Close

Strona 15 z 47 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 469
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Jastrzębie Zdrój

Domyślnie

Witam. To mój pierwszy post i żałuje że go pisze akurat w tym temacie :/
    D90ke mam od miesiaca, obiektyw kitowy 18-105, karta SD Ultra II. Problem z "ERR" i "F--" pojawił mi sie juz na następny dzien po zakupie. Zawiesza sie wtedy jak "mu" sie spodoba. Chciałem oddać go na gwarancje do MM gdzie był kupiony ale widze że póki co w odpowiedzi dostane że z aparatem jest wsio "ok".
    Pozdrawiam

Domyślnie

ja za 2 dni będę jechał do Warszawy zrobić mapowanie matrycy w mojej D90tce i przy okazji dowiedzieć się o co chodzi z tymi errorami. Zarówno F-- jak i Error CHA nie powinny występować w nowych aparatach. Jak będę wiedział coś więcej to napisze.

Domyślnie

Witam
    Miałem poprzednio te problemy z F-- i CHR (dosyć często). Podesłałem aparat do serwisu . odesłali aparat i napisali ze jest z aparatem wszystko ok i że problem stanowi karta. Karta została wymieniona na nową. Aparat zabrałem na 3 dni do Zakopanego. Temperatury ujemne (do - 5 stopni). Często przenoszony do i z pomieszczeń (z ciepłego do zimnego i na odwrót). 0 problemów. Podejrzewam iż w moim przypadku była to karta (sandisk extreme III 20 Mbit/sec 4 Gb kupiona w zestawie z czytnikiem).

Pozdrawiam
    malysan

Domyślnie

CHA czy CHR czy to jedno i to samo?? ;>

Domyślnie

Miało być CHA - sorry literówka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malysan Zobacz posta
    Witam
    Miałem poprzednio te problemy z F-- i CHR (dosyć często). Podesłałem aparat do serwisu . odesłali aparat i napisali ze jest z aparatem wszystko ok i że problem stanowi karta. Karta została wymieniona na nową. Aparat zabrałem na 3 dni do Zakopanego. Temperatury ujemne (do - 5 stopni). Często przenoszony do i z pomieszczeń (z ciepłego do zimnego i na odwrót). 0 problemów. Podejrzewam iż w moim przypadku była to karta (sandisk extreme III 20 Mbit/sec 4 Gb kupiona w zestawie z czytnikiem).

To jaką masz teraz, skoro tamta była zła?
    Piotr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malysan Zobacz posta
    Miałem poprzednio te problemy z F-- i CHR (dosyć często). Podesłałem aparat do serwisu . odesłali aparat i napisali ze jest z aparatem wszystko ok i że problem stanowi karta. Karta została wymieniona na nową....
    ... 0 problemów. Podejrzewam iż w moim przypadku była to karta (sandisk extreme III 20 Mbit/sec 4 Gb kupiona w zestawie z czytnikiem).
    To jakaś paranoja. Co może mieć karta wspólnego z błędem F-- ? Jakie karty stosować ? Skoro zalecane przez Nikon'a powodują błędy. Jak wybrać odpowiednią ? Wypożyczyć/kupić kilka, po testować, a nóż któraś będzie działać prawidłowo i oddać/wyrzucić pozostałe ?
    Tak sobie myślę, że uwalony jest soft aparatu. Gdzieś następuje błąd w komunikacji procesora z innymi podzespołami.
    D90//N35//N18-200//SB-600//MB-D80

Domyślnie

Nie mam pojęcia czy soft jest uwalony, ale jak już wiemy reklamacja na obecną chwilę nic nie daje. Zapewne za rok jak wielu ludziom skończy się gwarancja to okaże się że coś było nie tak. F-- jest związany na pewno z mocowaniem obiektywu do aparatu. ERR CHA...........z kartą?? ja przeczyściłem styki obiektywu, aparatu i karty spirytusem i na razie wszystko śmiga OK. Ale z drugiej strony nie robię też dużo zdjęć. Niech Nikon wyda już najlepiej nowy soft to zobaczymy.

Domyślnie

I jeszcze raz wrzucam tą fotkę dla tych którzy nie czytali całego tematu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pietern Zobacz posta
    To jaką masz teraz, skoro tamta była zła?
    Piotr
    Teraz mam identyczną jak poprzednio : sandisk extreme III 20 Mbit/sec 4 Gb
    i tez z zestawu z czytnikiem. W FJ wymienili mi zestaw (karta + czytnik) na zestaw.

co do softu miałem wersję 1 (dokładnie numeru nie pamiętam a aparatu nie mam pod ręką) i dalej mam taki sam (sprawdziłem po przyjściu aparatu z serwisu)

malysan

Strona 15 z 47 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów