Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: ekspozycja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotr w Zobacz posta
    Kolega ma wyższe wykształecenie politechniczne w zakresie teorii sygnałów. I wie o czym pisze. Nie jest jednak wyznawcą religii NEF, Nikon, itp.
    .
    Może jednak zamiast się licytować, kolega pokusi się o dokładne przeczytanie mojego pierwszego posta... Jeżeli są jakieś problemy to proponuję zrobić prosty eksperyment.

PS. Cieszę się że kolega ma wyższe wykształcenie politechniczne w zakresie teorii sygnałów... jedni mają wykształcenie w tej dziedzinie a drudzy mają wykształcenie i pracują w tym zawodzie już jakiś czas
    Ta licytacja nie ma sensu… zrobił się OT
    D610 | N24-70 f/2.8 | N50 f/1.8 | N70-300VR f/4.5-5.6 | SB-900 + MK-900 |

Domyślnie

piotr w ma rację, a co istotniejsze wszyscy jak się okazuje wiedzą dlaczego, bo core tez zauważył:
    Cytat Zamieszczone przez core Zobacz posta
    Napisałem "prawie" bo trzeba pamiętać o SNR matrycy. Szum ujawnia się na najmłodszych bitach - czyli w cieniach.
    Wszystko zalezy od progu akceptacji pewnej jakości. Jak kto robi do netu to mu starcza jeden NEF. Jak ktoś jest perfekcjonistą - to potrzebuje ich 3 (lub więcej)
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 14-06-2009 o 22:34
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Mam pytanie bo padlo w poscie stwierdzenie o 5 zdjeciach w braketingu na D90.....ale czy jest taka mozliwosc??
    Wydaje mi sie ze D90 robi max 3 klatki......[/QUOTE]

Tak w kwestii formalnej, nie mówiłem, że 5 fotek było z bracketingu. Miałem na myśli 5 fotek robionych ''ręcznie''. Pewny nie jestem, ale wydaje mi się, że bracketing w D90 robi tylko 3 zdjęcia.
    Nikon D90, Nikkor 18-105, Nikkor 50 1.8, Metz 48 AF-1, LowePro Nova 170.

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Wszystko zależy od progu akceptacji pewnej jakości.
    Czyli odpowiedź na post Rafala1977 brzmi TAK, a nawet NIE...
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 14-06-2009 o 22:34
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

wyobrażmy sobie fotografowaną scenę jako zbiornik cieczy, matryca aparatu to naczynie jakim chcemy tą wodę ze zbiornika przenieść i ta matryca może pomieścić maksymalnie 1000 jednostek (powiedzmy litrów) - nie można wlać tam więcej bo się wyleje, prawda?

a teraz wyobraźmy sobie, że cieczy w zbiorniku jest 2000 litrów, czyli możemy nalać do naszej matrycy 1000 l i niestety kolejne 1000 l zostanie (przekroczy mozliwości rejestracji matrycy) i obojętnie czy będziemy nalewali to po jednym litrze (kwantyzacja 1/1000 pojemności matrycy), czy po 10 l (kwantyzacja 1/100 pojemności matrycy), czy też po kropelce (kwantyzacja jak cholera, niemal już układ ciągły) to i tak nie wlejemy tych dodatkowych 1000 l, które zostaną w zbiorniku

a teraz wracając do obrazu - jezeli mamy scenę o rozpiętości np. 14 EV (bardzo jasne niebo i czarny garnitur w głębokim cieniu) to nie ma szans abyśmy za pomocą matrycy która rejestruje 10 EV zarejestrowali zarówno cienie jak i światła (zostanie nam te 4EV uwalone i 1000 l złotego płynu zostanie zmarnowane )

jeżeli jednak zrobimy dwa zdjęcia - jedno z naświetleniem od 0EV do 10 EV (czyli zarejestrujemy cienie), a drugie przesunięte względem pierwszego o 4 EV (skrócimy czas ekspozycji, zmienimy przesłonę, obniżymy ISO - cokolwiek), czyli zarejestrujemy szczegóły w obszarze świateł fotografowanej sceny i następnie złożymy je w kompie to otrzymamy zarejestrowaną scenę od 0 do 14 EV (nie wnikam w to jak będzie wyglądała) - analogicznie do tego, że dwa razy napełnimy naszą matrycę tysiącem litrów złocistego napoju

mam nadzieję, że te alkoholowy wywód bardziej trafi
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

To oczywiście wszystko prawda... dla zainteresowanych dość przystępny opis tego o czym mówiłem: http://www.urbanowicz.net.pl/artykul_5

Pozdrawiam

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    Wpisów
    37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez core Zobacz posta
    To oczywiście wszystko prawda...
    Czy ja wiem...?!
    Warto poczytać jeszcze to: http://nikonklub.pl/?/content/read/rozpietosc_1, ze szczególnym uwzględnieniem ostatniego akapitu.
    Wygląda na to, że Fufu "powiększa" rozpiętość tonalną algorytmem, na który zwrócił uwagę autor tego wątku... migawka Fufu klika raz...
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 14-06-2009 o 14:37
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SlaWasII Zobacz posta
    To kolejne poparcie mojego wywodu w pierwszym poście

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    Wpisów
    37

Domyślnie

Przecie nie przeczę!

Domyślnie

I wychodzi na to, że większość ma rację, bądź większość sie myli . A tego tu nie ustalimy, bo każdy obstaje przy swoim stanowisku, bo ... może, gdyż kwantyzacja, a zwłaszcza sposób działania algorytmów zamieniających NEF w Jpeg jest zagadniniem skomplikowanym (jak już napisałem). I pozwala na spory margines interpretacyjny, z uwagi na swój charakter funkcjonowania (znowu ogólniki niestety).
    W rzeczywistości zaś, ten margines istnieje, o ile zdjęcie zostało poprawnie naświetlone. Ale co to znaczy poprawnie ? I tu jest problem, bo poprawnie wcale nie znaczy idealnie średnio (biorąc pod uwage np histogram), co więcej, być może zamysł artystyczny był taki a nie inny, i tak dalej, i tak dalej ...
    Dlatego właśnie upieram się przy tym, że TYLKO funkja braketingu jest odpowiednią metodą realizacji braketingu.
    W szczególnym, jednym, jedynym przypadku tak nie jest i wtedy możemy uzyskać całkiem zadowalające efekty z NEF. Ten jedyny przypadek, to scena, dla której "średnie naświetlenie" jest dobrą ekspozycją, a ilość światła jest na tyle duża i ilość szczegółow w cieniach na tyle mała, że można tam pomajstrować bez widocznej (na papierze) straty jakości.
    D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
    moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów