Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Wątek: WuBeeee...

Domyślnie WuBeeee...

Z góry zaznaczam, że jestem zwolennikim formatu RAW (NEF - D80). Postanowiłem jednak pokombinować z balansem bieli, gdyż w niektórych sytuacjach odpowiednio ustawiając puszkę można sobie zaoszczędzić czas w postprocesingu. I tak po uprzednim ustawieniu właściwej ekspozycji wykonałem kilkanaście zdjęć okładki płyty Pink Floyd na tle białej jak śnieg kartki, zmieniając jedynie za każdym razem ustawienia balansu bieli. Okładka była lekko pożółkła w stosunku do kartki. Pomijam opis ustawień aparatu, gdyż uważam to za moło istotne, jedynie zaznaczę, że wszelkie możliwe ustawienia retuszu ustawiłem na zero. Zdjęcia celowo lekko niedoświetliłem, aby nie przepalić białej katki - właściwego punktu odniesienia. Obiekt oświetlony był jedną energooszczędną żarówką sufitową o mocy 18 W i temperaturze emitowanego światła 2700 K (przynajmniej tak na niej pisało). Mój zamiar był prosty - uzyskać jak najwierniejsze odwzorowanie barwowe fotografowanego obiektu. I tak spośród kilkunastu zdjęć wybrałem trzy które najbardziej odpowiadały rzeczywistości, plus dla porównania jedno zdjęcie wykonane w trybie WB Auto.

Pierwsze zdjęcie wykonałem mierząc uprzednio WB na białej kartce (tej w tle) - według mnie jest to najlepsze zdjęcie. Drugie zdjęcie - WB 2500 K - jeszcze do przyjęcia, zmiana temperatury na wyższą dawała żółty zafarb, chciałoby się obniżyć temperaturę, niestety 2500 K to w D80 wartość graniczna. Trzecie zdjęcie wykonałem z ustawieniem WB światło żarowe z korekcją +3, niestety jest już widoczny żółty zafarb. Czwarte zdjęcie wykonałem w trybie Auto i jak widać ten tryb kompletnie w moich warunkach oświetleniowych nie sprawdził się.
    No ale do czego zmierzam: Gdzie bym oka nie przyłożył tam piszą "Rób w RAWIE na auto a balans skorygujesz w programie graficznym". Wydaje mi się, że nie jest to do końca prawdą, gdyż jak już dyskutowaliśmy na tym forum, wyciągając WB z drugiego końca skali można wprowadzić dość nieprzyjemny szum, a jak widać na moim przykładzie ustawienie WB Auto dość poważnie przekłamało temperaturę. Tak więc w warunkach polowych chyba lepiej używać zdefiniowanych ustawień, a w studio polecam Preset. W związku z tym mam pytanie: Zakładam, że predefiniowane ustawienia mają przypisane jakieś konkretne temperatury barwowe, ale jakie? Nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi. I drugie pytanie: Czy mierząc temperaturę barwową można potem gdzieś odczytać jej wartość (np. w EXIF zdjęcia). Jeszcze jedno na koniec: Jaki właściwy zakres mierzalnych temperatur barwowych ma Nikon D80? No bo skoro przy temp 2500 K zdjęcie jest lekko żółte i skala się już skończyła, a przy pomiarze wychodzi dobre bielutkie, czyli musi mierzyć poniżej 2500 K - ale ile poniżej?
    Jeżeli popełniłem gdzieś błędy merytyryczne to proszę mnie poprawić - jestem tylko amatorem.
    Zapraszam do dyskusji.

Domyślnie

Zmniejsz tą fotę to da się to czytać Predefiniowane temperatury barwowe są opisane w instrukcji Są tam odpowiedniki w kelwinach. A co do wyciągania WB z RAW to szumu nigdy nie miałem i nigdy nie musiałem mieszać więcej niż w obrębie 1000-1500K.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez okoterroru Zobacz posta
    ..Gdzie bym oka nie przyłożył tam piszą "Rób w RAWIE na auto a balans skorygujesz w programie graficznym". Wydaje mi się, że nie jest to do końca prawdą, gdyż jak już dyskutowaliśmy na tym forum, wyciągając WB z drugiego końca skali można wprowadzić dość nieprzyjemny szum, a jak widać na moim przykładzie ustawienie WB Auto dość poważnie przekłamało temperaturę.
    to jest dośc blisko, a nie poważnie. Poważnie to by było gdyby ci zaproponowało bydy coś koło 7 tys. Do drugiego końca skali baaardzo daleko. Nie martw się o to.

Zakładam, że predefiniowane ustawienia mają przypisane jakieś konkretne temperatury barwowe, ale jakie? Nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi.
    instrukcja body powinna to opisywać.

Czy mierząc temperaturę barwową można potem gdzieś odczytać jej wartość (np. w EXIF zdjęcia).
    Nie, body samo tego nie wie i nie musi wiedzieć na jaką temperaturę się ustawiło. Bo ono się nie ustawia na temperaturę, a na zrównanie wartości R=G=B, w efekcie dające szarość.
    Owszem, wiedząc jakie wzmocnienia dając na poszczególne kanały może 'wysondować" w okolicach jakiej temp to jest. Ale pamietajmy tez o Hue, to utrudnia sprawę "mierzenia" K.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Velaskez - nie mogę zmniejszyć foty, bo nie mam możliwości edycji tego postu, jeżeli chodzi o instrukcję to chyba źle się zrozumieliśmy. Oczywiście są podane temperatury dla własnych ustawień w stopniach K, ale nie ma dla tych 6 trybów manualnych (światło fluorescencyjne, jarzeniowe itd...).

Jacek_Z - Czyli za pomocą body nijak precyzyjnie nie wyczaję jaką temperaturę barwową ma światło, które oświetla moją scenę? A co się dzieje w przypadku użycia SB-800? W instrukcji piszą, że SB800 automatycznie przekazuje do aparatu informację o temperaturze barwowej, w ten sposób balans bieli zostaje automatycznie dopasowany, aby w momencie wykonania zdjęcia sensor aparatu był przygotowany do rejestracji faktycznej temperatury barwowej. Czyli rozumiem, żeby w tej sytuacji ustawiać body na WB Auto, ale po co wtedy ustawienie WB Flash?. Rozumiem, że ta temperatura z lampy ma związek z mocą z jaką błyśnie. A co w wypadku, gdy robię zdjęcie z długimi czasami naświetlania i jedynie doświetlam obiekt na drugą lamelkę, wtedy większy udział ma chyba światło zastane, jak wtedy ustawić WB? Tylko proszę nie odpowiadać "ustaw wszystko na auto, a potem wyciągniesz z RAWA" bo tak do tej pory robiłem, ale chciałem pogłębić swoją wiedzę, aby otrzymywać dobre zdjęcie prosto z puszki i ewentualnie minimalnie je dopieścić w postprocessingu. Tak jak pisałem wcześniej, można zaoszczędzić dużo czasu i mieć więcej satysfakcji.

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Rozumiem, że ta temperatura z lampy ma związek z mocą z jaką błyśnie.
    Temperatura z lampy jest stała (w lampach Nikona ok. 5400 K). Moc błysku wynika z czasu trwania błysku.
    Gdu mamy światło mieszane o znacznych różnicach w temperaturze źródeł, jest to jedna z trudniejszych rzeczy do ustawienia, szczególnie gdy robisz to na oko. Automatyka też tu najczęściej nie daje rady. PRE też często wymięka...

A co w wypadku, gdy robię zdjęcie z długimi czasami naświetlania i jedynie doświetlam obiekt na drugą lamelkę, wtedy większy udział ma chyba światło zastane, jak wtedy ustawić WB?
    Ja wtedy najczęściej używam PRE. Gdy większość światła stanowi słońce, to AUTO jest IMO wystarczająco dobre.
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 24-02-2009 o 14:51
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Jacek_Z - Czyli za pomocą body nijak precyzyjnie nie wyczaję jaką temperaturę barwową ma światło, które oświetla moją scenę?
    Nie bezpośrednio. Możesz jedynie w programie graficznym odczytać K gdy położenie suwaczka doprowadza do dobrego WB. Ale to tez będzie wartość przybliżona. Np PS i NX najczęściej pokażą ci inne wartości.

A co się dzieje w przypadku użycia SB-800? W instrukcji piszą, że SB800 automatycznie przekazuje do aparatu informację o temperaturze barwowej, w ten sposób balans bieli zostaje automatycznie dopasowany, aby w momencie wykonania zdjęcia sensor aparatu był przygotowany do rejestracji faktycznej temperatury barwowej....
    Tak mówią materiały reklamowe, ale wg mnie to jest ....
    Bo co daje informacja o tym, że jest błysk 5500K, skoro błysk może nie być dominującym na zdjęciu, a dominujące światło zastane może być bardziej żółte?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

SlaWasII - czyli rozumiem, że robiąc zdjęcie z SB 800 powinienem zawsze uzyskać temperaturę 5400K (oczywiście gdy robię na WB Auto), a jaka będzie temperatura na WB Flash? Zaraz, zaraz... ale jak ustawię w body WB Auto i mam podpiętą sabinę to co się stanie, aparat zmierzy temperaturę światła zastanego czy dostanie z sabiny informację, że ma się nastawić na 5400K, czy łączy te dwie infirmacje i zależnie od ustawień czasu naświetlania, przysłony, mocy błysku stosuje jakiś algorytm, żeby to uśrednić?

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

SlaWasII - czyli rozumiem, że robiąc zdjęcie z SB 800 powinienem zawsze uzyskać temperaturę 5400K (oczywiście gdy robię na WB Auto),
    Nie. Jak używasz auto, to aparat zmierzy i uśredni jakimś swoim algorytmem.
    a jaka będzie temperatura na WB Flash?
    Z tego co piszą, to na WB Flash będzie ok. 5400 właśnie.
    Zaraz, zaraz... ale jak ustawię w body WB Auto i mam podpiętą sabinę to co się stanie, aparat zmierzy temperaturę światła zastanego czy dostanie z sabiny informację, że ma się nastawić na 5400K, czy łączy te dwie infirmacje i zależnie od ustawień czasu naświetlania, przysłony, mocy błysku stosuje jakiś algorytm, żeby to uśrednić?
    IMO stosuje algorytm. Najprawdopodobniej mierzy temperaturę najjaśniejszego punktu w kadrze. Jak najjaśniejszy nie jest biały to auto nie daje rady i ustawia źle. Są różnice gdy używasz na pierwszą kurtynę bądź na tylną. Lampa i słońce mają zbliżoną temperaturę. Jaja się zaczynają gdy używasz Sabinki w połączeniu z różnymi świetlówkami i żarówkami.
    Ciekawa rozpiska temperatur
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 24-02-2009 o 15:50
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Teraz zrobiłem kilka zdjęć z SB-800 ustawioną w tryb TTL BL, warunki oświetleniowe jak wyżej. Zdjęcia były robione parami z tymi samymi ustawieniami, zmieniałem jedynie WB i sposób wyzwolenia błysku tj. FK - błysk na pierwszą lamelkę, RK-błysk na drugą lamelkę migawki.

Pierwsza seria wykonana z czasem naświetlania 1/200 s aby zminimalizować wpływ światła zastanego:

Drugą serię zdjęć wykonałem z czasem naświetlania 1,6 s - czyli czasem potrzebnym do poprawnej ekspozycji (drabinka na zero). Czyli wykorzystałem oświetlenie zastane doświetlając minimalnie lampą.

Oto moje wnioski:
    Jak widać na pierwszej serii zdjęć z czasem 1/200 s WB Auto prawidłowo dobrało temperaturę, WB Flash dało chyba jednak najlepszy rezultat. Jak można było się spodziewać pomiar balansu bieli przy użyciu światła zastanego, a następnie wykorzystanie go przy zdjęciu z lampą dał duży zafarb niebieski. No i do tego momentu wszystko gra, jest tak jak się spodziewałem i inaczej być nie może - generalnie jest dobrze.

Problem pojawia się przy czasie naświetlania 1,6 s. Jak widać na zdjęciach WB Auto nie poradziło sobie z oświetleniem zastanym doświetlonym lampą ani z pierwszą ani drugą lamelką migawki. To samo w przypadku WB Flash, choć tutaj można było się tego spodziewać, gdyż oświetlenie zastane dalekie było od błyskowego. Natomiast dziwi mnie trochę sprawa z pomiarem WB w świetle zastanym a następnie wykonane zdjęcie z doświetleniem lampą (ostatnie 2 zdjęcia). Nie widać różnicy z FK i RK a według mnie powinno być widać. Nie rozumiem dlaczego. Jeszcze dwa pytania na koniec: Skoro w drugim przypadku czas naświetlania 1,6 s był wystarczający do zapewnienia prawidłowej ekspozycji to dlaczego lampa w ogóle błysnęła? W przypadku drugim nie udało mi się w żaden sposób dobrać prawidłowego balansu bieli, czy jest na to jakiś sposób, czy pozostaję na łasce RAWA?

Domyślnie

ustalmy coś. Co znaczy WB pomiar? To WB PRE ?
    WB flash i WB pre niepotrzebnie robiłes na pierwszą i na drugą lamelkę, WB jest narzucone z góry i wtedy nic ci REAR nie zmienia.
    Testowac powinieneś jedynie WB Auto.

Uwielbiam Pink Floyd, miałem ten LP czarny, analogowy.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów