Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 53

Wątek: WuBeeee...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SlaWasII Zobacz posta
    Jakby to było takie proste do zrozumienia i ustawienia "na oko", to profesjonaliści nie używaliby profesjonalnych szarych kart. Ja namiętnie używam PRE + biały dekielek.

Ja jestem właśnie przed zakupem dekielka, czy mógłbyś się podzielić doświadczeniami z używania tego patentu?
    Plusy, minusy, ograniczenia... Jeżeli masz do wyboru białą kartkę albo dekielek, to co wybierasz?
    Dotychczas używałem białej kartki, ale nie wszędzie ją zabiorę... A sporo zdjęć robię od razu w jotpegach.
    Będę wdzięczny.
    Piotr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez okoterroru Zobacz posta
    .. Więc nie uzyskasz bieli rozgrzewając ciało do ....
    to nieistotne do ilu je rozgrzejesz, bo balans bieli własnie reguluje proporcje między składowymi widma. Oczywiście może je regulować w takim zakresie na ile body pozwala, są ograniczenia.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Pietern - a co to za życie bez stresu, nieustanne napięcie mobilizuje organizm do działania.

Jacek_Z - Ja rozumiem, że balans bieli powoduje wyrównanie natężenia całego spektrum. Dla przykładu światło płomienia świecy o temp 1930 K będzie miało dominatę czerwoną, gdyż długości fali w czerwonym zarkesie dla tej temperatury mają największe natężenie. Ustawiając balans bieli w body na 1930 K dajemy mu informację, żeby promieniowanie o takiej temperaturze potraktowało jako światło białe. W wyniku tego manewru na zdjęciu otrzymamy zamiast czerwo-żółto-pomarańczowego płomienia świecy, płomień w kolorze białym z różnymi domieszkami. Dobrze kombinuję? Teraz nasuwa mi się kolejne pytanie: Zakres D80 to minimalnie 2500 K, więc jak body radzi sobie w takim przypadku, czy WB Preset schodzi poniżej tego zakresu i jak w takim przypadku prawidłowo oddać kolorystykę płomienia świecy, przecież nie chcę mieć go na zdjęciu białego, więc jakiego użyć WB - na oko, czy jest jakieś matematyczne rozwiązanie?

Jeśli skorzystamy z WB Preset ustawiając białą kartę w jedynym źródle światła - płomieniu świecy, to za wzorzec bieli wskazujemy aparatowi tą białą kartę. Co się wtedy dzieje? Aparat tak zbalansuje poszczególne składowe widma, że na zdjęciu uzyskamy białą kartkę i nienaturalnie wyblakły płomień świecy. A przecież nie o to chodziło, bo w rzeczywistości tak oświetlona kartka jest mocno żółta, więc jak uzyskać taki efekt pomijając metodę na oko?
    Ostatnio edytowane przez okoterroru ; 25-02-2009 o 13:57

Domyślnie

.. rozumiem, że balans bieli powoduje wyrównanie natężenia całego spektrum. Dla przykładu światło płomienia świecy o temp 1930 K będzie miało dominatę czerwoną, gdyż długości fali w czerwonym zarkesie dla tej temperatury mają największe natężenie. Ustawiając balans bieli w body na 1930 K dajemy mu informację, żeby promieniowanie o takiej temperaturze potraktowało jako światło białe. W wyniku tego manewru na zdjęciu otrzymamy zamiast czerwo-żółto-pomarańczowego płomienia świecy, płomień w kolorze białym z różnymi domieszkami. Dobrze kombinuję?
    tak
    ..Zakres D80 to minimalnie 2500 K, więc jak body radzi sobie w takim przypadku, czy WB Preset schodzi poniżej tego zakresu i jak w takim przypadku prawidłowo oddać kolorystykę płomienia świecy, przecież nie chcę mieć go na zdjęciu białego, więc jakiego użyć WB - na oko, czy jest jakieś matematyczne rozwiązanie?
    nie pamiętam jaki jest zakres w D80, ale uwaga - w trybie auto zakres jest inny niz najniższa predefiniowana wartość.
    Soft body umożliwia zejście do 2500 (załóżmy) - to istotne dla pracy w jpg. Zewnętrzne oprogramowanie do wywoływania RAW może być bardziej zaawansowane i z dobrym skutkiem pozwolic na korygowanie w nieco większym zakresie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacek_Z - no faktycznie sprawdziłem w CS4 i LR2 - zakres 2000 - 50000K, to powinno wystarczyć w większości przypadków dla RAW oczywiście. Tylko jeszcze nie kumam jak tu wybadać WB, jeżeli scena oświetlona jest światłem innym niż w przybliżeniu białe (przykład świeczki) Jaki znaleźć punkt odniesienia, bo w pomieszczeniu de facto nic nie będzie białe, wszystko będzie żółte.

Domyślnie

Sam przynieś coś białego lub szarego. Kolor światła i to że wszystko w tym świetle jest żółte cie "nie obchodzi", to właśnie WB ma odkorygować. Musisz mieć tylko wzorzec - cos szarego/białego.

Domyślnie

Jacek_Z - nie zrozumieliśmy się. Jak wstawię do tego oświetlenie białą kartkę i zmierzę na niej WB, to aparat uzna ją za białą, mimo, że jest oświetlona na żółto i na zdjęciu wyjdzie biała. A przecież nie chcę, żeby wyszła na zdjęciu biała, gdyż w rzeczywistości w tym oświetleniu wygląda na żółtą.

Domyślnie

no to ustaw w K na 5500 i masz wtedy takie światło jakie jest "naprawdę".
    A najlepiej - RAW, bo może się okazać, że jednak będziesz wolał np 4500 K.
    Ustawianie WB światła mieszanego to rzecz absolutnie subiektywna. Nie ma "prawidłowego" WB w takim przypadku.

Domyślnie

No to doszliśmy do sedna sprawy - w nietypowych warunkach oświetleniowych RAW jest najlepszym wyjściem.

Domyślnie

Hm, a o tym to wszędzie chyba piszą.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów