Close

Strona 17 z 26 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 256

Domyślnie

Dzięki temu, wygrzebanemu z czeluści archiwum, wątkowi i ja przypomniałem sobie o istnieniu Auto ISO w moim D70s. Znam korzyści, znam ograniczenia, nie pozostaje nic innego jak wypróbować w praktyce. Jedyne problematyczne zagadnienie - jak dobrać "czas odcięcia". Używam kilku obiektywów o różnych ogniskowych/zakresie ogniskowych, żaden nie ma VR a znając siebie - wątpię abym pamiętał o zmianie tego ustawienia przy każdorazowej zmianie słoika. Chyba sobie jakoś to uśrednię uwzględniając, że zamiast VR mam monopod
    Marcin Turski (a.k.a. Sokolik Wędrowny)
    D300 || F80 || 35 || 85 || 100 || 16-85vr || 70-300vr
    Blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sokolik Wędrowny Zobacz posta
    ...Chyba sobie jakoś to uśrednię uwzględniając, że zamiast VR mam monopod
    Myślisz, że to się sprawdzi? Też nad tym się zastanawiam. Trzeba uwzględnić jeszcze DX w liczeniu. Z drugiej strony aparat pamięta poziom w menu/setupie, który ostatnio odwiedzał użytkownik więc zmiana min. prędkości migawki nastąpi w sumie szybko, 3-4 kliknięcia- ważniejsza tu jest pamięć.
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

No właśnie nie wiem, czy się sprawdzi. I nie chodzi mi tu o samo działanie auto iso, ale o moją pamięć. Nawyki mam z czułości ustawianej na sztywno. To chyba normalne u zatwardziałych analogowców
    O uwzględnieniu DX pamiętam.
    Ostatnio edytowane przez Sokolik Wędrowny ; 30-05-2009 o 14:29 Powód: Literówka
    Marcin Turski (a.k.a. Sokolik Wędrowny)
    D300 || F80 || 35 || 85 || 100 || 16-85vr || 70-300vr
    Blog

Domyślnie

W D70s nie używałem/używam auto ISo. Wolałem ręcznie podnieść wartość w razie potrzeby. Ustalone ISO przez automat jest widoczne tylko na górnym wizjerze, po naciśnięciu ISO, mimo wszystko w bardzo dobrym miejscu na tylnej ściance korpusu, a nie jak mz bezsensownie wymyślono w Dxxx na górze Najgorsze jest to, że nie można przy danym czasie ustalić wartości górnej granicy ISO, która ( dla mnie ) jest akceptowalna w D70s do 800.

Inna sprawa w D700.. wszystko mozna skorygować, a ISO 1600 naprawde daje radę.Choc pewno są tacy dla których ISO 200 jest za wysokie np w studio
    .
    . . . - - - . . .

Bla, bla, bla

Domyślnie

Korzystam bardzo często.
    W D700 to była rewelacja, w D90 też jest OK, ustawiam granicę na 1600 ISO i wiem, że wynik mnie zadowoli.

PS
    Jestem amatorem, nie fotografuję w studio!
    pozdrawiam, Wojtek

Domyślnie

Jak do tej pory - zawsze na minimum (200)

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Bardzo często używam (800 1/125).
    Brakuje czasów krótszych od 1/125 i automatyki uwzględniającej ogniskową.
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

800 to jest max a i tak rzadko używam, 200 mi wystarcza, no chyba ze jakas ekstremalna sytuacja
    -> puszka, kilka słoików i błyskotka......

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Dla malkontentów, co się boją za dużych czułości, jest też działanie auto-ISO w drugą stronę!
    Jak się ustawi maksymalną czułość auto-ISO np. na 400, a potem ręcznie przestawi czułość na więcej, np. 800, to aparat zawsze obniży czułość do ustawionej maksymalnej wartości. W tym przypadku do 400. To jest wiadome.
    Ale jak ustawi się auto-ISO np. na 400 i ręcznie czułość też na 400, to gdy światła dość, obniży (sic!) nawet do 100!
    O czasach tu nie piszę, bo przy fotografowaniu z ręki, gdy używamy auto-ISO, IMO powinno się je dobrać do ogniskowej. Nie wiem tylko dlaczego nie jest to nigdzie w instrukcji wyraźnie napisane. Przecie auto-ISO przydaje się, jak nagle brakuje światła, lub przy nadmiarze światła chcemy mieć maksymalną GO, a czułość ma nie przekroczyć ustawionej maksymalnej wartości. Naturalnym jest wtedy, by wybierać możliwie najdłuższy czas. A przy kadrowaniu kręci się zoomem... i co, mam wtedy wchodzić w menu za każdym razem jak przekadruję?!
    A to, że najkrótszy "najdłuższy czas" jest 1/125, to zakrawa na totalną niedoróbę! I jak zakręcę taką 300-tkę bez VR-a, to auto-ISO w trybie A i P przy pstrykaniu z ręki, jest zbędnym bajerem. A tu, to dopiero by się przydał! Zwłaszcza, gdy mało wprawny amator pstryka jakieś ptaszki.

I jeszcze dodam to, co już gdzieś napomknąłem.
    Skoro aparat zna ogniskową szkiełka, dlaczego nie ma opcji automatycznej zmiany najdłuższego czasu w auto-ISO odpowiednio do ogniskowej?! Byłoby to szczególnie przydatne przy używaniu zoomów.
    Nawiasem mówiąc, nazwanie tego "najdłuższym czasem" w trybie A jest niefortunne i może trochę mylić. Przy ustawianiu ekspozycji w trybie A, ja to rozumiem jako czas brzegowy, przy którym zmiana przysłony nie zmienia czasu, a ISO właśnie - dopóki starcza zakresu. Gdy braknie zakresu ISO, aparat pozwala ustawić dłuższy czas od najdłuższego... Z drugiej strony takie działanie auto-ISO jest jak najbardziej właściwe.

W trybie S i M "najdłuższy czas" nie działa - wiadomo.

Trybu P nie analizuję, bo jest chyba oczywisty. Tu trzeba tylko uważać, bo jak braknie światła, to nie pozwoli (tak jak w trybie A) ustawić dłuższego czasu niż jest ustawiony i można kręcić kółkiem w nieskończoność... Tu termin "najdłuższy czas" jest jak najbardziej adekwatny.
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

ja mam D50 i pewnie dlatego że akurat w tej puszcze, funkcja ta niema ograniczenia wartości ISO nigdy jej nie używałem.
    niemniej jednak czytając ten watek dostrzegam jej zalety w pewnych sytuacjach (sport, drastyczne zmiany warunków itp.)
    Stosuję zasadę że czas nie dłuższy niż odwrotność ogniskowej ( uwzględniając cropa ) i to jest podstawowe "przeciw" tej funkcji w większości warunków w których robię zdjęcia.
    Nawet nie muszę mieć informacji jakie jest aktualne ISO ( w D50 nie mam tego w wizjerze ) wystarczy pilnowanie czasu migawki co jest już zupełnie naturalne,
    a robiąc zdjęcie świadomie wiem także jaka jest ogniskowa (no mniej więcej) W 99% przypadków robię w trybie A z przysłoną ustawioną tak jak sobie tego życzę,
    podsumowując ISO jest jedynym parametrem na który zwracam uwagę i który kontroluję bo on wpływa bezpośrednio na czas migawki!!!
    Włączając AutoISO pozbawiam się tej kontroli prawda?
    Mam nadzieję że nie namotałem bo dla mnie to jest wystarczająco jasne i logiczne
    I już się nie boję ISO 1600 :P
    D50 i parę klamotów l
    Zapraszam na
    TMS fotogaleria

Strona 17 z 26 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów