Close

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 87

Wątek: slajdy

Domyślnie

Velvia 50 ISO, a także Velvia 100 F w stosunku do Provii 100 F nie jest tak neutralna - podbija kolory (to nie zawsze porządany efekt); jest bardziej kontrastowa, a poza tym znacznie bardziej podatna na efekt Schwarzschilda. Te cechy sprawiają, że właśnie Provia jest bardziej wszechstronna w fotografii profesjonalnej. Jesli chcemy uzyskać na diapozytywie bardziej podbite kolory to Velvia jest jak najbardziej na miejscu. Jednak kiedy zależy nam na wierniejszym odzwierciedleniu otaczającej nas rzeczywistości, to Provia jest niezastąpiona. Takie jest moje zdanie i doświadczenie. Oczywiście nie każdy musi się z nim zgadzać.
    2x Fuji S5 Pro; MB-D200, Tokina 12-24 /4; Tamron 17-50 /2.8; Nikkor 18-105 /3.5-5.6 VR; Sigma 70-200 /2.8 APO HSM; Sigma Macro 50 /2.8; Nikon SB-900 i SB-800, Manfrotto, i conieco drobiazgów.

nin
    Gość

Domyślnie

no fajnie was posluchac
    a co powiecie o profoto?
    leci do mnie rolka z tego co wiem nie za bardza sie podoba
    jeszcze mam portre i delte no i mysle caly czas o reali
    fajnie ze tak rozpisujecie co i jak sie z czym "je"
    mysle ze nie tylko ja sie tu czegos naucze

Wink

Cytat Zamieszczone przez nin Zobacz posta
    no fajnie was posluchac
    a co powiecie o profoto?
    leci do mnie rolka z tego co wiem nie za bardza sie podoba
    jeszcze mam portre i delte no i mysle caly czas o reali
    fajnie ze tak rozpisujecie co i jak sie z czym "je"
    mysle ze nie tylko ja sie tu czegos naucze
    ee to troche oftop :P bo to jest temat o slajdach a Ty podałeś same neatywy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tad_Bie Zobacz posta
    Velvia 50 ISO, a także Velvia 100 F w stosunku do Provii 100 F nie jest tak neutralna - podbija kolory (to nie zawsze porządany efekt); jest bardziej kontrastowa, a poza tym znacznie bardziej podatna na efekt Schwarzschilda. Te cechy sprawiają, że właśnie Provia jest bardziej wszechstronna w fotografii profesjonalnej. Jesli chcemy uzyskać na diapozytywie bardziej podbite kolory to Velvia jest jak najbardziej na miejscu. Jednak kiedy zależy nam na wierniejszym odzwierciedleniu otaczającej nas rzeczywistości, to Provia jest niezastąpiona. Takie jest moje zdanie i doświadczenie. Oczywiście nie każdy musi się z nim zgadzać.
    zgadazam się z tym, że velvia nie jest neutralna. ale w fotografii profesjonalnej nie szuka się uniwersalności, a się specjalizuje.
    ja używam velvii do uzyskania nasyconych kolorów (krajobrazy, zdjęcia produktów), a do fotografowania opalonych modelek Kodaka GX (to oznaczenie w formacie 120) lub właśnie tej provii 100F.
    Kodak sobie lepiej radzi z nieidealną dzienną WB. Jak jest trochę pochmurnie na nim zdjęcia wyglądają OK, na provii skóra modelki wychodzi już zimna. (nie muszę używać filtrów, a nie lubię tego bo rozwalają kolorystykę - np nieba)
    moja wcześniejsza uwaga miała tyczyć twojego punktu 1 - że provia ma najdrobniesze ziarno.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 29-09-2006 o 21:23
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tad_Bie Zobacz posta
    ma najdrobniejsze ziarno w swojej klasie,
    Nieprawda. Astia ma drobniejsze (Provia ma RMS=8, Astia RMS=7). Astia jest też bardziej neutralna od Provii, która ogólnie jest materiałem o podwyższonym wysyceniu i kontrastowości.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Nieprawda. Astia ma drobniejsze (Provia ma RMS=8, Astia RMS=7). Astia jest też bardziej neutralna od Provii, która ogólnie jest materiałem o podwyższonym wysyceniu i kontrastowości.
    Nie wiesz ostatnimi czasy pierwszy raz zrobiłem własnie Astię 100F i POWALIŁO MNIE Velvia provia to shit i to ostry...(jeśli chodzi o właściwości samej emulsji). Astia 100 a Astia 100F to jest niebo a ziemia kompletnie co innego… Na przypadkowo kupionej 100F wyszła mi taka BAJKA w słoneczny dzień że eh… Takie pastele, kolory i kontrast że mózg siada. Serio szczerze napaliłem się na ten materiał że eh oh

Po pierwszej rolce zauważyłem:
    -Największa rozpiętość i tolerancja jaką w życiu widziałem(37 klatek w punkt SERIO! Szok)
    -Pastelowe kolory piekne, wprost CUDOWNIE wychodzi krajobraz velvia 100F to przy tym dno i wodorosty(denne kolory i jakiś zafarb[wołana w profilabie a wypstrykałem kilka zgrzewek na tych wakacjach])
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 28-02-2007 o 02:05
    Pozdrawiam Marcin
    "Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon "
    "Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Dawno, nie był mnie na Forum, ale...
    OK, Czornyj. Masz rację. Astia ma RMS =7, a Provia RMS = 8. Być może powtórzyłem bezmyślnie fragment opisu odnośnie Provii 100F (ze stron www.fujifilm.pl) i nie zajrzałem do tabel porównaczych w PDFie. Ale chyba bardziej wziołem to za fakt oczywisty z doświadczenia, bo - może to był feralny dzień w Q-Labie, ale jak oglądałem Astie, to była jakby za czerwona i bardziej "mdła" od Provii. Dla mnie osobiście Provia jest najbardziej uniwersalnym slajdem, chociaż ostatnio zaczynam się przekonywać do Velvii. Ale pewnie nie za długo to potrwa, bo przeżywam kryzys fotograficzny: zastanawiam się czy nie porzucić kochanego analoga i nie przesiąść się na cyfrę (poważny dylemat pomiędzy D70 [bez S, ze wgl na osprzęt] lub prawie cała zmiana systemu pod D80 lub D200).

Przepraszam, że pytam w tym miejscu, ale czy ktoś ma podobne problemy z ustawieniami swojego konta i niemożnością wgrania zdjęcia (spełania wymagania!)?
    2x Fuji S5 Pro; MB-D200, Tokina 12-24 /4; Tamron 17-50 /2.8; Nikkor 18-105 /3.5-5.6 VR; Sigma 70-200 /2.8 APO HSM; Sigma Macro 50 /2.8; Nikon SB-900 i SB-800, Manfrotto, i conieco drobiazgów.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    gdzieś tam

Domyślnie

Ok, wiem już jaki slajd .

Zrobiłem niedawno dwie rolki , przyznam że to moje pierwsze dwie.
    No i mam teraz kłopot. W "jezioranach" gdzie zwykle robię negatywy nikt nie wywołuje slajdu.
    Ponoć gdzieś tam wysyłają. Wysłać to sam mogę bez problemu .
    Arcydzieło to z pewnością nie będzie ale jestem trochę zakłopotany tym co dalej.
    Jeśli odbiorę sam slajd to i tak nie mam na czym oglądnąć go.
    Kazać zrobić jakiś skan i zapisac na płycie czy co?

Doradźcie coś , jesli mogę prosić.
    Amator

Domyślnie

Zeskanowac nie zaszkodzi... ale cala przyjemnosc wlasnie w rzutniku.

Domyślnie

To ze jest to drogi interes to kazdy wie ale druga polowa sukcesu to znalezc dobry lab ktory ci wywola slajda.

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów