Close

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 53 z 53

Wątek: WuBeeee...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Funghi Zobacz posta
    .. Może biel bieli nie równa?
    oczywiście, że nierówna.
    U mnie bardziej sprawdza się ustawianie na szarym, ale szary szaremu też nierówny ...
    Cytat Zamieszczone przez Funghi Zobacz posta
    A czy pomiar pre działa z dokładnością do jednego stopnia Kelvina i czy pomierzona wartość jest zapisana w exifie?
    body nie mierzy wcale kelvinów, nie wiem jak jest to dokładne co do K
    Skoro nie mierzy K to nie wpisuje do exifa.
    Nie potrzeba wiedzieć ile to K by dobrze oddac "biel". Po prostu musi być spełniony warunek R=B=G.
    Było już o tym, pierw czytaj potem pytaj.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacek_Z - sprostuję delikatnie - R, G i B musi mieć wartość 255 aby uzyskać czystą biel. tak samo jak musi mieć po 128, żeby uzyskać średnią tzw 18% szarość. A z drugiej strony zastanawiam czym różni się pomiar na białym i na szarym. Zakładam, że mierząc na białym dostarczam informację do body, że ta kartka jest biała więc ma dla niej wyrównać kanały po 255 dla każdego, ale co się dzieje, jak wstawię szarą kartę, skądbody wie, że ma przypisać dla RGB po 128 a nie 255?

Domyślnie

a co za różnica. Nieistotne jaka wartośc, ważne ze dla każdego kanału równo. Bo to oznacza brak zafarbu.
    to może być R=G=B=185,185,185 albo i R=G=B=74,74,74. To nieistotne ile. Ważne, że równo.
    Wartości 0,0,0 jak i 255,255,255 są złe do ustawiania, najprawdopodobniej w ich okolicach body da komunikat no good. Na niedoświetlonej lekko bieli nie ma wcale po 255.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów