po 10 dniach spadają z licznika same.
Ale prośba - nie staraj się specjalnie zarabiac kolejnych![]()
Szukaj
po 10 dniach spadają z licznika same.
Ale prośba - nie staraj się specjalnie zarabiac kolejnych![]()
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
ekonet - zadam to pytanie za 15 minut, będzie już jutro.
Myślę, że łatwiej Ci będzie to opanować bez lampy.
Miałeś kiedyś coś takiego, że PRE powiedziało: "nie da rady zmierzyć"? Powodów jest zapewne wiele. Mnie nie tak dawno, jak zacząłem zabawę z fotografią cyfrową, powaliła duża ilość kombinacji do ustawienia prawidłowej ekspozycji. Wszystko co wpada przez obiektyw na "błonę" wprowadza zamieszanie. Najwięcaj kłopotów miałem z bardzo zróżnicowanum rodzajem oświetlenia - żarówki + świetlówka + trochę_słońca_przez_okno + włączony telewizor (sic!). A matryca nie jest w stanie przyjąć na klatę tyle, co mogła amatorska klisza.
Aby to wszystko ogarnąć i choć trochę zrozumieć, zostaw jeden rodzaj światła i testuj. Ja tego używam nie na logikę, ale na wyczucie i próby, próby i jeszcze raz próby... I zwróć uwagę, jak mylne jest pojęcie "temperatura barwowa" w odniesieniu do tego co od dziecka postrzegamy. Tego się nie da porównać do żadnej analogii. Dlatego tak trudno jest ustawić suwak od temperatury. Szczególnie zwraca uwagę fakt, że barwa biała ma 4000K, a barwa czystego nieba nawet 15000K! Barwa dzienna ma 5200K, przy lampie błyskowej 5400K, a gdy pochmurno 6000K. W cieniu jest nawet 8000K!
Jakby to było takie proste do zrozumienia i ustawienia "na oko", to profesjonaliści nie używaliby profesjonalnych szarych kart. Ja namiętnie używam PRE + biały dekielek.
Już chyba wiesz jak się te punkty zdobywa...Pytanie do moderatorów: Kto śmiał odjąć mi jeden punkt karny i dlaczego?![]()
Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 25-02-2009 o 01:38
Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia...Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8
SlaWasII - co do metody prób i błędów, to zgadzam się z tobą, że nic nie zastąpi lat praktyki, jednak teoria czasami też się przydaje. Co do mieszanego oświetlenia to myślę, że WB Preset dobrze sobie z tym radzi, w końcu ostateczna wartość będzie wypadkową temperatur różnych źródeł. Wiem jak zdobywa się punkty, w końcu ciężko sobie na nie zapracowałem, ale któryś z moderatorów zabrał mi jeden i nie chce się przyznać...
nieprawda. Na slajdach było nieporównanie gorzej. A negatywy - WB był odkorygowywany w labie. Matryca przyjmuje to samo, nie zmienia światła i jego koloru, a w cyfrze mamy RAW i suwaki, czyli 100x łatwiej.
??? Jak się ustawi WB na 4000 K to (upraszczając) tyle ma, ale inaczej to już nie.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Z tego co wiem barwa biała według różnych źródeł ma różne wartości w granicach 4500 - 6000 K, skąd ta rozpiętość... nie wiem.
nie. To nie w tym kościele dzwonią. Mylicie 2 sprawy.
Białe światło to mieszanina całej palety kolorów (da się to zobaczyć po przejściu przez pryzmat), a to się określa długościa fali (nm).
K to temp świecenia ciała doskonale czarnego. Można je podgrzac do każdej wartości i to określają K.
można uzyskac biel zarówno przy np 1800 K jak i przy 16.000 K, zależy to od ustawienia WB. Biel nie ma przypisanych K. Żadnych.
Ciało "doskonale czarne" można rozgrzać do dowolnego koloru. Każdemu z kolorów odpowiada określona temperatura. Im wyższa jest temperatura barwowa tym bardziej wzrasta udział promieniowania niebieskiego i tym zimniejsze jest światło. Więc nie uzyskasz bieli rozgrzewając ciało do 1800 K.
Tak więc ciało rozgrzane do temperatury około 5000 K emituje wszystkie długości fali (pełne spektrum) z jednakowym natężeniem, dlatego światło takie postrzegamy jako białe. Analogicznie ciało rozgrzane do wyższych temperatur emituje spektrum, w którym większe natężenie mają fale o mniejszych długościach, dlatego światło takie odbieramy jako niebieskie.
Czyli temperatura ma ścisły związek z barwą światła.
Ostatnio edytowane przez okoterroru ; 25-02-2009 o 03:23
Skontaktuj się z nami