia, aczkolwiek do tego typu wynalazków podchodzę zawsze jak pies do jeża... co do testu Cichego... nie neguję bo nie mam do tego żadnych podstaw, aczkolwiek skąd mam wiedzieć czy np. za miesiąc, dwa Cichy nie będzie głównym dystrybutorem Samyang'a na Wielkopolskę i Pomorze Zachodnie ? Reklama dźwignią handlu... L-ki ze względu na cenę sprzedają się na sztuki, Samyangi z tego samego powodu na kopy to trochę tak jak z tymi Tamronami... haslo dobre, ale kilka sztuk, które na przestrzeni roku wziąłem od ludzi w rozliczeniu za inny sprzęt foto wcale nie wykazywało jakichś ponadprzeciętnych właściwości optycznych mimo tak arystokratycznego pochodzenia po prostu... standardowe Tamron'y... Samyanga pewnie wkrótce kupię ot tak z ciekawości, pieniądze żadne, a a nuż... Pozdrawiam, photolo.

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    jak czytam że 5D ma "lepszą" matrcę niż D700 tzn, że albo osoba głosząca taką tezę nie wie o czym pisze, albo nie potrafi precyzyjnie dobierać słów.
    Oczywiście, że ma lepszą, nie mówię tu o poziomie szumów bo pod tym względem Nikon jest bezkonkurencyjny, ale szumy to nie wszystko... choćby oddanie koloru skóry... i ogólnie większa neutralność kolorystyczna, jak dla mnie to trochę taka różnica jak między UV-ką, a SKYLIGHT'em... o innych rzeczach nie piszę bo niemierzalne i subiektywne. Pozdrawiam, photolo.

1. winieta w nikonie jest usuwana w body. W Canon'ie też ))
    2. winieta jest widoczna w zakresie, który mało używam (200 mm i 2.8 ) i jest ona mała, robi się widoczna na gładkich obszarach zdjęcia. Zupełnie nie to co w 35/1.4.
    3. Nikkor jest minimalnie ostrzejszy (ale przyznam to najmniejsza różnica z zoomów)

70-200 VR to moje najchętniej używane szkiełko, od paru lat i nic mi się do środka nie dostało.
    Oj! nie chcę Cię stresować, ale zajrzyj do niego pod światło przez przednią soczewkę w kierunku tylnej, czy aby pod tylną nie zgromadził się dywanik? Pozdrawiam, photolo.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 01-07-2009 o 21:58

Domyślnie

dlaczego nikon, a nie canon?
    już kiedyś o tym pisałem, ale raz jeszcze popatrzcie:

nie wiem dlaczego, ale jeden z tych kurpusów kojarzy mi się z tzw. szyitami, czyli mała łysa głowa i wielka szyja
    kwadrat i prostokąt, głównie kwadrat

Domyślnie

1. winieta w nikonie jest usuwana w body.
    w Canonie rowniez
    _______

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bowie Zobacz posta
    dlaczego nikon, a nie canon?
    już kiedyś o tym pisałem, ale raz jeszcze popatrzcie:

nie wiem dlaczego, ale jeden z tych kurpusów kojarzy mi się z tzw. szyitami, czyli mała łysa głowa i wielka szyja
    No tak, nie ma to jak przy wyborze sprzętu kierować się wyglądem )) fajne byłoby takie porównanie po 5 latach użytkowania... już widzę te rozlazle gumy w Nikon'ie )), a poza tym to kwestia ujęcia... Pozdrawiam, photolo.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 01-07-2009 o 22:57

Domyślnie

fajne byłoby takie porównanie po 5 latach użytkowania...
    po pięciu latach użytkowania, czyt. walenia migawką na potęgę, obydwa body będą wrakami

a poza tym to kwestia ujęcia...
    ujęcie jest en face, najuczciwsze z uczciwych
    ale jeśli chodzi o szyitę, to prezentuje się on źle z każdej strony, najlepiej zaś prezentują się białe kozaczki przyklejone do każdego szyity
    kwadrat i prostokąt, głównie kwadrat

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Nikon D3 - bezkonkurencyjna jeśli chodzi o niski poziom szumów...
    Podobno już ma konkurencje i to we własnej stajni w postaci D700. Chyba na DOX coś tam udowadniali, że D700 jednak jakby mniej szumi od D3. Jak to możliwe

ps.
    przez te gumy to boję się aparatu używać normalnie. W rękawiczkach używam takich białych technologicznych
    W S5 nie odchodzą żeby skały sra..... i co Wy na to
    i jeszcze ta ich cena psia mać ! powinni w komplecie z aparatem dawać 3 komplety wyklejanek
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 01-07-2009 o 22:51

Strona 12 z 21 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów