Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 62

Wątek: D80+sb800

Domyślnie D80+sb800

Wiem, wiem... były już takie tematy, nawet sam brałem udział w dyskusji, ale czym więcej się czyta tym więcej powstaje wątpliwości.

Do rzeczy:

1. D80 - lampa ustawiona w trybie sterownika błysku, ustawienie lampa wbudowana -> wyłączona
    2. SB800 - ustawiona w trybie remote, oczywiście grupy i kanały zgrane.
    3. Zdjęcie

Pytanie:

Lampa wbudowana choć wyłączona to jednak błyśnie błyskiem synchronizacyjnym, aby wyzwolić lampę zdalną, Czy ten błysk będzie widoczny na zdjęciu, czy jest jakieś opóźnienie pomiędzy błyskiem lampy zdalnej i błyskiem synchronizacyjnym lampy wbudowanej?
    Czy lampa zdalna w takiej konfiguracji emituje przedbłyski i zrównoważony błysk wypełniający?
    Czym różni się ustawienie w SB800 "remote" od ustawienia "lampa zdalna"? - tego to już kompletnie nie kumam

Acha, instrukcję lampy i aparatu czytałem.

Smile odp

nie wiem kolego dlaczego nikt Ci nie odp :/ dowiedziałeś się czegoś ? czy wątek nadal aktualny ?
    kilka puszek jakieś szkła i brak spiżarni do przechowywania + masa nauki ;p

M43L
    Gość

Domyślnie

W trybie commander ostatni błysk lampy jest widoczny na zdjęciu. Ludzie pisali, że jest to dogasający palnik czy coś takiego. Nie jest to w każdym bądź razie błysk wypełniający, ale można go dostrzec (szczególnie na gładkich, odbijających światło powierzchniach). W którymś z aparatów lepszej klasy można to chyb wyłączyć, ale w moim D70 (nie wiem jak wygląda sprawa w D80) niestety nie.
    SB800 ma dwa tryby pracy jako slave. Jeden to wyżej opisany commander mode, a drugi to po prostu wyzwalanie lampy na sygnał fotoceli (czyli na błysk innej lampy). U mnie to jest nazwane jako SU-24, więc nie mam pewności czy o tym mówisz.

Domyślnie

Odpowiem tylko na pytanie dotyczące lampy wbudowanej, bo SB800 nie mam. Lampa wbudowana ustawiona jako sterownik błyska i, niestety, włącza się do okspozycji nawet wtedy, gdy ustawisz siłę błysku na zero, czyli znaczek -- w menu. Przeszkadza to w fotografowaniu z małych odległości.
    Ja zrobiłem sobie taki nibydyfuzor zakładany na lampę wbudowaną, który odbija światło na boki, a jak go nie mam ze sobą, zasłaniam błysk dekielkiem obiektywu trzymając go parę centymetrów od lampy. Działa.
    Pozdrawiam
    F80,D90, 11-300

Domyślnie

sorry pomyliły mi się miesiące to nowy wątek. Więc tak zapodaje dwie fotki jedna z "wyłączoną" lampą druga z włączoną. różnicę oceń sam. Oczywiście zdjęcia specjalnie ściągnięte chyba -4,0 żeby było widac różnicę której nie widać a jeśli chodzi o ten drugi tryb to jako uzytkownik metza średnio mogę Ci pomóc ale na logikę obstawiałbym zdalne wyzwalanie radiowe a remote to nie wiem czy operować fachową nazwą .. strobbing poszukaj na forum, czyli lampa wyzwalana jest od przedbłysku innej w tym przypadku głównej ale koledzy sabiniarze niech się wypowiedzą

1. parametry ( żeby usyskać praktycznie czarną fote ) ISO 500 ( przypadek :P ) 1/200 f 9

2. parametry j.w. lampa wbudowana "włączona" tryb TTL

3. parametry j.w lampa wbudowa "wyłączona" znacznik w body "--"

i jak różnica ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez smiley Zobacz posta
    Odpowiem tylko na pytanie dotyczące lampy wbudowanej, bo SB800 nie mam. Lampa wbudowana ustawiona jako sterownik błyska i, niestety, włącza się do okspozycji nawet wtedy, gdy ustawisz siłę błysku na zero, czyli znaczek -- w menu. Przeszkadza to w fotografowaniu z małych odległości.
    Ja zrobiłem sobie taki nibydyfuzor zakładany na lampę wbudowaną, który odbija światło na boki, a jak go nie mam ze sobą, zasłaniam błysk dekielkiem obiektywu trzymając go parę centymetrów od lampy. Działa.
    Pozdrawiam
    hhhm a powiedz mi ... jeśli zasłaniasz błysk to w jaki sposób lampa dodatkowa ma wiedzieć że ma się wyzwolić ? to chyba nie zawsze skutkuje ? nie mówię że sam czasami tego nie robię ale w fotach gdzie nie chciałoby się takiego efektu ( czyli flasha powiedzmy na twarzy ) nie ma czasu na zasłanianie :/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lagunman Zobacz posta
    hhhm a powiedz mi ... jeśli zasłaniasz błysk to w jaki sposób lampa dodatkowa ma wiedzieć że ma się wyzwolić ? to chyba nie zawsze skutkuje ? nie mówię że sam czasami tego nie robię ale w fotach gdzie nie chciałoby się takiego efektu ( czyli flasha powiedzmy na twarzy ) nie ma czasu na zasłanianie :/

Napisałem, że zakładam taki nibydyfuzor (samoróbny ), który odbija światło wbudowanej na boki i stąd lampa zdalna wie, kiedy i jak ma błysnąć. Dekielkiem też nie zasłaniam błysku całkowicie - światło odbija się i steruje Sabiną/Sabinami.
    Jeśli robisz szybką reporterkę, to zgoda, nie masz czasu na zasłanianie lampki dekielkiem. Ja robię zdjęcia rodzinne w domu i na dekielek czas zawsze znajdę W większych pomieszczeniach może nie działać, zdarzało mi się też, że wyzwalała się tylko jedna lampa zewnętrzna.
    F80,D90, 11-300

Domyślnie :)

ooo teraz to mi pasuje ;p jakbym siebie widział ;p

Domyślnie hhaalloo

czy kolegę satysfakcjonują odp ?

Domyślnie

Lagunman- Odnośnie zdjęć powyżej, pierwsze robiłeś z włączoną lampą wbudowaną a drugie z wyłączoną. Jak była ystawiona zdalna, tzn.chodzi mi z której strony i jaka odległość, bo nie widzę różnicy między zdjęciami.

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów