Close

Strona 15 z 26 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 255

Wątek: Pierwsza firma

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarviN Zobacz posta
    Jeszcze mam dwa pytanka. To może pierwsze do kolegi ADAS - czy składając wniosek, trzeba od razu załączyć biznesplan? I drugie pytanko: nie doczytałem jeszcze do końca odnośnie szczegółów zasad ogólnych, VAT, ryczałtu etc. Co najlepiej lub najbezpieczniej wybrać do prowadzenia działalności o profilu usługi fotograficzne, fotografia ślubna?
    Ja po dwóch dniach szkolenia wiem, że wynajmę księgowego.
    Co do terminu otwarcia dzialalności to jest tak:
    1 szkolenie wstępne
    2. projekt (BP)
    3. konkurs
    4. decyzja
    5. działalność
    6. dotajca
    7. szkolenie specjalistyczne
    8. doradztwo
    9. rozliczenie
    10. Rok prowadzenia działalności (możliwe kontrole)

Pamietaj, że każdy podmiot ma inny pomysł i inną drogę do dotacji.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Jednak księgowość zbyt skomplikowana? Ile orientacyjnie mogą miesięcznie wynosić usługi księgowe?
    A Ty, ADAS, masz już gotowy BP?

Domyślnie

Zależy do wilkości firmy.
    Może to takie strachy na lachy ale jakoś boję się że zapomne o jakimś 7 każdego miesiąca lub pietnastym kwartału.
    Ma to zaletę jeszcze jedną. jak kontrola przychodzi to zaczyna tam, a oni (księgowi) o tym wiedzą i są do tego przygotowani.
    Nie nie mam jeszcz BP
    Na szkoleniu bedzie jak to napisać. Oczywiście będzie indywidualna konsultacja ze specjalistą by nanieść poprawki.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

No to super, że BP jest na szkoleniu. Szczerze przyznam, że póki co mam nikłą wiedzę na temat zakładania firmy i właśnie zacząłem się intensywnie szkolić we własnym zakresie. Pozdrawiam i życzę oby Ci się udało, ADAS Choć narazie przed Tobą chyba jeszcze sporo godzin szkolenia...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roli Zobacz posta
    artykuł z 17.04.2007

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roli Zobacz posta
    Przecież to przestarzały tekst. Działanie 2.5 było w starym okresie programowania, obecnie dotacji udziela się w ramach działania 6.2 PO KL. Wiem co piszę, bo zajmuję się tym od 2003 roku.
    Wprowadzasz tylko zamieszanie takimi linkami.

Domyślnie

Wybaczcie za grzebanie w historii i wykopanie tego, zakurzonego już lekko tematu, ale nie chciałem robić nowego a moje pytania związane są z tym co tutaj wcześniej pisano. Chciałbym założyć własną firmę, której profil ukierunkowałbym w taki sposób abym mógł przeznaczyć uzyskane środki na nowy sprzęt foto i komputer (czyli coś zw. z projektowaniem graficznym i zawodem fotografa).

Pytanie do Was: jest tu ktoś kto uzyskał lub ubiega się o przyznanie środków na mocy Działania 6.2 PO KL w woj. wielkopolskim?

Jak to jest? EFS przydziela te środki wybranym instytucjom, które później nimi dysponują według własnego uznania, tak? Czyli np. w woj. wielkopolskim poszczególne instytucje mogą mieć różne priorytety przydziału dotacji i jeśli nie uda się ich uzyskać w jednym miejscu można szukać szczęścia w drugim?

Czy bycie zatrudnionym mocno obniża szanse na uzyskanie środków?

Czy obecność na szkoleniach teoretycznych jest obowiązkowa?

Będę wdzięczny za wszelkie informacje. Niniejszy wątek kiedyś już cały przeczytałem ale nie wykluczam, że mogłem przeoczyć odpowiedź na któreś z moich powyższych pytań jeśli takowa już padła.
    Nikon D80 + Nikkor 50 mm/1,8 + marzenia o kolejnych szkiełkach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vespalock Zobacz posta

Pytanie do Was: jest tu ktoś kto uzyskał lub ubiega się o przyznanie środków na mocy Działania 6.2 PO KL w woj. wielkopolskim?

Jak to jest? EFS przydziela te środki wybranym instytucjom, które później nimi dysponują według własnego uznania, tak? Czyli np. w woj. wielkopolskim poszczególne instytucje mogą mieć różne priorytety przydziału dotacji i jeśli nie uda się ich uzyskać w jednym miejscu można szukać szczęścia w drugim?
    pomimo ze nie jestem z woj. wielkopolskiego ale postaram sie odpowiedziec na pytania.

EFS jest tak zwanym liderem projektu. pod niego podlegaja osrodki zajmujace się projektem 6.2 w swoich rejonach. Priorytety przyznania dotacji sa wszedzie takie same i sa jasno okreslone lacznie z kartami oceny formalnej i merytorycznej. Wszelkie wnioski ocenia wyznaczona komisja, dla ktorej te dwie karty sa podstawa oceny.

Czy bycie zatrudnionym mocno obniża szanse na uzyskanie środków?
    w moim przypadku nie obnizylo to szans

Czy obecność na szkoleniach teoretycznych jest obowiązkowa?
    mozna opuscic jeden dzien szkolenia

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź. A co z tym:

jeśli nie uda się ich uzyskać w jednym miejscu można szukać szczęścia w drugim
    ? Można tak? I czy skoro nie ma żadnej instytucji przyznającej środki w moim mieście to mogę wybrać dowolną w innym mieście?
    Nikon D80 + Nikkor 50 mm/1,8 + marzenia o kolejnych szkiełkach

Strona 15 z 26 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów