Close

Strona 26 z 47 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 469

Domyślnie

Cześć ponownie.
    Jestem już po drugim weselu, tak jak napisałem wcześniej pobiegłem do MM po dwie nowe karty, kupiłem Toshibe 8GB Premium klas 4 i San Diska 4GB UltraII klas 4. Po piątkowych przeżyciach z 20-kilkoma Err, miałem nadzieje że te nowe karty rozwiążą problem, dodam że przeczyściłem wszystkie styki obiektywu, puszki i kart, zrobiłem jeszcze reset body, podpięty grip, dwie baterie.
    Spostrzeżenia po weselu i zrobieniu około 1300 fotek:
    Aparat pierwszy błąd pokazał po 600 fotkach na karcie Toshiba, w odróżnieniu do poprzednich błędów wystarczyło tylko zrobić OFF/ON bez wyjmowania baterii, błąd Err pojawił się na tej karcie 3x, naprawa to OFF/ON.
    Na karcie SanDisk błąd pojawił się również 3x i tak samo OFF/ON naprawia problem.
    Wnioski są takie że jest lepiej na poprzedniej karcie SanDiska był koszmar, tylko wyjęcie baterii naprawiało problem, czy jest to wina kart? czy po prostu puszka się dociera tego już nie wiem, może na następnej imprezie będzie super, a może pucha padnie całkiem? Wątpię aby był to problem kart, czy obiektywów, wina leży po stronie puszki i tyle.
    Prędzej czy później pewnie każdy tego doświadczy, obym się mylił.
    D7200---S17-50 F2.8---T70-300 F4-5.6 VC USD---Nikkor 85 F/1.8 D---Samyang Fisheye 8mm--metz 52AF-1---metz 48AF

Domyślnie

kurde, a chciałem kupować w tym miesiącu D90... mocno sie w tym momencie zastanawiam...
    znajomy kupił w styczniu D90 i ciągle go zachwalał, aż w końcu zaczęły mu się pojawiać errory, o których tyle się tutaj naczytałem... o_O
    karty nie zmieniał, wciąż ta sama Ultra II 4GB... posiada obiektyw 18-105VR

moim zdaniem to nie wina karty, wielu się ze mną zgodzi... pytanie tylko gdzie pojawia się problem i co jest dokładnie przyczyną - jest to skomplikowane urządzenie elektroniczne i powodów może być mnóstwo - może zawodzi jakiś chiński element zastosowany na jednej z płytek? może sposób montażu dla każdego modelu jest specyficzny (mam na myśli, kazdy model jest inny, coś jak samochody Tata xD) ?
    D850 | D700 | Z6 III | Z5 II | Zfc | N20/1,8G ED | N35/1,8G ED | N28-300VR | N70-200/2,8E FL VR | N200-500/5,6E VR | N400/2,8E FL VR | N600/4E FL VR | TC x1,4 III | TCx2,0 III | Z12-28 PZ VR | Z16-50 VR | Z17-28 | Z24/1,7 | Z28/2,8 | Z40/2 | Z24-200VR | Z105/2,8VR | Z180-600VR | FTZ II | SB-300 | SB-700 | SB-910 | 4 nogi Manfrotto + 498RC4

Domyślnie

Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji jak przedstawiona przez pozostałych użytkowników!! Mam d50, jestem drugim właścicielem i przez prawie 1,5 roku nie miałem najmniejszego problemu. Żadnych zawieszeń itp a zrobiłem około 17 tyś. zdjęć w najróżniejszych warunkach. Na mrozie , przy sporej wilgotności, tylko nie na deszczu. Jutro odbieram swoje nowe body czyli d90- kę i MAM wielką nadzieję że będzie się na niej pracować jak na starym poczciwym d50. Jak dojdzie do zawieszeń i błędów to krótka piłka! Dzwonie do serwisu, informuję co się dzieję i nie wyobrażam sobie że Pan czy Pani powie mi, że problem nie istnieje, lub wymyśli coś innego na poziomie pięciolatka. Zasady są proste:

1. To nie jest sprzęt za 20zł tylko aktualnie ponad 3 tyś- z racji tego oczekuje iż będzie działał jak należy
    2. Instukcja- Err- USZKODZENIE APARATU
    -F- brak obiektywu
    CHA- błąd karty
    Jeżeli będzie się wyświetlał Err- od razu żądam NAPRAWY aparatu, jeżeli po naprawie dalej występuje omawiany problem żądam wymiany body, kolejne błędy- zwrot pieniędzy.
    Analogicznie z błędem F- tylko tu mogą się doczepiać do obiektywu, bo będę używał sigmy, ale nikorra też mam.
    Karty- Kupię dedykowaną, jeżeli będą błędy to co wcześniej!

TO NIE JEST SPRZĘT ZA NAWET 400 ZŁ Z TARGU!

Jeżeli to jest jakaś wada techniczna to nikon doskonale zdaje sobie sprawę z tego "faktu" i nigdy się do tego nie przyzna!!! Ile aparatów musieli by wymienić?? W ilu krajach?? Ile kasy by stracili? Taką sytuację trzeba nagłośnić!! W MEDIACH! Zorganizować jakąś listę, zebrać podpisy i wysłaś do Nikona! Tle, że tych podpisów nie wystarczy sto, ale znacznie więcej. I tu zaczynają się schody! Po ankiecie widać ilu jest użytkowników z opisanymi powyżej problemami! Tak pozostaje tylko indywidualna walka z N i tyle na temat! Pozdrawiam wszystkich!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darmesz Zobacz posta
    Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji jak przedstawiona przez pozostałych użytkowników!! Mam d50, jestem drugim właścicielem i przez prawie 1,5 roku nie miałem najmniejszego problemu. Żadnych zawieszeń itp a zrobiłem około 17 tyś. zdjęć w najróżniejszych warunkach. Na mrozie , przy sporej wilgotności, tylko nie na deszczu. Jutro odbieram swoje nowe body czyli d90- kę i MAM wielką nadzieję że będzie się na niej pracować jak na starym poczciwym d50. Jak dojdzie do zawieszeń i błędów to krótka piłka! Dzwonie do serwisu, informuję co się dzieję i nie wyobrażam sobie że Pan czy Pani powie mi, że problem nie istnieje, lub wymyśli coś innego na poziomie pięciolatka. Zasady są proste:

1. To nie jest sprzęt za 20zł tylko aktualnie ponad 3 tyś- z racji tego oczekuje iż będzie działał jak należy
    -F- brak obiektywu
    CHA- błąd karty
    Jeżeli będzie się wyświetlał Err- od razu żądam NAPRAWY aparatu, jeżeli po naprawie dalej występuje omawiany problem żądam wymiany body, kolejne błędy- zwrot pieniędzy.
    Analogicznie z błędem F- tylko tu mogą się doczepiać do obiektywu, bo będę używał sigmy, ale nikorra też mam.

Jeżeli to jest jakaś wada techniczna to nikon doskonale zdaje sobie sprawę z tego "faktu" i nigdy się do tego nie przyzna!!! Ile aparatów musieli by wymienić?? W ilu krajach?? Ile kasy by stracili? Taką sytuację trzeba nagłośnić!! W MEDIACH! Zorganizować jakąś listę, zebrać podpisy i wysłaś do Nikona! Tle, że tych podpisów nie wystarczy sto, ale znacznie więcej. I tu zaczynają się schody! Po ankiecie widać ilu jest użytkowników z opisanymi powyżej problemami! Tak pozostaje tylko indywidualna walka z N i tyle na temat! Pozdrawiam wszystkich!
    D50 to świetna puszka była, zrobiłem około 30tyś klapnięć i nigdy żadnej usterki, zero problemów.
    Podobnie jest z D80 też bardzo dobre body, natomiast od premiery D90 nawet żadnej aktualizacji firmware nie było, pewnie Nikon dobrze wie że nie jest to problem software tylko hardware, a to są koszty których nie chcieli by ponieść, choć z drugiej strony tak duża firma powinna dbać o swój wizerunek, może problem jest na tyle mały że nie warto.
    D7200---S17-50 F2.8---T70-300 F4-5.6 VC USD---Nikkor 85 F/1.8 D---Samyang Fisheye 8mm--metz 52AF-1---metz 48AF

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawełfoto Zobacz posta
    ...może problem jest na tyle mały że nie warto.
    Oj, mały to raczej nie jest!
    Czytuję forum regularnie i nie spotkałem tylu narzekań na żaden inny model! Nie ukrywam, że jestem tym faktem trochę zaniepokojony. Do terminowości napraw na Podstępu, dołączyły te problemy z D90. Pozwoliłem sobie nawet zrobić dwie ankiety, żeby zobaczyć jak to jest z innymi modelami. Ankiety zostały niestety przyjęte chłodno i bardzo krytycznie. Cóż... człowiek chce dobrze, a wychodzi jak zawsze.
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

-F- brak obiektywu
    CHA- błąd karty

ja 2,5 roku miałem D50, przejechałem z nim troszkę świata, robiłem zdjęcia w półtora metrowym śniegu (w tatrach), na egipskiej pustynii, podczas 2 godzinnych meczy w potężnych ulewach (na stadionach bez dachu) ... Ta puszka (mimo braku uszczelnień) była dla mnie magiczna i wspaniała.

Problem jest taki, że teraz mam D90 (a dokładniej to jego zwłoki)

a serwis Nikona jest taki jaki jest (podobno serwisy canona i sonego nie są wcale lepsze) ...
    maja w d.... prawa i obowiązki konsumenta / klienta

ja się nie obawiam o to "czy" mi naprawią aparat - bo to jest ich obowiązkiem!!!
    największym problemem jest to, że jest piękna pogoda, za moment zaczną się wakacje ... a serwis nikona podobno rzadko naprawia sprzęt krócej niż m-c!!!

mam w najbliższym czasie kilka ciekawych meczy z których powinienem przygotować fotorelacje,
    11 mam czerwca jechać na zlot nikona w Karkonoszach ale jak ja tam pojadę jeśli Nikon mi nie naprawi aparatu??? (a to ledwie 3 tygodnie).

chyba trzeba zbierać na jeszcze droższą puszkę albo trzeba pomyśleć o zmianie systemu
    NinoVeron |==========[> | IG | Flickr | BLOG | MM | FB
    "na co sprzętu qpa gdy fotograf d..."

Domyślnie

Wlasnie czytalem ten watek wczesniej i cos mi sie zdawalo ze to moze byc wina karty.....mysle ze problemem nie jest model (ultraII czy ExtremeIII czy jaka tam chcecie) tylko to ze podrobione karty czesto powoduja klopoty.
    Choc mam Sandiska z pewnego zrodla ktory tez wariuje (na szczescie prezent i to nie chciany)
    Tanie karty z marketow i z bazarow moga takie numery robic! Proponuje Ci sprawdzic inna karte, najlepiej z pewnego zrodla albo od kogos kto nie ma klopotow! Mysle ze w przypadku SD to nie problem
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartos Zobacz posta

a serwis Nikona jest taki jaki jest (podobno serwisy canona i sonego nie są wcale lepsze) ...
    maja w d.... prawa i obowiązki konsumenta / klienta

ja się nie obawiam o to "czy" mi naprawią aparat - bo to jest ich obowiązkiem!!!
    największym problemem jest to, że jest piękna pogoda, za moment zaczną się wakacje ... a serwis nikona podobno rzadko naprawia sprzęt krócej niż m-c!!!

chyba trzeba zbierać na jeszcze droższą puszkę albo trzeba pomyśleć o zmianie systemu
    Serwis Sonego tez trzyma ile wlezie....
    Jesli bardzo chcesz to zmien system, jednak uwazam ze miales pecha i trafiles na trefny sprzet i tyle, to sie zdaza...

Domyślnie

Był już problem z D70 tzw. BGLOD Blinking Green Light of Death syndrom i Nikon naprawia to za darmo nawet po gwarancji.
    Konkurencja też ma problemy. Właśnie Canon przyznał się że w 1D/1Ds Mark III olej ścieka na matrycę
    http://www.dpreview.com/news/0905/09...1dsmarkiii.asp

oraz inny problem
    http://www.dpreview.com/news/0904/09...enoticeg10.asp
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

A co piszą o awaryjności D90 na obcojęzycznych forach? Jak ktoś zna dobrze język angielski niech tam spojrzy i zda relację.

Strona 26 z 47 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów