Close

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 82

Wątek: Technika HDR

Domyślnie

ja robie hdr programem Photomatix Pro 3.1 oto efekt

Domyślnie

No właśnie tę poświatę znowu widać z nefów składałeś?? u mnie mniej więcej cos takiego wychodzi:

Ten sam program, 3 nefy po 1ev różnicy, 3 sek. suwaczkami pojeździłem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    eee a czym robisz tego HDRa? chyba wiem skad taka poswiata......jak cos to pisz na priv.

a co do info o HDR to jest znakomity tutorial i chyba wszystko co trzeba wiedziec w wersji Lonely Wolfa ktory byl kiedys dostepny na Onecie......mialem gdzie to w PDFie.... radze poszukac dobrze w sieci....na 100% sie przyda!
    Tutorial Maćka Duczyńskiego (vel Lonely Wolf) - mistrza gatunku:
    http://onephoto.net/?p0=4&p1=1&news=31
    D700, D300 + MB-D10, N 14-24/2.8, N 35/2, N 50/1.4g, N 70-200/2.8 vrI N SB-900, S EF-500 DG SUPER, Mf 055xprob + 804rc2, Lowepro SR D550 AW

Domyślnie

http://www.dtowntv.com/2009/03/matts...or-episode-02/
    o ile dobrze pamiętam to pokazuje też jak pozbyć się tych białych 'otoczek' w kontrasowych miejscach
    48ProjectBlog[/CENTER]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarema Zobacz posta
    Naprwade, moim zdaniem próbujecie tutaj wyważyć drzwi, które bombel z ekipą już dawno otworzył.

Zajrzyjcie sobie na tamten wątek. Jest mnóstwo info jak dobrze poskładać HDRa.

Znow pojawia sie problem "program jakoś dziwnie to składa".

wywolać 2/3 nefy i recznie poskladac na warstwach w fotoszopie, albo nawet gimpie. Wtedy bedzie efekt taki, jaki WY chcecie osiągnąć, a nie to, co sobie softowe algorytmy "wymyslily".

pozdr
    Hehe metoda o ktorej piszesz to nie jest HDR......to jest DRI i roznica jest dosc spora.....
    A umiejetnie wykonany HDR potafi wygladac o wiele lepiej niz DRI....
    Najlepszy artykul o HDR jaki znam po polsku http://onephoto.net/?p0=4&p1=1&news=31
    Kierujac sie wskazowkami Lonely Wolfa mozna nauczyc sie jak wykonac HDR a nie czarnobyl
    jedyny jego problem to to ze robi to Canonem (oczywiscie zart, oddaje honor)

edit:
    Przepraszam za dubel z tym linkiem nie zauwazylem ze juz ktos to podal......jednak polecam....jedyne z czym sie nie zgodze to wykonanie panoram HDR ale kazdy robi jak lubi
    Ostatnio edytowane przez Greg77 ; 09-06-2009 o 07:48

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krycha Zobacz posta
    Photomatix
    Niestety ten HDR to jest wlasnie to czego nie lubie.....mozna to wykonac bardziej naturalnie a tutaj wlasnie jest tak czarnobylsko Zdecydowanie chmury za czarne......ale photomatix ma takie cos w sobie ze czlowiek z czasem coraz bardziej przekombinowuje.......Czy byla by mozliwosc dostac te NEFy albo chociarz JPG tak bym sobie zobaczyl co sie da z tym zrobic

Exclamation

Że się tak spytam.... jak z jednego Raw'a można stworzyć HDR, bo chyba coś knocę...

1. Wywołuję RAW w Capture NX 1.3.5 do trzech .jpg lub .tiff, tj. np. -1,5EV, 0,0EV, +1,5EV
    2. W PS CS2 wywołuję "Złącz jako HDR" i wczytuję w/w 3 pliki
    3. Wyskakuje mi komunikat: "Zdjęcia te mają zbyt mały zakres dynamiczny, aby mozna było utworzyć przydatny obrazek HDR"

Nawet jeśli wywołam z RAW'a więcej .jpg czy .tiff np. od -2 do +2 co 1/3EV mam to samo...

W czym problem ?
    MarcinWilk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mswilk Zobacz posta
    Że się tak spytam.... jak z jednego Raw'a można stworzyć HDR, bo chyba coś knocę...

1. Wywołuję RAW w Capture NX 1.3.5 do trzech .jpg lub .tiff, tj. np. -1,5EV, 0,0EV, +1,5EV
    2. W PS CS2 wywołuję "Złącz jako HDR" i wczytuję w/w 3 pliki
    3. Wyskakuje mi komunikat: "Zdjęcia te mają zbyt mały zakres dynamiczny, aby mozna było utworzyć przydatny obrazek HDR"

Nawet jeśli wywołam z RAW'a więcej .jpg czy .tiff np. od -2 do +2 co 1/3EV mam to samo...

W czym problem ?
    Trzeba całkowicie usunąć EXIFy z jpgów. PS widzi te wołane na trzy razy zdjęcia jako zdjecia z jednego RAWa i o to się pluje

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów