Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 53

Wątek: WuBeeee...

Domyślnie

Jacek_Z - ja też żyję muzyką Pink Floyd. WB pomiar - to WB Pre - pomiar temperatury na białej karcie. No faktycznie może niepotrzebnie na pierwszą i drugą lamelkę. Choć w każdym przypadku widać raczej niewielką różnicę w jasności niż w temperaturze. Interesuje mnie natomiast jak ustawić WB przy czasie naświetlania właściwym do prawidłowej ekspozycji i doświetleniu lampą, bo jak widać na zdjęciach, coś mi to nie wychodzi. Nie poróbowałem ustawiać WB w Kelvinach. Ze zdjęć bez lampy (tych na początku postu) widać, że 2500 K to za dużo, a mniej się nie da. Czyli używając lampy temperatura bądzie wyższa, to teoretycznie metodą prób i błędów powinno dać się ustawić w Kelvinach, spróbuję. Tylko dlaczego przy prawidłowych parametrach ekspozycji wyzwalana jest lampa - tego to już nie jestem w stanie ogarnąć umysłem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez okoterroru Zobacz posta
    dlaczego przy prawidłowych parametrach ekspozycji wyzwalana jest lampa - tego to już nie jestem w stanie ogarnąć umysłem.
    Jak to? Sama jest wyzwalana? W jakim trybie?
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Teraz jestem już bliski rozwiązania problemu WB. Wykonałem serię zdjęć z czasem naświetlania 1/200 s, z SB800 w trybie TTL BL dobierając balans bieli w Kelvinach:

Poniższa seria zdjęć wykonana w tych samych warunkach tylko z czasem naświetlania 1,6 s:

Moje wnioski są następujące:
    W pierwszej serii wybrałem zakres temperatur 5000-6700K, jak widać najlepsze z tych ustawień to 5900 K. To jakby więcej, niż wynosi temperatura barwowa SB 800. Ustawienie WB Auto dało zadowalający wynik, niemniej jednak jak na moje oko najlepiej spisało się znów ustawienie WB PRESET. Muszę to stwierdzić autorytatywnie, gdyż mój sprzęt jest skalibrowany do moich potrzeb i co najważniejsze, porównując zdjęcia patrzę bezpośrednio na fotografowaną scenę.

Sprawa ma się trochę inaczej w stosunku do drugiej serii zdjęć z użyciem czasu naświetlania 1,6 s.
    Tutaj wybrałem zakres temperatur 3300-3800 K, który najbardziej odpowiadał rzeczywistości. Jak widać zakres jest mniejszy, gdyż przy niższych temperaturach barwowych niewielki skok temperatury powoduje większe różnice w przesunięciu widma niż w wysokich temperaturach barwowych. No ale nie o tym mowa. Według mnie temperatura 3600 K najbardziej odpowiadała rzeczywistej scenie, automayczny balans bieli dał żółty zafarb w całym swoim zakresie. Natomiast najlepiej spisał się WB PRESET.

Kto uważnie czytał cały wątek, ten powie, że to co teraz napisałem kłóci się z tym, co pisałem na początku wątku. Tak jest istotnie. Otóż sprawa tyczy pomiaru balansu bieli i fotografowaniu z lampą błyskową. Na początku mierzyłem balans bieli na białej kartce wyłączając lampę błyskową, następnie robiłem zdjęcie z lampą. Wyniki były (jak można obejrzeć) tragiczne. W ostatnich seriach zdjęć mierzyłem balans bieli z włączoną lampą błyskową. Czyli aparat ustawiając WB brał pod uwagę światło zastane oraz błysk lampy, którą doświetlał sobie scenę, jak widać dało to najlepsze z możliwych rezultaty.

Domyślnie

Ekonet - body: ISO 100, f/5,6, ogniskowa 105 mm, czas naświetlania 1,6 s. Te warunki zapewniają prawidłową ekspozycję w moich warunkach oświetleniowych (drabinka na zero), robię zdjęcie i jest ok. Niemniej jednak miga wskaźnik lampy błyskowej, dlaczego? Wydłużam więc czas, drabinka pokazuje poważne prześwietlenie a wskaźnik lampy miga. To jest sytuacja gdy na sankach jest SB 800 lecz jest wyłączona. Teraz to samo, ale załączam lampę, drabinka na zero, strzał, błysk, drabinka na plus, strzał, błysk. Skąd ten błysk???

Domyślnie

Skąd ten błysk???
    Przecież własnoręcznie włączasz lampę. Przez to wysyłasz do systemu komunikat - "ma być błysk". No i jest.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

ekonet - no tego bym się spodziewał po manualnym ustawieniu lampy, a przecież w TTL puszka mierzy ile jest potrzebne światła do prawidłowej ekspozycji, no i jak jest go za mało to błyśnie z mocą zależną od potrzeb, ale jak jest wystarczająco światła albo nawet więcej niż wystarczająco to po jakiego błyska?

Domyślnie

Powtórzę - jeśli włączysz lampę - MUSI błysnąć. Przyjmij to za pewnik i tego się trzymaj.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

..
    W pierwszej serii wybrałem zakres temperatur 5000-6700K, jak widać najlepsze z tych ustawień to 5900 K.

Sprawa ma się trochę inaczej w stosunku do drugiej serii zdjęć z użyciem czasu naświetlania 1,6 s.
    Tutaj wybrałem zakres temperatur 3300-3800 K, który najbardziej odpowiadał rzeczywistości.

Kto uważnie czytał cały wątek, ten powie, że to co teraz napisałem kłóci się z tym, co pisałem na początku wątku. Tak jest istotnie. Otóż sprawa tyczy pomiaru balansu bieli i fotografowaniu z lampą błyskową. Na początku mierzyłem balans bieli na białej kartce wyłączając lampę błyskową, następnie robiłem zdjęcie z lampą. Wyniki były (jak można obejrzeć) tragiczne. W ostatnich seriach zdjęć mierzyłem balans bieli z włączoną lampą błyskową. Czyli aparat ustawiając WB brał pod uwagę światło zastane oraz błysk lampy, którą doświetlał sobie scenę, jak widać dało to najlepsze z możliwych rezultaty.
    Hm, odkryłeś amerykę, można powiedzieć. Ja ci dodam parę wniosków.
    Druga seria dla czasu 1,6s będzie dobra tylko dla czasu 1,6 s, dla innego czasu już nie, bo będa inne proporcje zastane/błysk. Takie testy nic nie dadzą. Sprawdziłeś sobie jedynie to, że przy różnych proporcjach światła zastanego do błyskowego trzeba ustawić inną temp barwową. Ale to chyba zawsze było wiadomo, to obowiązuje dla światła mieszanego, błysk nie jest tu wyjątkiem.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Oko, ja to widzę tak.
    PRE jest najlepszym znanym mi sposobem by uzyskać naturalny efekt kolorystyczny. Pomiaru dokonuję przy pomocy dekielka. Nie jest to profesjonalne podejście ale efekt mnie osobiście zadowala. Ponieważ interesuję się malarstwem i robię zdjęcia obrazom, ze statywu, to aby uzyskać rzeczywiste kolory, a zarazem uniknąć odblasków, nie używam lampy.
    Jeszcze co do lampy, to w Twoich testach błyskałeś na płaską powierzchnię i w zasadzie IMO nic ona nie wnosiła, tylko utrudniała. Zauważ, że lampę najczęściej kieruje się na sufit lub gdzieś w bok. Robi się to po to by dodać plastyki obiektom trójwymiarowym, by dodać dyskretne cienie, a takży by uniknąć błyszczących odbić. Część światła kieruje się karteczką na wprost, by rozproszyć zbyt ostre cienie.
    Zrób testy jakiemuś obiektowi trójwymiarowemu, to zobaczysz ile kombinacji dojdzie do analizy.

PS
    Podziwiam Twój zapał i upór. Tak trzymać!
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Jacek_Z - zdaję sobie sprawę, że Ameryki nie odkryłem, Ty te rzeczy wiesz, a ja dopiero poznaję. Nie mogę powiedzieć, żeby te testy nic mi nie dały, wiem teraz, żeby raczej omijać zdefiniowane w body ustawienia WB bo przynoszą raczej średnie rezultaty, uzyskałem odpowiedzi na kilka pytań, na kilka jeszcze nie uzyskałem.

SlaWasII - te zdjęcia były wyłącznie na potrzeby testu więc nie kombinowałem z ustawianiem lampy pod odpowiednim kątem, nie stosowałem softboxu bo nie miałem zamiaru uzyskać plastycznego obrazu z dyskretnymi cieniami ale opanować WB. Nawet gdybym umieścił w kadrze trójwymiarowy obiekt i odpowiednio go oświetlił, to nie miałoby to znaczenia.Cały zakres przesunąłby się może trochę w prawo albo w lewo.

Pytanie do moderatorów: Kto śmiał odjąć mi jeden punkt karny i dlaczego?

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów