Close

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 62

Wątek: D80+sb800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sote Zobacz posta
    tak wlasnie dziala CLS
    Lampy komunikuja sie przedblyskami, jedyne co mozesz zrobic
    to kupic taki panelik o ktorym mowa jest tu: http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=85197
    kolega chyba dokładnie nie przeczytał wszystkiego ;p
    kilka puszek jakieś szkła i brak spiżarni do przechowywania + masa nauki ;p

Domyślnie

ale czego niby nie doczytalem?
    Piszecie ze lampa wbudowana ktora ma wyzwalac sb oswietla scene, a to Wam przeszkadza i kombinujecie co zrobic tak?
    odnosnie radiowek i innego takiego ustrojstwa to duzo znajdziecie Tu:
    http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=69088
    http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=69089
    http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=69091
    o ile jeszcze tam nie trafiliscie.
    I'm a photographer, I make people immortal. What's Your superpower?

Domyślnie

No właśnie dziwi nas to że lampę wbudowaną można wyłączyć z menu w puszce a ona się nie wyłącza - to jest dziwne. Panel podczerwieni wyczaiłem około 99 zł Nikonowski.

Domyślnie

Nie zrozumcie mnie zle
    ale jak chcecie zeby wbudowana lampa nie blyskala (nawet jesli teoretycznie jest wylaczona )
    skoro wlasnie w taki sposob musi sie komunikowac z innymi lampami? CLS to nie radio tylko blyski.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez okoterroru Zobacz posta
    No właśnie, ale skoro jest funkcja w aparacie, która pozwala wyłączyć lampę wbudowaną to nie rozumiem, czemu ta lampa się nie wyłącza - absurd.
    firma jako wyłaczenie lampy wbudowanej uznała wyłączenie błysku zasadniczego. Gdyby body wyłaczyło przedbłyski komunikacyjne, to by uniemożliwiło sobie sterowanie lampami, bo skąd niby one maja wiedzieć kiedy błysnąć?

właśnie trochę grzebię w necie i faktycznie Nikon czegoś takiego nie robi, ciekawe swoją drogą dlaczego, przecieżto bardzo wygodne i skuteczne.
    nie takie wygodne, bo tracisz TTL. Lampa tylko w M lub A.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Sote - ja doskonale kumam, że lampa główna musi wysłać przedbłysk, aby wyzwolić lampę zdalną w systemie CLS, tyle że tak sobie kombimowałem, że skoro nazywa się to przedbłysk, to pewnie lampa zdalna wyzwala błysk z opóźnieniem rzędu ułamka sekundy i wtedy tego przedbłysku lampy wbudowanej nie będzie widać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    firma jako wyłaczenie lampy wbudowanej uznała wyłączenie błysku zasadniczego. Gdyby body wyłaczyło przedbłyski komunikacyjne, to by uniemożliwiło sobie sterowanie lampami, bo skąd niby one maja wiedzieć kiedy błysnąć?
    ufff
    ciesze sie Jacku ze potwierdziles to co pisalem,
    bo juz sie zaczalem zastanawiac czy jakies herezje wypisuje

Domyślnie

Sote - ja doskonale kumam, że lampa główna musi wysłać przedbłysk, aby wyzwolić lampę zdalną w systemie CLS, tyle że tak sobie kombimowałem, że skoro nazywa się to przedbłysk, to pewnie lampa zdalna wyzwala błysk z opóźnieniem rzędu ułamka sekundy i wtedy tego przedbłysku lampy wbudowanej nie będzie widać.
    to wszystko - komunikacja pomiedzy lampami w CLSie (czyli blyskanie miedzy soba)
    i wyzwolenie blysku musi trwac najkrocej jak to mozliwe, zeby oswietlenie sceny
    w czasie od pomiaru swiatla do blysku sie nie zdazylo zmienic i wyglada na to ze jednak
    "jakis tam" blysk z tych komunikacyjnych jest rejestrowany.
    Przynjamniej ja to tak rozumiem.
    Wiec chyba ten typ tak ma
    trzeba sie nauczyc z tym zyc i albo radyjko i brak TTLa albo TTL po kabelku czy w CLSie
    i z zalozonym ekranikiem IR na wbudowana lampke.

Domyślnie

to jeszcze jedno moje, chyba głupie pytanie, ale walnę.
    Skoro robię zdjęcie z SB800 w trybie zdalnym, aparat ustawiam 2m od obiektu, lampę zdalną ustawiam 3m od obiektu, korzystam z i-TTL, to rozumiem, że aparat ma zmierzyć prawidłową ilość światła potrzebną do oświetlenia sceny z lampy wbudowanej i zdalnej. Aparat zmierzy w jakiej odległości od obiektu jest jego lampa wbudowana, ale skąd wie w jakiej odległości jest zdalna?

Domyślnie

Aparat zmierzy w jakiej odległości od obiektu jest jego lampa wbudowana, ale skąd wie w jakiej odległości jest zdalna?
    no tego to obawiam się że wiedzieć nie będzie - gdyż komunikacja w CLS-ie działa na fale podczerwone (IR) i jest to komunikacja w jedna stronę. Aparat analizuje na podstawie przedbłyskow scenę i dobiera moc flash'a.

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów