Close

Strona 18 z 26 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 256
    Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez T-M-S Zobacz posta
    Włączając AutoISO pozbawiam się tej kontroli prawda?
    Niekoniecznie!
    Nie wiem jak to jest w D50, ale w D60 (i wyżej), jak warunki są na granicy dopuszczalności, to miga w wyświetlaczu wizjera info: auto-ISO działa i zmienia ISO! To znaczy, że warunki ekstremalne i jak mam czas, to zmieniam parametry aby nie migało albo jak kadr ucieka pstrykam i zdjęcie jakoś wyjdzie. Pełna kontrola! He, he...
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

tą samą informację masz obserwując czas, też wiesz czy już trzeba ISO podnieść, czy jeszcze nie,
    ponadto Auto ISO ustawia parametry pod kątem jednej, aktualnie wybranej wartości migawki,
    co będzie gdy zmienisz ogniskową? Czy szybciej podniesiesz ISO (przycisk na body + kółko),
    czy zmienisz ustawienia AutoISO?

Żeby było jasno, ja nie przekonuję nikogo do czegokolwiek, to indywidualna sprawa,
    chcę tylko pokazać, że to co robi AutoISO jest w gruncie rzeczy banalnie proste i łatwe do
    manualnej kontroli, poza tym, funkcja ta ma ograniczenia w przypadku pracy z jakimkolwiek zoomem
    Ostatnio edytowane przez T-M-S ; 04-06-2009 o 00:45
    D50 i parę klamotów l
    Zapraszam na
    TMS fotogaleria

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Tak. Masz rację, też to zauważyłem i mnie wkurza.

Z drugiej strony, w D60 jak podniosę ISO (guzik+kółko), przestaje migać... i nie muszę zmieniać ustawień auto-ISO. Chyba, że jest całkiem cienko i ustawione ISO>auto-ISO... wtedy trza wyłączyć auto bo zaczyna obniżać ustawione ISO. Albo iść spać, bo za ciemno.

Ale zdaje się, że w D50 tak się nie da. :bezradny:
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 04-06-2009 o 01:09
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

W trybie M, Auto ISO jest bardzo wygodne i w pełni kontrolowane przez fotografującego (od D90 wzwyż).

Ustawiam przesłonę i czas, równocześnie obserwując (w wizjerze) jak zmienia się wartość ISO, jeżeli jest za wysoka, koryguję czas i/lub przesłonę (w zależności od rodzaju zdjęcia) do czasu, aż wszystkie 3 parametry mają wartość optymalną dla danej sytuacji (w mojej ocenie, rzecz jasna). Innymi słowy pełna kontrola i spora wygoda.

W trybach A i S, Auto ISO się nie sprawdza ponieważ wymusza zawsze najniższą możliwą wartość ISO, co nie zawsze musi być korzystne (rzadko jest).
    X-T10, XF35, XF18-55, MK320

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekm Zobacz posta
    [..]
    W trybach A i S, Auto ISO się nie sprawdza ponieważ wymusza zawsze najniższą możliwą wartość ISO, co nie zawsze musi być korzystne (rzadko jest).
    Mogłbyś rozwinąć? Jasne, że najniższą.. a po co miałaby być wyższa?

.
    . . . - - - . . .

Bla, bla, bla

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nikuś Zobacz posta
    Mogłbyś rozwinąć? Jasne, że najniższą.. a po co miałaby być wyższa?

.
    Słuszna uwaga. Ograniczenie, o którym napisałem dotyczy trybu P.
    Ostatnio edytowane przez marekm ; 04-06-2009 o 11:36

Domyślnie

Temat bardzo ciekawy.Za 2 tygodnie idę na ślub i włącze sobie ISO-Auto.Zobaczymy jak się to ma to sposobu działania.A że jestem leń to jeszcze lepiej.Nigdy nie korzystałem z tej funkcji.Zobaczymy...
    Pozdrawiam Marcin Bąk
    FUDŻI

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez baku127 Zobacz posta
    Temat bardzo ciekawy.Za 2 tygodnie idę na ślub i włącze sobie ISO-Auto.Zobaczymy jak się to ma to sposobu działania.A że jestem leń to jeszcze lepiej.Nigdy nie korzystałem z tej funkcji.Zobaczymy...
    Tak, tak. Spróbuj. Dawno temu na ślubie też włączyłem w D70. Zdjęcia na wyświetlaczu wydawały się w porządku. Po obejrzeniu w komputerze czym prędzej wyłączyłem wszystko i poszedłem spać z nadzieją, że rano okaże się to tylko złym snem...
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet Zobacz posta
    Tak, tak. Spróbuj. Dawno temu na ślubie też włączyłem w D70. Zdjęcia na wyświetlaczu wydawały się w porządku. Po obejrzeniu w komputerze czym prędzej wyłączyłem wszystko i poszedłem spać z nadzieją, że rano okaże się to tylko złym snem...
    Na jakim wyświetlaczu? No ale użyłeś słowa "wydawały" więc to wszystko tłumaczy..
    Na poważnie, to autoISO ma sens w puszkach z nieco wyższej półki i nawet w wersji z eSss (D70s ) nie można okreslić np górnego progu ISO (subiektywnie akceptowalnego)

.
    . . . - - - . . .

Bla, bla, bla

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet Zobacz posta
    W D70, jak rozumiem, nie ma podglądu wartości ISO w wizjerze. Trudno w takiej sytuacji mówić o kontrolowaniu czegokolwiek.

Od D90 jest inaczej, mimo iż ustawione jest Auto ISO, w wizjerze zawsze widać wartość przy której robione jest dane zdjęcie, wobec czego można tę wartość zmienić w dowolnym momencie, zmieniając wartość czasu i/lub przesłony. Nie inaczej jest przy ręcznym ustawianiu ISO, tyle tylko, że nieco mniej wygodnie.

Cytat Zamieszczone przez Nikuś Zobacz posta
    Na jakim wyświetlaczu? No ale użyłeś słowa "wydawały" więc to wszystko tłumaczy..
    Na poważnie, to autoISO ma sens w puszkach z nieco wyższej półki i nawet w wersji z eSss (D70s ) nie można okreslić np górnego progu ISO (subiektywnie akceptowalnego)

.
    Górny próg możesz ustawić, ale nie musisz, ponieważ również przy ustawieniu Auto ISO, to Ty decydujesz jaka będzie jego wartość.
    Ostatnio edytowane przez marekm ; 04-06-2009 o 12:08

Strona 18 z 26 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów