Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: D200 - problem

Domyślnie D200 - problem

Jestem posiadaczem Nikona D200 od kwietnia 2008 roku. W styczniu oddałem aparat do czyszczenia matrycy – widziałem ewidentny brud na matrycy (przekładanie obiektywów itd.) Po jednym dniu w serwisie zadzwoniono do mnie z wiadomością – „nie można wyczyścić matrycy – w aparacie jest usterka sterowania przysłony”. Jako, że aparat nosi na sobie ślady upadku z lipca odrzucono mi gwarancję i wykonano naprawę za około 700zł. Aparat był ponad dwa miesiące w serwisie. Już nie wspomnę o tym, że w końcu czyszczenia matrycy nie zrobili, ale to szczegół, nie w tym rzecz.
    Gdy oddawałem aparat do czyszczenia robiłem zdjęcia próbne skierowane na białą ścianę różnymi obiektywami, tak, aby sprawdzić, czy to na pewno brud na matrycy czy na obiektywach. Aparat był sprawny, co można zobaczyć na owych zdjęciach.
    Oddano mi aparat, który wydaje mi się być niesprawnym. Wykonano naprawę, za którą zapłaciłem, ale jest coś ewidentnie zepsutego, skoro zdjęcia w jasny dzień należy robić z około 1 sekundy. Do tego mam dodatkowe dwa problemy:
    1. Aparat w stanie spoczynku i widok przez wizjer prezentuje przyciemniony (jakby brudny) obraz, a po przekręceniu pstryczka w tryb ON znikał zawsze ten niby brud/przyciemnienie i już był y tylko siatki AF itd.
    2. Raz jak robie zdjęcia, to widać przez wizjer owy przyciemniony obraz (taki jak przed oddaniem do serwisu widziałem w trybie OFF, a nie w trybie ON) a raz go nie widać – jest to tak jakby było opuszczone lustro (M UP) a zdjęcia przecież robię w trybie S.

Bardzo proszę o pomoc, bo jestem w klasie maturalnej, nie mam zbyt dużo czasu ani nie miałem, aby dobrze zapoznać się z aparatem. Być może jest to kwestia ustawień, które powłączali w serwisie podczas naprawy, ale martwię się tym stanem rzeczy, dlatego proszę kogoś znającego się na rzeczy.

Pozdrawiam – Artur

Ów post wysłałem już do kilku osób, które przedstawiły mi swoją opinię, ale proszę także resztę posiadaczy D200 i znawców tematu o zabranie głosu - bardzo by mi to pomogło w działaniu.

Z góry dziękuję
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 01-04-2009 o 09:18 Powód: ORTO. ("bród", "owy")

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Reasumując:
    - aparat za 2000zł oddałeś do serwisu sprawny ale ze śladami upadku
    - oddałeś do czyszczenia matrycy
    - matrycy nie wyczyścili
    - kazali zapłacić 700zł
    - oddali zepsuty

IMO to jakiś horror... wierzyć się nie chce...
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Ja bym walczył z serwisem. Na to co naprawili dają 6 miesięcy gwarancji.

Domyślnie

Tak tak - dziś dzwoniłem i mam pół roku na reklamację, mimo tego nie uśmiecha mi się skakać non stop do serwisu i z powrotem bo przez ostatnie dwa miesiące kilka razy odwiedziłem owe miejsce... ;/ o kilka razy za duzo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARtS Zobacz posta
    Tak tak - dziś dzwoniłem i mam pół roku na reklamację, mimo tego nie uśmiecha mi się skakać non stop do serwisu i z powrotem bo przez ostatnie dwa miesiące kilka razy odwiedziłem owe miejsce... ;/ o kilka razy za duzo
    ale chyba nie masz innego wyjścia. Masz uszkodzony aparat, który tylko serwis może naprawić. Na co zresztą masz gwarancję.

Domyślnie

Rzeczywiście mam gwarancję na naprawę, a gwarancja na aparat została odrzucona, chociaż do dziś nie przysłano mi listownie, ani elektronicznie (dwukrotnie prosiłem o wysłanie na mail - jest tego dowód, ponieważ w moim panelu statusu naprawy pracownik zapisał sobie nawet maila, którego mu podawałem w tym celu) jednak nie ujrzałem powodu odrzucenia gwarancji - złamanie praw konsumenta?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARtS Zobacz posta
    Rzeczywiście mam gwarancję na naprawę, a gwarancja na aparat została odrzucona, chociaż do dziś nie przysłano mi listownie, ani elektronicznie (dwukrotnie prosiłem o wysłanie na mail - jest tego dowód, ponieważ w moim panelu statusu naprawy pracownik zapisał sobie nawet maila, którego mu podawałem w tym celu) jednak nie ujrzałem powodu odrzucenia gwarancji - złamanie praw konsumenta?
    najśmieszniejsze (chyba nie dla Ciebie) jest to, że dali Ci gwarancję na naprawę, której nie wykonali.

Warszawa 04-028
    Al. Stanów Zjednoczonych 53
    [email protected]

022 827-64-81
    wtorek - piątek
    9 - 15

to namiary na Federację Konsumentów. Zadzwoń do nich i opisz problem, co Ci szkodzi.

Domyślnie

Jeśli jest tak jak mówiłeś, to od razu wal do federacji konsumentów. Zamówiłeś czyszczenie matrycy i to powinni wykonać. Na informacje o tym, że aparat jest uszkodzony powinieneś odpowiedzieć a g.. was to obchodzi. To jakby przyjść do mechanika na wymianę oleju a on wymusi na nas naprawę reflektora bo rozbity. Wmanewrowali Ciebie w naprawę, na to wygląda.

Ten przyciemniony obraz wynika z jakiegoś problemu elektrycznego. Niech inni użytkownicy wyjmą baterie z cyfrówek i spojrzą przez wizjer... Ciemno, szaro i nieostro. Po prostu na matówkę jest nałożony ekranik LCD i bez prądu ciemnieje i robi się mętny.

Nie wiem dlaczego nie dali rady wyczyścić matrycy. Usterka sterowania przysłoną nie blokuje dostępu do matrycy...

Domyślnie

Tal czytam te posty i dziwi mnie jedna rzecz. Oddałeś aparat z wyraźnym zaznaczeniem celu: czyszczenie matrycy. Po czym dzwonią do Ciebie i informują o usterce sterowania przysłoną. Skoro wcześniej jej nie zauważyłeś to albo usterka ta była wyjątkowo mało uciążliwa, albo nie było jej wcale. Dlaczego więc zgodziłeś się na naprawę usterki, której istnienie jak wynika z Twojego postu było wątpliwe? Moim zdaniem sprawa ewidentnie kwalifikuje sie do federacji konsumentów.
    http://facebook.com/fotomagik
    D700 + N70-200/2.8 + N20/2.8 + N50/1.8 + N85/1.8 + N135/2.8 + S15/3.5 + SB900 i kilka innych pierdół

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remiksson Zobacz posta
    Dlaczego więc zgodziłeś się na naprawę usterki, której istnienie jak wynika z Twojego postu było wątpliwe?
    Żeby ją jeszcze naprawili... a tak, wydał czapkę pieniędzy i ma gwarancję na coś co zepsuli

Zastanawiam się, czy Twój D200 naprawiał szef Nikon Polska? Dlaczego nie zgłosisz co się stało do wyższego szarżą? Idziesz do jakiegoś szefa i już. Za takie coś, jeśli to prawda, serwisant ma przechlapane, a Ty dostajesz naprawione i sprawne D200. My wszyscy z tego korzystamy - patałachów i kombinatorów w serwisie Nikona chyba nie chcemy.

Ja rozumiem, że serwisantowi mógł wypaść młotek podczas naprawy i uszkodził migawkę czy co tam jeszcze. Ale wtedy, w porządnej firmie, idzie do swojego szefa, mówi co i jak, a następnie na koszt firmy, a nie serwisanta (sic!), naprawiają... że mucha nie siada... ryzyko zawodowe. Raz na kilka lat każdemu się zdarza i dobry szef, znający renomę serwisanta, tylko się uśmiechnie, a potem krążą anegdoty na imprezach integracyjnych - znam to z autopsji.
    Rozumiem, że tu były ślady upadku. Jednak fakt odpłatnego nienaprawienia, skłania mnie do podejrzeń iż to serwisant coś sknocił i teraz kombinuje.
    Nikon nie może sobie pozwolić na to, by wysyłany na gwarancji sprawny sprzęt w ten sposób traktować. To jest słowo przeciwko słowu. Sam pracuję w serwisie i wiem, że w takich przypadkach porządne firmy ustępują klientowi. Jeśli firmy nie stać na taki luksus, nie przyjmuje sprzętu bez odpowiedniego protokołu, że nie wspomnę o kurierze. I już. W Twoim przypadku, dostarczasz go osobiście i spisujecie protokół w którym jest napisane, że ma ryskę czy otarcie na obudowie ale jest w pełni sprawny!

Chciałbym wiedzieć jak to się zakończy, bo strach się bać...
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów