Close

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 87

Wątek: slajdy

Domyślnie

wchodzi 12 klatek formatu 6x6
    10 to dla formatu 6x7
    oczywiście dla ładunków typu 120 - standartowych.
    ładunki typy 220 sa 2x dłuższe, ale nie mają na całości dupleksu - i nie mozna ich przez to używać w niektórych aparatach bo sa zaświetlane przez to okienko podglądu.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

nin
    Gość

Domyślnie

dzieki chlopaki za odpowiedzi
    juz wam mowie
    na duplexie bylo 12 cyfr a na negatywie mam az 19 (widocznie mniejszy format jakis mozliwe ze to tylko provia tak ma) ale przejrzalem negatyw i mniej wiecej wlasnie jest tak ze jak jest 1 na duplexie to zaczyna sie dopiero film z pierwszym zdjeciem czyli ogolnie chyba zle robilem wstawiajac w okienko kropke a nie cyferke
    no dobra teraz ida dwie portry i delta wiec moze na nich nie dam ciala bo z provi wyszlo mi 10 klatek a powinno wiecej i moze bede pamietal w koncu o przesuwaniu filmu

dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam

Domyślnie

czegos tu nie rozumiem.
    jak to masz 19 zdjęć? to nie ma nic wspólnego z provia, to sprawa aparatu, a nie filmu.
    na filmie miesci sie 12 sztuk 6x6 i to wszystko. najwyzej mogły ci sie klatki ponakładac i wtedy jest więcej, ale są przez to do wyrzucenia. Abo zrobiłes zdjęcia pred pierwszym numerem, albo po numerze 12 i dlatego zrobiłes więcej. ale nie masz ich na wywołanym filmie - policz.
    Bez róznicy czy to provia, delta. Kodak, Fuji, Ilford - nie ma różnicy. Jest 12 zdjęć na filmie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

nin
    Gość

Domyślnie

ee nie nie klatki sie zgadzaja ale patrze na taki znaczniki na negatywie - strzaleczka i liczba tam wlasnie dokladnie jest 19

Domyślnie

a o to ci biega. to nie ma nic wspólnego.
    popatrz na film małoobrazkowy np 36 klatkowy - czasami przy performacji masz numeracje od 00 do 36A, ale czasami sięgającą kilkudziesięciu (niefirmowe materiały)

dla średniego formatu - nie ma 19 zdjęć dla żadnego formatu.
    dla 6x4,5 jest ich najwięcej - 16 (choć niektóre aparaty pozwalaja zrobic tylko 15, ale wina jest ich mechanika)

nin
    Gość

Domyślnie

dobra teraz z innej beczki
    dostalem slajda kodak extachrome 400 i jedno pytanie
    czy jak ona jest przeterminowana o 6 lat to jest szansa ze cos sie na niej
    da zrobic? moze inaczej naswietlac? jakies rady wskazowki? aha bedzie crossowana z gory mowie

Domyślnie

6 lat to sporo
    zależy jeszcze czy był trzymany w chłodnym, czy w normalnej temp.
    jesli to ostatnie - to załóż, że ma niższą czułość - ze 200 ISO.
    ale slajdy sa bardzo mało tolerancyjne - dlatego będzie problem by trafić z naswietleniem.

do eksperymentów - mozesz go uzyć.
    jak chcesz "klasyczne" fotografie, to kup nowy, szkoda pstrykania by zaoszczędzić ze 20 zł i sie potem przekonac, że straciłeś czas albo niepowtarzalne momenty
    choć mozna się czasem zdziwić. miewałem bardzo przeterminowane materiały które na oko dawały normalne efekty. na densytometrze by pewnie wyszło, że nie do końca prawidłowe, ale na oko - OK

nin
    Gość

Domyślnie

ok wiec przyjme ze iso nie 400 a 300 dzieki za wskazowke ! !

Domyślnie

Fuji Provia 100F
    To jeden z najlepszych slajdów, ponieważ:
    1) ma najdrobniejsze ziarno w swojej klasie,
    2) ma bardzo dużą dynamikę, a przy tym bardzo wysoką zdolność rozdzielczą
    3) bardzo wiernie oddaje kolory (w tym kolory skóry), jest neutralny;
    4) ma przedział czasów naświetlania aż do 16 sek bez tzw. Efektu Schwarzschilda.
    Żaden (!!!) inny diapozytyw o czułości 100 ISO nie ma takich parametrów.
    Powyższe cechy stawiają Provię 100 F jako najbardziej uniwersalny
    diapozytyw profesjonalny. Inne slajdy mają węższe zastosowania.
    2x Fuji S5 Pro; MB-D200, Tokina 12-24 /4; Tamron 17-50 /2.8; Nikkor 18-105 /3.5-5.6 VR; Sigma 70-200 /2.8 APO HSM; Sigma Macro 50 /2.8; Nikon SB-900 i SB-800, Manfrotto, i conieco drobiazgów.

Domyślnie

czyżby? - a co z parametrami Velvii 100 ?

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów