Nie napisano, że nie, napisano, że wysyła jeżeli jest na aparacie. SB-800 str 36 dół.
Szukaj
Nie napisano, że nie, napisano, że wysyła jeżeli jest na aparacie. SB-800 str 36 dół.
w ogóle nie rozróżniono sytuacji gdy jest lampa zdalną, czyli obojętnie czy jest na sankach czy zdalną
W dodatku raczej nie powinni pisac "na aparacie" tylko: "współpracując z aparatem". W tym momencie sobie nadinterpretowujesz to co tam napisano.
trochę się dziwię info o braku przedbłysków przy pracy na drugą lamelkę. Musze to kiedyś spradzić. A może im znowu tu chodzi o aparaty z grupy 1 ?
Grupa 1 to analogi i inny system TTL, który SB800 też obsługuje. Tam pomiary są w trakcie błysku głównego.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
A ja znowu doczytałem, że przy drugiej lamelce też emituje przedbłyski. Faktycznie z mojej strony to nadinterpretacja była. Teraz wszystko się zgadza.
dzien dobry wszystkim ;p widze ze sie rozpisaliście troszkeno ja jednak chyba przegapiłem i nie wiem nadal czy wątek tzn czy na postawione pytanie kolega dostał odp, bo jeśli dobrze nadal rozumiem to pomijając CLS że "tak to działa" chodziło o to że przedłysk a błysk główny to dwa błyski i chodzi o to ( mówiąc o lampie wbudowanej ) że pomimo iż w body ustawisz "--" to błysk głowny i tak jest emitowany
to tak dla wyjaśnienia
próbowałem różnymi ustawieniami ( w sensie przysłon, odległosci, mocy ) i zawsze błyska wwrryyy dlatego Jacku rozglądam się za pocketami
zresztą jesteśmy w kontakcie.
kilka puszek jakieś szkła i brak spiżarni do przechowywania + masa nauki ;p
Lagunman - no teżwłaśnie o to chodzi, że w body wyłączasz błysk, a nie przedbłysk synchronizacyjny, a i tak na zdjęciu wyjdzie jakiś błysk od wbudowanej - co to za błysk bo nie kumam. W instrukcji SB800 pisze, że lampa na krótko przed błyskiem głównym wysyła serię przedbłysków, ale w indtrukcji D80 nie doczytałem o przedbłyskach lampy wbudowanej.
Aaa.... Wykapowałem. SLS - Creative Lighting System - jak sama nazwa wskazuje jest to system stworzony przez fitmę Creative - tąktóra produkuje kartu dźwiękowe do pecetów, więc proste, że Nikon nie obsługuje tego systemu. Heeee..
no dokładnie i to napisałem Ci na samym początku wstawiając fotytylko nie pamietam kto ale ktoś napisał że ti widać ten przedłysk zarejestrowany a ja się nie zgadzam bo widać normalny błysk. Dlatego wstawiłem foty na którym błysk główny ( w lampie wbudowanej ) jest wyłączony i włączony i jak dla mnie nie widać różnicy czyli błyska tak czy siak
![]()
Rejestrujesz przedbłysk komunikacyjny, nie błysk główny. W ustawieniu -- nie ma błysku głównego.
Przedbłysk komunikacyjny jest słabiutki, dlatego da się go wyłapać na małej odległości na folii, ale jest to naprawdę tak słaby błysk, że go nie widac na fotkach zrobionych z kilku metrów, gdy w kadrze nie ma nic odbijającego (jak twoja folia).
Przypominam - z Pocketami nie będziesz miał TTL !!!
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami