Close

Strona 22 z 77 PierwszyPierwszy ... 1220212223243272 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 763

Wątek: FUJI S5Pro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez carantoni Zobacz posta
    ... Zasada jest tylko jedna - naświetlamy na cienie a przepały zawsze da się odratować. ...
    carantoni, fajne fotki z tego lasu, aż się chce iść i fotografować! Bardzo budująca wypowiedź. Mam pytania dot. naświetlania:
    1) rozumiem, że naświetlałeś na okazałe drzewo po lewej, a potem suwakami "ściemniłeś" światła?
    2) Jaki pomiar stosowałeś- matrycowy czy centralnie ważony (exif pusty)? Czy ma to znaczenie przy wyciąganiu?
    3) czy zdjęcie lasu było robione w DR400% czy nie było takiej potrzeby bo nie było ostrego słońca? Czy takie wyciąganie jest możliwe tylko w ustawieniu DR400% czy też przy tych pośrednich, a może także w standardowym?

do carantoni i pozostałych: a jeśli portretujemy dwie osoby jednocześnie, jedna ubrana bardzo jasno druga w ciemne ciuchy, to naświetlamy zawsze na ubraną na ciemno? A jeśli tło jest jasne albo ciemne? Proszę o podzielenie się Waszymi doświadczeniami. P.S.: kwiaty wyszły Wam również fajnie!
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bialogardzianin Zobacz posta
    do carantoni i pozostałych: a jeśli portretujemy dwie osoby jednocześnie, jedna ubrana bardzo jasno druga w ciemne ciuchy, to naświetlamy zawsze na ubraną na ciemno? A jeśli tło jest jasne albo ciemne? Proszę o podzielenie się Waszymi doświadczeniami. P.S.: kwiaty wyszły Wam również fajnie!
    Najlepiej wstrzelić się w środek. Czyli pomiar matrycowy.
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
    Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D

Domyślnie

bialogardzianin - zawsze stosuję pomiar matrycowy;
    w tym przypadku było to 400% i zawsze stosuję taką pełną rozpiętość, zazwyczaj na wszelki wypadek ale czasem się przydaje
    zresztą jeśli jest taka możliwość to po co się ograniczać, no chyba że jest mało miejsca na karcie lub zależy nam na szybkości serii
    NIKON d70s i FUJI s5 pro + COŚ od siebie
    http://karolantosiewicz.blogspot.com/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bialogardzianin Zobacz posta
    do carantoni i pozostałych: a jeśli portretujemy dwie osoby jednocześnie, jedna ubrana bardzo jasno druga w ciemne ciuchy, to naświetlamy zawsze na ubraną na ciemno? A jeśli tło jest jasne albo ciemne? Proszę o podzielenie się Waszymi doświadczeniami.
    Cytat Zamieszczone przez mathu Zobacz posta
    Najlepiej wstrzelić się w środek. Czyli pomiar matrycowy.
    To chyba zbyt duże uproszczenie. Przy matrycowym aparat podejmuje za nas decyzję jak naświetlić scenę i niekoniecznie uśrednia. Przynajmniej ja tak, to rozumiem. Dane z matrycy są analizowane i aparat naświetla chroniąc zagrożone partie obrazu. Jeśli programista zdecydował, by chronić światła, to w przypadku dużej rozpiętości sceny otrzymamy głębokie cienie. Poprawcie mnie jeśli źle rozumuję.

Ja z matrycowego korzystam sporadycznie i raczej w sytuacji, gdy scena jest dla matrycy mało wymagająca. W miniony weekend liczyłem, że matrycowy pomoże mi na szybsze fotografowanie ponieważ czas na wykonanie każdej fotki był zdeterminowany narastającym zniecierpliwieniem znajonych Setki km w każdą stronę, tylko dwa dni i ładne widoki za każdym zakrętem Po jakimś czasie miałem już czas tylko na wyskoczenie z samochody i szybkie zdjęcie z ręki, bo już nikt nie miał ochoty czekać, aż rozłożę statyw, pogrzebię w ustawieniach i zrobię fotkę. Niestety w warunkach jak poniżej matrycowy całkowicie sobie nie radził Ciekawe czy w przypadku S5Pro byłoby lepiej? Większy DR powinien skutkować lepszymi efektami w przypadku pomiaru matrycowego. Tak mi się wydaje.

Ostatnio edytowane przez th3big ; 05-05-2009 o 19:00
    ...dwie stopki rozmiar 43...

Domyślnie

Matrycowy w S5 działa właśnie bardzo dobrze. Trafia mniej więcej w środek rozpiętości sceny, czyli wykorzystujemy maksimum możliwości aparatu.

BTW świetne zdjęcie.
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
    Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mathu Zobacz posta
    Matrycowy w S5 działa właśnie bardzo dobrze. Trafia mniej więcej w środek rozpiętości sceny, czyli wykorzystujemy maksimum możliwości aparatu.

BTW świetne zdjęcie.
    Poziom ufności do pomiaru matrycowego dla S5 jest wielokrotnie wyzszy niż dla nikonów D50/D70/D80.. innych nie sprawdzałem.
    طالب مع S5Pro Metze Stronka* MyPort

Domyślnie

a kiedy bedzie nastepca s5 pro? moze ktos sie doczytal po japonsku na stronach?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emsolo Zobacz posta
    a kiedy bedzie nastepca s5 pro? moze ktos sie doczytal po japonsku na stronach?
    Najprawdopodobniej nigdy.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Jakoś niedawno (marzec/kwiecień) była na forum Fuji plotka (ponoć całkiem wiarygodna) z info o następcy S5-tki. Podana była jakaś chińska strona...tylko nie mogę teraz znaleźć, może komuś innemu się uda.
    S5 Pro + N18-70 + N50 1.8 + SB900, F50
    www.waleczny.maxmodels.pl
    Moja fotografia jest taka jak moje życie.

S5 Pro + N18-70 + N50 1.8 + SB900, F50
    www.waleczny.maxmodels.pl
    Moja fotografia jest taka jak moje życie.

Strona 22 z 77 PierwszyPierwszy ... 1220212223243272 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów