Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Wątek: ekspozycja

Domyślnie

To ja na wszelki wypadek będę robił kilka fotek a nie wywoływał NEFa kilka razy ) A tak na zdrowy rozum, to w pewnych przypadkach, nie da się zarejestrować takiej samej ilości informacji na jednym zdjęciu, co powiedzmy na 5 z różną ekspozycją. Czyli odpowiedź na moje pytanie brzmi raczej, że NIE niż TAK.
    Nikon D90, Nikkor 18-105, Nikkor 50 1.8, Metz 48 AF-1, LowePro Nova 170.

Domyślnie

Nie wiem czemu niektórzy się tak mocno upierają przy wykorzystaniu 1 NEF-a do HDR.
    Gdyby dawało to zadowalające efekty to już dawno w lustrzankach nie byłoby funkcji bracketingu bo i po co? RAW przecież jest!

A tak z mojej skromnej bardzo praktyki. Jeżeli naświetlimy zdjęcie prawidłowo - czyli wypełnimy cały histogram z lewa do prawa, to nie ma sensu robienie HDR-a bo wszystko jest cacy.
    Z kolei w kontrastowych scenach (np. fotografowanie na zewnątrz w słoneczny dzień), jeżeli zdarzy nam się wyjazd poza histogram w światłach to niestety żaden NEF nam nie pomoże... Niestety światła są nie do uratowania szczególnie jeżeli wszystkie kanały R,G,B są przepalone. Tak więc nie ma sensu robienie ekspozycji na -1 czy -2EV.
    Co innego cienie - tam jest jeszcze sporo do wyciągnięcia - oczywiście kosztem szumów.

Zdarzało mi się "ratować" w ten sposób ujęcie robiąc z NEF-a ekspozycję na +1, lub +2 EV i łącząc ją z naświetloną w miarę poprawną nieprzepaloną ekspozycją i efekt jest całkiem niezły w większości przypadków.

Natomiast jeżeli naszym zamiarem jest poprawne naświetlenie sceny o zbyt wysokiej rozpiętości tonalnej jak na możliwości naszego aparatu to wyjście jest tylko jedno - zrobienie kilku ekspozycji.

Pozdrawiam,
    D80 | N18-70 | S70-300 APO | N50 1.8 | N35 1.8 | SB-600 | Benro A-268M8 + B1 | http://piotr.okonscy.com

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Cool

Cytat Zamieszczone przez okon Zobacz posta
    Nie wiem czemu niektórzy się tak mocno upierają przy wykorzystaniu 1 NEF-a do HDR.
    Gdyby dawało to zadowalające efekty to już dawno w lustrzankach nie byłoby funkcji bracketingu bo i po co? RAW przecież jest!
    Ktoś się upiera?! Nie zauważyłem. Mnie ten wątek zaintrygował i tyle.
    A co jak fotografowane obiekty poruszają się? Hę...?! Nie robisz bo efekty niezadowalają?
    Padło pytanie, padły odpowiedzi i stada linków i jest OK! Nawiasem mówiąc, przypadkiem, wiele nowych rzeczy się dowiedziałem.
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Gdyby dawało to zadowalające efekty to już dawno w lustrzankach nie byłoby funkcji bracketingu bo i po co?
    ,

eeee funkcja Bracketing nie zostala wymyslona dla HDRa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SlaWasII Zobacz posta
    Czy ja wiem...?!
    Warto poczytać jeszcze to: http://nikonklub.pl/?/content/read/rozpietosc_1, ze szczególnym uwzględnieniem ostatniego akapitu.
    to jest praktycznie przedruk tego co na naszym forum podpiete w foto-technice.
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=7759
    Sporo osób z tym co JK pisze polemizuje, w tym .... prawie wszyscy co używają HDR.
    Poczytaj długie wywody będące w tym wątku na naszym forum

Cytat Zamieszczone przez SlaWasII Zobacz posta
    Wygląda na to, że Fufu "powiększa" rozpiętość tonalną algorytmem, na który zwrócił uwagę autor tego wątku... migawka Fufu klika raz...
    Fufu powiększa dwoma rozmiarami pikseli, algorytm to sprawa wtórma, trzeba je jakoś sklejać w jeden piksel.

...Gdyby dawało to zadowalające efekty to już dawno w lustrzankach nie byłoby funkcji bracketingu bo i po co?..
    Nie trafiłeś. Za analoga tez był bracketing i nie w celu tworzenia HDR, a szczególnie dla pracy w slajdach, chodziło o trafienie idealnie z ekspozycją.
    Do tej pory konstruktorzy chyba tylko po to (precyzyjna pojedyńcza ekspozycja) umieszczają te funkcję, bo gdy poprawili algorytmy ekspozycji to odpuścili sobie skok 2 EV jako zbyt duży, niepotrzebny. Nie pomyslano więc wcale o HDR.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 14-06-2009 o 22:46
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    eeee funkcja Bracketing nie zostala wymyslona dla HDRa
    Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z
    Nie trafiłeś. Za analoga tez był bracketing i nie w celu tworzenia HDR, a szczególnie dla pracy w slajdach, chodziło o trafienie idealnie z ekspozycją.
    Ok, nie twierdzę, że bracketing jest tylko do HDR.
    Nigdzie nie napisałem że tak jest.
    Zresztą w czasach w których go wymyślono zapewne jeszcze nie śniło się ludziom, że za pomocą suwaka będzie można RAW-a wołać z różnymi nastawami ekspozycji.
    Natomiast gdyby nie było żadnego problemu z wyciąganiem +- 2EV z NEF-a to czy bracketing w erze matryc cyfrowych nie miał by marginalnego znaczenia? Przecież wtedy nawet nietrafienie idealnie w ekspozycję nie miałoby dużych konsekwencji... Ale to że nadal jest w niemal każdej lustrzance cyfrowej o czyś świadczy. Między innymi o tym, że rozpiętość tonalna naszych zabawek jest ograniczona nawet w formacie RAW...

Chciałem jedynie zaznaczyć, że bracketing jest odpowiedniejszym sposobem do tworzenia HDR-ów. Wołanie kilka raz RAW-a też pozwala na zwiększenie rozpiętości tonalnej (a przecież o to właśnie chodzi w High Dynamic Range), ale na pewno nie w takim zakresie jak wykonanie kilku ekspozycji. Przynajmniej jeszcze nie z tymi aparatami/matrycami jakie mamy obecnie.

I zgodzę się też że istnieją sytuacje gdy nie ma możliwości wykonania HDR-a z kilku ekspozycji - głównie chodzi o sceny w ruchu... Wtedy już nie ma wyjścia.

Pozdrawiam,
    D80 | N18-70 | S70-300 APO | N50 1.8 | N35 1.8 | SB-600 | Benro A-268M8 + B1 | http://piotr.okonscy.com

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    to jest praktycznie przedruk tego co na naszym forum podpiete w foto-technice.
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=7759
    Sporo osób z tym co JK pisze polemizuje, w tym .... prawie wszyscy co używają HDR.
    Poczytaj długie wywody będące w tym wątku na naszym forum
    Dzieki Jacku! Normalnie wymiękam...
    My tu odkrywamy Amerykę, ja już miałem prosić o przeniesienie wątku do foto-techniki, a tam taki wątek-kobyła i to na samym wierzchu... he, he...
    Nawiasem mówiąc, problem trywialny nie jest. Zabieram się za lekturę, pierwszy post już znam.
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 15-06-2009 o 00:03
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Pomijając czy bracketing służy do HDR czy nie, chciałbym zauważyć że przy pomocy bracketingu dostajemy zamiast jednego 12 bitowego NEFa np. trzy 12 bitowe NEFy
    D610 | N24-70 f/2.8 | N50 f/1.8 | N70-300VR f/4.5-5.6 | SB-900 + MK-900 |

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów