Close

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 87

Wątek: slajdy

Domyślnie

A tak swoja droga, istnieja slajdy B&W?
    Miejsce na Twoją reklamę.

Domyślnie

tak, a przynajmniej kiedyś istniały.
    AGFA Scalia się to nazywało i było wywoływane przez agfę w niemczech. podobnie jak z K14 kodaka - nietypowo i przez to bez szans na sukces rynkowy.
    mozna było tez odwracalnie wywoływac cz-b filmy - były robione specjalnie pod takie wołanie takie niskoczułe (b.kontrastowe)
    ale mozna tez normalne negatywy. trzeba dużo wprawy - kłopot z czułoscia i kontrastowoscią. trzeba sie trochę w to bawić, a efekt i tak nie będzie dobry.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

szympro Dawniej były filmy do kamer filmowych cz-b i wywoływało się je odwracalnie. Dokładnie to, co slajdy cz-b. Teraz są filmy pozytywowe, ale chyba tylko kolor.
    Pozdrawiam emigrant.

F100, SB80DX, SB30, N 50/1.8D N 85/1.8D

Domyślnie

A szkoda, bo chcialem potestowac z B&W na scianie
    Miejsce na Twoją reklamę.

nin
    Gość

Domyślnie

z innej beczki jak sie powinno prawidlowo przewijac recznie film
    do duzej kropki sredniej malej czy moze do cyferki?
    przewijalem do duzej i nie wiem czy dobrze robilem bo wyszlo mi chyba za malo klatek

Domyślnie

nin, domyslam sie ze chodzi o szeroki negatyw czy slajd....

Na papierze sa tam widoczne rozne cyferki, a zaleznie od formatu klatki przewija sie do innego znaku...

nin
    Gość

Domyślnie

dokladniej chodzi o provie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nin
    z innej beczki jak sie powinno prawidlowo przewijac recznie film
    do duzej kropki sredniej malej czy moze do cyferki?
    przewijalem do duzej i nie wiem czy dobrze robilem bo wyszlo mi chyba za malo klatek
    Nie pamietam obsługi lubitiela. Standartowo w aparatach średnioformatowych jest zrobione tak:
    po otwarciu aparatu poszukaj kropek (kresek) tam gdzie transport filmu. Gdzieś na zewnątrz (by nie zasłonił go dupleks) powinny byc jakieś znaki. Przesuwaj film tak długo, az na dupleksie (ten ochronny papier tak sie nazywa) będziesz miał długą kreskę w poprzek, z dwiema strzałeczkami na zewnątrz. Musisz te strzałki ustawic naprzeciwko kropek na aparacie. Zamykasz obudowę i robisz kilka naciągnięc do oporu. Aparat da się wyzwolić wtedy jak będzie na zdjeciu nr 1.
    początek we wszystkich formatach ustawia sie tak samo. tylko zdjęcie nr 1 w każdym z nich widać w innym miejscu filmu - bo szybki podgladu róznych formatów sa ustawione w róznych miejscach. bo na dupleksie sa naniesione wszytkie naraz, ale w różnych rzędach. Popatrz sobie na dupleks jak masz juz jakiś wywołany film - to ci po nim to zostało.
    nie wszystkie aparaty mają te szybki do podglądu. Używaj tego tylko w mroku. Jeżeli lubitel je ma to mozesz sprawdzać czy jest prawidłowy przesów filmu. Na zdjęciu nr 1 będzie widoczna 1 w okienku, na 2 - 2 itd.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Aparat da się wyzwolić wtedy jak będzie na zdjeciu nr 1.
    no niestety z LUBITIELem nie jest tak rozowo.... co do reszty - faktycznie chyba najlatwiej to ocenic po tym papierku.
    Lubitiel ma taka szybke z tylu i z tego co pamietam wydaje mi sie ze powinno wychodzic tam jakies 10 klatek z filmu. Dla nie wtajemniczonych to format 6x6

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów