Close

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 62

Wątek: D80+sb800

Domyślnie

Polsar ale instrukcja podaje, że przedbłyski SB800 emituje, gdy jest na aparacie z CLS, nic nie pisze, żeby emitowała przedbłyski w trybie zdalnym

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez okoterroru Zobacz posta
    .. ale skąd wie w jakiej odległości jest zdalna?
    ta informacja nie jest do niczego potrzebna. To nieistotne. Body interesuje tylko to ile światła dotrze do czujnka.

Co do CLS. Są przedbłyski pomiarowe (przed otwarciem migawki, nie rejestruje sie więc ich), są przedbłyski komunikacyjne ( po otwarciu migawki, zarejestruja się) i błysk główny (można z niego zrezygnowac ustawiając --)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polsar74 Zobacz posta
    .. w CLS-ie ...jest to komunikacja w jedna stronę....
    zależy jak na to patrzeć. Przedbłyski SB800 pozwalające ustalić body moc lampy to też jakiś komunikat.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

jacek - wiem o tym, ale skąd body będzie wiedziało ile dotrze światła do czujnika, skoro nie wie w jakiej odległości jest lampa zdalna?

Domyślnie

będzie wiedziało,że ma gdzieś ustawioną lampę zdalną, będzie wiedziało ile światła potrzeba do oświetlenia danej sceny bo to zmierzy TTL. ale nie będzie wiedziało, czy lampa zdalna jest metr od obiektu, czy na drugim końcu polski, więc jak ustali jej moc?

Domyślnie

W kółko to samo, ale w instrukcji pisze, że lampa wysyła przedbłyski jeżeli jest na aparacie a nie poza nim. To chyba błąd instrukcji. Bo wszystko byłoby jasne, gdyby zdalna wysyłała przedbłyski, wtedy body by się kapnęło, że skoro odbite od przedmiotu przedbłyski są zbyt słabe, to trzeba zwiększyć moc lampy i na odwrót.

Domyślnie

jacek - wiem o tym, ale skąd body będzie wiedziało ile dotrze światła do czujnika, skoro nie wie w jakiej odległości jest lampa zdalna?
    bo ma czujniki mierzące błysk (odbity od obiektu). Po co do tego mieszac odległość? Ta informacja jest zbędna.
    jak błysku jest za mało to lampa ma błysnąc mocniej, jak za dużo - słabiej . Odległość nie jest parametrem w pomiarze ilości światła.

Czy światłomierz punktowy potrzebuje dla dokonania pomiaru swiatła informacji jak daleko jest obiekt? Nie. Odległość jest nieistotna, liczy się ilość docierającego do czujnika światła.

Domyślnie

. ale nie będzie wiedziało, czy lampa zdalna jest metr od obiektu, czy na drugim końcu polski, więc jak ustali jej moc?
    mierząc ilość światła odbitego.
    dokonując przedbłysku i błysku właściwego lampa znajduje sie ciągle w tej samej odległości ! więc powiedzmy, że to się we wzorze fizycznym upraszcza

Domyślnie

Ja chyba zwariuję Jacek. Ale według instrukcji lampa zdalna nie wysyła przedbłysków rozumiesz. To jaki błysk mierzy aparat?

Domyślnie

.. Bo wszystko byłoby jasne, gdyby zdalna wysyłała przedbłyski, wtedy body by się kapnęło, że skoro odbite od przedmiotu przedbłyski są zbyt słabe, to trzeba zwiększyć moc lampy i na odwrót.
    oczywiście, że lampa zdalna wysyła przedbłyski. Gdzie napisano, że nie, podaj stronę, poczytam.

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów