Close

Strona 25 z 47 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 469

Domyślnie

Witam.

Ja swojego oryginalnego NIKONA D90 nabyłam pod koniec stycznia albo na początku lutego - nie pamiętam dokładnie. Już na samym początku rozśmieszyła mnie sytuacja w serwisie kiedy to poinformowano mnie, że do NIKONA D90 nie ma dostępnego na rynku obiektywu 18 - 200 no ale to długa historia, w każdym bądź razie - nabyłam ostatecznie 18-105. Sam sprzęt działał dosyć dobrze aż do ... początków kwietnia więc bądź co bądź nie za długo sobie podziałał.
    Zajęło mi trochę czasu by przestudiować Wasz (a także teraz już mój) temat od początku... ucieszyło mnie, że nie tylko ja mam takie problemy (jak ERR, CHA i F--) jednocześnie znacznie wzrosło moje oburzenie, że firma Nikon nic z tym nie robi. Biada owym zachowaniom.
    Połowa waszych przypuszczań wydaje się wysoce prawdopodobna, jednakże do końca nic nie wiadomo. Możliwe, że problemy wyrastają wśród różnych użytkowników z różnych przyczyn co dodatkowo utrudnia cały problem nie wliczając pomocy ze strony NIKONA ;]

No ale co u mnie:
    ERR: jeżeli chodzi o ERR, pierwszy raz pojawiło mi się kiedy robiłam zdjęcia w zawilgoconej stodole, dzisiaj - po raz nie wiem już który, w miejscu gdzie był mały dostęp światła. Oczywiście - nie czytając wcześniej tego tematu - doszłam do swojego sposobu "naprawiania" ERRora (w myśl zasady Polak potrafi), tak jak opisywaliście wyżej - poprzez wyciągniecie i włożenie baterii (tak, próbowałam OFF i ON, OFF i ON) lecz ba! Dziś nawet i wyciąganie baterii mi nie pomogło... ERR i ERR... I to różnie, raz zrobię 50 zdjęć i się pojawia, innym razem 4 i się pojawia...
    Występuje u mnie nie często ale WYSTARCZAJĄCO ZA CZĘSTO BIORĄC POD UWAGĘ TO, ŻE TEGO TYPU BŁĘDÓW W OGÓLE BYĆ NIE POWINNO.

CHA: pierwszy raz pojawił mi się ten problem dzisiaj, kiedy znowu łaziłam po stodołach. OFF nie działało więc wyjęłam i włożyłam baterię, to o dziwo też nie działało, postanowiłam wyjąć i włożyć kartę... i... pojawiło mi się FOR. Karta się sama sformatowała albo nie wiem, zrobiłam może coś nie tak (w co szczerze wątpię). Zdjęcia, które zrobiłam poszły.... hmm... (coby dobitniej tego nie wyrazić) sobie... daleko?

F--: też pierwszy raz mi się pojawiło dzisiaj.... i ... i nic.

Martwię się cholera o swój sprzęt. Nie chcę go oddawać za bardzo do serwisu bowiem mam pewne złe wspomnienia. Osobiście uważam, że sprzęt za tą cenę nie powinien się zawieszać, psuć... no bynajmniej na samym początku. Bardzo mnie denerwuje to, że nie mogę liczyć na NIKONA D90, że nie zawsze zadziała kiedy będę tego potrzebowała a już w tym tygodniu planowałam pewną dosyć ważną sesję. Ale już najbardziej to do szewskiej pasji (również z tego co piszecie) doprowadza mnie sam NIKON, który milczy. Ah, cóż to jest za milczenie......

Mam jednak sformatowaną samoistnie kartę. Jeżeli błędy będą się powtarzać spróbuję wymienić kartę (mam Kingstona 8GB z Tajwanu), jeżeli to nie pomoże - zaniosę do serwisu póki jeszcze jest gwarancja.

Coraz bardziej pluję sobie w twarz, że nie kupiłam D80 albo w ogóle jakiegoś CANONA. Boli takie plucie ale co zrobić: POLSKA.

A co do jurasss1: miałam tak również.

Pozdrawiam. MUk

Domyślnie

Witamy na forum.
    Cytat Zamieszczone przez MUk Zobacz posta
    i... pojawiło mi się FOR. Karta się sama sformatowała albo nie wiem, zrobiłam może coś nie tak (w co szczerze wątpię). Zdjęcia, które zrobiłam poszły.... hmm... (coby dobitniej tego nie wyrazić) sobie... daleko?
    Nawet ze sformatowanej karty można odzyskać dane (zdjęcia). Warunek jest jeden: nie wolno nic zapisywać na tej karcie. A programów do odzyskiwania jest sporo np. Easy Recovery lub podobny. Aha i nie należy tego robić w aparacie tylko w zewnętrznym czytniku kart.
    Powodzenia

Domyślnie

Miałem te problemy , wysłanie aparatu do serwisu nie pomogło - odpowiedzieli że to nie wina aparatu tylko karty. Wymieniłem kartę - wszystko załatwiłem w ciągu pierwszych 2 tygodni marca. Po wymianie karty problem znikł. Kartę wymieniłem na identyczną Sandisk Extreme III 4GB 20 Mb/s. Do aparatu dokupiłem obiektyw i dość często podmieniam z kitem. Dalej NIE mam problemów z aparatem. Wydaje mi się że był to problem z kartą. Wymień kartę w sklepie gdzie kupiłaś, powinni to zrobić od ręki i za darmo (domyślam się ze kartę kupiłaś z aparatem na początku tego roku). I nie korzystaj z gwarancji tylko z : tu poczytaj : http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=85736 . To działa.
    Pozdrawiam i powodzenia

Domyślnie

Śmieszna sytuacja. Ja wymieniłem swoją kartę z Sandiska Ultra II 2GB na Sandisk Extreme III 2GB i na razie nie mam żadnych błędów. Ale jeszcze bardziej wydaje mi się przerażający fakt, ze jeżeli to jest wina karty, to na rynku jest tak dużo kart podrobionych.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Xano Zobacz posta
    Witamy na forum.
    Nawet ze sformatowanej karty można odzyskać dane (zdjęcia). Warunek jest jeden: nie wolno nic zapisywać na tej karcie. A programów do odzyskiwania jest sporo np. Easy Recovery lub podobny. Aha i nie należy tego robić w aparacie tylko w zewnętrznym czytniku kart.
    Powodzenia
    Teraz to już nic nie da bo sformatowałam sama kartę. Moja wielka wina bowiem nie wiedziałam, że można dane odzyskać - na przyszłość zapamiętam. Z tym, rozumiem, już nic się nie da zrobić ?

Domyślnie

Jeśli na karcie po sformatowaniu nie zapisałaś to powinnaś odzyskać wszystkie zdjęcia. Po prostu spróbuj i zobacz co odzyskasz.Szansa jest :P
    Powodzenia

i wątek o tym :
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=2593
    Ostatnio edytowane przez malysan ; 27-04-2009 o 13:07 Powód: żeby off topa nie było

Domyślnie

cześć wszystkim.
    Widzę że problemy Err i Chr chyba zniknęły, otóż NIE!
    Swoje D90 kupiłem z początkiem marca, do wczoraj było OK, a więc.
    Miałem wczoraj wesele zrobiłem może 50 fotek na błogosławieństwu i ....po chwili szok Err, wyjęcie baterii pomogło, nie będę się rozpisywał w których momentach Err się pojawiał ale w sumie po całym weselu i zrobieniu około 1100 fotek błąd Err wyskoczył mi ponad 20 razy w różnych odstępach czasu, na koniec dodam że pojawił mi się również pod koniec razem z Err błąd CHR i to chyba tyle, stres nerwy i wielki zawód, Nikon dał ciała z D90. Zasuwam do MM po inną kartę może coś pomoże, oby.

Ps.
    Styki przeczyściłem, błąd występował z T17-55.
    Jeszcze taka mała ciekawostka, aparat kartą SanDisk 8 GB SDHC co chwile jakby się meldował do karty, chodzi o to że co jakieś kilka sekund , dioda zapisu zapala się na chwilkę i tak cały czas w kółko, natomiast do zwykłej SD Kingstona taki efekt nie występuje. Możecie to sprawdzić u siebie?
    Ostatnio edytowane przez Pawełfoto ; 16-05-2009 o 11:22
    D7200---S17-50 F2.8---T70-300 F4-5.6 VC USD---Nikkor 85 F/1.8 D---Samyang Fisheye 8mm--metz 52AF-1---metz 48AF

Blasius.G
    Gość

Domyślnie

Kurcze. Co jest z tymi awariami? Mam go od miesiaca premiery w Polsce - wrzesnia 2008- i zadnych problemow. Uzywam z trzema obiektywami w tym 18-105. Karta tradycyjna san disk ex III 4giga plus karta toshiba sdhc czarna tez 4giga. Raz tylko obiektyw zaszwankowal w trudnych warunkach (0 stopni plus duza wilgoc) - trzykrotnie pod rzad nie mogl zlapac ostrosci ale potem juz bylo dobrze. Sam aparat zadnych errorow nigdy nie wyswietlil. Boje sie zeby kiedy w koncu nie pojawil sie jaki blad bo serwis w stolicy ma monopol jako jedyny i nie musi sie przejmowac klientami, ktorzy po awarii raczej nie zmienia aparatu na produkt konkurencji, na znak protestu.

Domyślnie

Mam aparat od jakichś 3 tygodni i już spotkałem się z F--

Narazie zamocowałem szkło raz jeszcze, oby pomogło.

Domyślnie

mojego D90 mam od połowy grudnia (i zaliczył od tego czasu 24 tys klapnięć)

używam go z kilkoma obiektywami, gripem z dwoma oryginalnymi bateriami nikona oraz 3 kartami SanDiska (SDHC Ultra II 8 GB, SDHC Extreme III 4 GB, SD Extreme III 2 GB) przez pół roku nie miałem żadnych problemów aż tu nagle dwa tygodnie temu zaczęły się pojawiać duże problemy.

Najpierw było tak, że po wykonaniu w którymś tam dniu ponad 400 fotek, po naciśnięciu na spust migawki ... lustro się unosiło i aparat wtedy się zawieszał ... na wyświetlaczu pojawiał się błąd "err"... wtedy wystarczyło wyłączyć i ponownie włączyć aparat oraz nacisnąć spust migawki celem jej odblokowania

dwa-trzy dni później problem zaczął narastać i takie "zwisy" występowały po kilkanaście razy dziennie i z każdym "zwisem" coraz ciężej było odblokować migawkę i lustro (które zaczęło się blokować). Na górnym wyświetlaczu D90-tki albo widniał błąd "err" albo kompletnie nic się nie wyświetlało. Wtedy musiałem wyciągać baterie i ponownie wkładać - to najczęściej pomagało.
    Dzisiaj pojechałem na mecz ... aparat działał poprawnie ... ale tylko przez 12 pierwszych fotek po czym "zdechł" (z lustrem zablokowanym w połowie).
    nie pomagały żadne zmiany kart, wymiany baterii, odłączenie gripa i "normalne" zamontowanie baterii... przez 30 minut aparat był totalnie martwy po czym nagle ożył wykonał jedną fotkę ale bardzo nieostrą bo nie zadziałał AF ... po czym znowu "zdechł" na parę godzin.
    Jak ożywał to na wyświetlaczu z dwa razy pojawił się komunikat "err" ... a gdy się totalnie zwieszał to na wyświetlaczu nie było kompletnie nic (nawet dostępnej ilości fotek na karcie).
    Raz gdy ożył to zdążyłem wykonać reset wszystkich ustawień aparatu ... po czym udało mi się wykonać dwie fotki a przy trzeciej "zdechł" na dobre.

Jakoś nie wierzę w błąd karty bo przecież mam trzy różne karty SanDiska z którymi to D90 bardzo dobrze pracowało przez pół roku
    z początku obstawiałem, że może któryś akumulator padł ... ale oba (w sumie kilkumiesięczne oryginały) są sprawne i naładowane ...

i teraz to już nie wiem ... co robić ...
    przedemną wakacje a jak wyślę aparat do serwisu to pewnie z co najmniej miesiąc go przytrzymają...

czy ktoś miał już dokładnie takie objawy?
    czy wysyłaliście z takimi objawami do serwisu? i jak długo trwała naprawa?
    NinoVeron |==========[> | IG | Flickr | BLOG | MM | FB
    "na co sprzętu qpa gdy fotograf d..."

Strona 25 z 47 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów