Close

Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 62 z 62

Wątek: D80+sb800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez okoterroru Zobacz posta
    Zbigniew - kumam. Dlaczego indtrukcja SB800 zaleca używanie pomiaru matrycowego, jeżeli aparat nie posiada to średniego ważonego, nie wspominają o punktowym, który w/g mnie jest najbardziej precyzyjny, a matrycowy w D80 na przykład jest do kitu?
    hhmm jakby Ci to rzec ... nie jestem Zbigniew ale na swój sposób Ci to wytłumaczę. Lampa to źrodło światła które oświetla jakąś scenę z jednego miejsca. Dlatego im więcej pól tym lepiej. Jeśli chodzi o srednio wazony lub centralny to raczej nie uzywasz do oświetlenia tak małego miejsca bo raczej dobrze naświetlony kadr to to nie będzie. Zrób sobie próby. Ktoś kiedyś pisał że żadne podręczniki i porady nie zastąpią praktyki. Dlatego bierz aparat i rób zdjęcia i sprawdź sobie na takim ustawieniu i innym żadna nasza porada nie zastąpi tego co sam ujrzysz na własne oczy podam moze jeszcze praktyczny przykład osoba stojąca pod słońce... kiedy zorbisz punktowym lub ważonym to może się okazać że owszem osoba będzie oswietlona poprawnie natomiast tło ..... hmmm to już może być coś bliżej nieokreślonego ponieważ body stwierdzi że jest ciemno ( osoba w cieniu ) i otworzy bardzo przysłonę lub czas wydłuży a niebo będzie kkooosssmicznie prześwietlone
    kilka puszek jakieś szkła i brak spiżarni do przechowywania + masa nauki ;p

Domyślnie

punktowy analizuje kilka procent kadru, w dodatku nie wiadomo czy na ten fragment kadru świeci lampa. Nie ma odnośnika do jasności otoczenia. Jednym słowem punktowy daje za mało informacji o fotografowanej scenie by dobrac moc błysku.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567

Uprawnienia umieszczania postów